Przejdź do treści

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

grzyby
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Maseczki w śmietniku / rawpixel
Zużyte maseczki, rękawiczki, chusteczki. Gdzie należy je wyrzucać? GIS podał wytyczne
Matka z dzieckiem, łapie za nóżki
„Mamo, patrz! Łapie się za stópki”. Fizjoterapeutka Magdalena Zujewicz podkreśla, że to bardzo ważny etap rozwojowy
badanie stetoskopem
Leżenie na brzuchu pomaga chorym w ciężkim przebiegu COVID-19. Dlaczego?
Lizak na talerzu - insulinooporność
Berberyna na insulinooporność? Farmaceutka Zosia Winczewska wyjaśnia, dlaczego może być skuteczna
Sprawdź, czy masz objawy koronawirusa / rawpixel
Na rządowym serwisie sprawdzisz, czy twoje objawy mogą świadczyć o zarażeniu COVID-19

Nieraz pewnie wybrałaś się na spontaniczny wypad do lasu na grzyby. Znalezione okazy zbierałaś więc do tego, co akurat miałaś pod ręką. Wiemy, że najczęściej wybór pada na foliową reklamówkę, dlatego zapytaliśmy dietetyczkę Celinę Kinicką, czy grzyby przechowywane w takim opakowaniu nadają się do spożycia.

Pierwsze grzyby pojawiły się już na początku lipca, ale na prawdziwy wysyp przyjdzie nam jeszcze zaczekać, ponieważ szczyt sezonu grzybowego przypada na koniec sierpnia i początek września. Zanim na dobre zaczniemy grzybobranie, warto przypomnieć sobie kilka zasad.

ABC grzybobrania

Przed wyprawą do lasu dobrze jest zapoznać się z atlasem grzybów, sprawdzić, które okazy są jadalne, a które trujące. Kiedy mamy wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, najlepszym rozwiązaniem będzie zgłoszenie się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (sanepidu). Tam specjaliści sprawdzą grzyby i podpowiedzą nam, które są zdatne do spożycia, a których musimy się pozbyć. Jeśli jesteśmy początkującymi grzybiarzami, zbierajmy po pierwsze całe grzyby, czyli nie oddzielajmy główki od nóżki, a po drugie starajmy się zbierać tylko grzyby rurkowe, czyli takie, które pod kapeluszem mają gąbkę a nie blaszkę. Dlaczego? Ponieważ w tej grupie nie występują śmiertelnie trujące grzyby, więc minimalizujemy ryzyko zatrucia, które może objawiać się przede wszystkim nudnościami, wymiotami, bólami brzucha z biegunką włącznie. Przy zatruciu mogą pojawić się również objawy związane z podniesieniem lub obniżeniem temperatury ciała oraz objawy neurologiczne tj. zaburzenia świadomości czy zaburzenia widzenia. Zatrucie grzybami może znacznie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, a nawet skończyć się śmiercią.

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Czy grzyby przechowywane w foliowej reklamówce nadają się do spożycia?

Zatruć można się nie tylko grzybem trującym, ale również grzybem źle przechowywanym. Specjaliści z krajowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych co roku ostrzegają, że nawet jadalne grzyby takie jak borowiki, kurki czy prawdziwki, kiedy są przechowywane w plastikowej torbie, mogą doprowadzić do zatrucia. O to, co dzieje się z grzybami w foliowej reklamówce, zapytaliśmy dietetyczkę Celinę Kinicką z Centrum Medycznego Damiana. Nasza specjalistka wyjaśnia, że przydatność grzybów do spożycia zależy m.in. od tego, ile czasu spędziły w foliowej torebce, w jakiej temperaturze były przechowywane, czy były szczelnie zamknięte, czy miały dostęp do powietrza. Te wszystkie czynniki wpływają na to, jakie przemiany mogły zajść w grzybach.

- Jeżeli grzyby były przechowywane w foliowej reklamówce, ale miały dostęp do powietrza a w pomieszczeniu była dość niska temperatura, to teoretycznie nie powinno się z nimi nic stać. Teoretycznie, bo nie można tego przyjąć za regułę, ponieważ zawsze istnieje ryzyko zaparowania. Co do zasady grzyby powinniśmy zbierać do wiklinowego koszyka, który z każdej strony przepuszcza powietrze i tym samym minimalizuje ryzyko pojawienia się pleśni czy śluzu na grzybach -

wyjaśnia dietetyczka, Celina Kinicka

Dietetyczka podkreśla, że z punktu widzenia zdrowotnego grzyby, które mają narośl w postaci pleśni bądź są obślizgłe, nie nadają się do spożycia niezależnie od tego czy zostaną usmażone, ugotowane czy zamarynowane.

Pleśń zawsze na nich będzie. I choć ona sama w sobie nie jest groźna, to wytwarza szkodliwe substancje toksyczne, które są rakotwórcze dla organizmu. Należy pamiętać, że nawet marynowanie, czyli zalewanie grzybów octową zalewą, która może zabić pleśń, nie zlikwiduje toksyn, które przez tę pleśń zostały już wydzielone – dodaje.

Czy pleśń widoczna na grzybie w jednym miejscu, oznacza, że cały jest do wyrzucenia? Zdaniem dietetyczki tak. – Toksyny wydzielone przez pleśń migrują do całego wnętrza grzyba, im jest bardziej miękki, tym głębiej dostają się szkodliwe substancje. A to oznacza, że odkrojenie części z pleśnią, nie oznacza, że tej toksyny się pozbyliśmy, bo ona już zdążyła wsiąknąć w tę z pozoru dobrą część – wyjaśnia Kinicka.

Jak przechowywać grzyby?

Jak tłumaczy nasza ekspertka świeże, przebrane i umyte grzyby powinny być przechowywane w lodówce maksymalnie do trzech dni. Po tym czasie powinniśmy je spożyć.


Celina Kinicka – dietetyczka z Centrum Medycznego Damiana. Z pasji dostosowująca dietę pod styl życia pacjenta. Na co dzień zajmująca się odchudzaniem i żywieniem w chorobach metabolicznych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grzyby na skórze. Co warto o nich wiedzieć? Jakie choroby powodują? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny

Paula Nagel / archiwum prywatne

Paula Nagel: wielu trenerów personalnych, pasjonatów zdrowego żywienia czy pseudodietetyków chce za wszelką cenę zostać „gwiazdami social media”, nie bacząc na fakt, że promują nieprawdę

kobieta na zakupach spożywczych

Dietetyczka kontra singielka, czyli o błędach jednoosobowych zakupów

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie”

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Muchomor sromotnikowy - objawy zatrucia i leczenie

Muchomor sromotnikowy – objawy zatrucia i leczenie

Alergie na grzyby

Alergie. Jakie grzyby uczulają najbardziej?

Wegeburgery z prawdziwkami

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

„PMS da się w wielu aspektach okiełznać”. Dietetyczka o tym, co może nasilać zespół napięcia przedmiesiączkowego

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

cynamon

Nie tylko na przeziębienie. Dietetyczka o wpływie cynamonu na PCOS

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien?

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

karmienie piersią Google

Karmienie piersią a…? Promotorka karmienia piersią odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

małgorzata ponikowska

„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.