Przejdź do treści

Dieta nordycka – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta nordycka
Dieta nordycka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lekarka siedzi zmęczona na podłodze
Jak wygląda sytuacja na SOR-ze w czasie pandemii? Lek. Bartosz Fiałek przytacza historie z dyżuru, nie pozostawiając złudzeń
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Emma Corrin pozuje na okładce magazynu z nieogolonymi pachami. "Mam nadzieję, że jesteśmy na dobrej drodze, aby owłosienie ciała u kobiet stało się normalne"
Emma Corrin pozuje na okładce magazynu z nieogolonymi pachami. „Mam nadzieję, że jesteśmy na dobrej drodze, aby owłosienie ciała u kobiet stało się normalne”
Infekcja COVID-19 w I trymestrze – czy może wywołać poronienie? Dr Michał Strus tłumaczy
dziewczyna z trądzikiem
Trądzik torbielowaty – przyczyny, objawy, leczenie

Dieta nordycka to sposób żywienia dużych populacji Skandynawów, dzięki któremu należą do najszczuplejszych i najzdrowszych narodów w Europie.

Inne nazwy diety nordyckiej to: nowa dieta nordycka, dieta skandynawska (bywa mylona z 13-dniową dietą kopenhaską).

Zasady diety nordyckiej

Zasady: sposób żywienia dużych populacji Skandynawów, dzięki któremu należą do najszczuplejszych i najzdrowszych narodów w Europie. Zasady tzw. nowej diety nordyckiej zawdzięczamy kolaboracji Clausa Meyera – założyciela jednej z najlepszych restauracji świata, duńskiej Nomy, i naukowca zajmującego się otyłością, dr. Arne Anstrupa z Wydziału Żywienia Człowieka Uniwersytetu Kopenhaskiego. Praktyczny wymiar nadała diecie książka kulinarna Triny Hahnemann. Menu oparte jest na lokalnych, sezonowych produktach dostępnych na półkuli północnej. Bazę posiłków stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb żytni, płatki owsiane, przetwory z jęczmienia i orkiszu), 30–50 proc. objętości posiłków powinny stanowić warzywa (kapustne, korzeniowe, zielone liściaste); dieta zawiera sezonowe owoce (głównie jagodowe, jabłka i gruszki), duże ilości ziół, nasiona roślin strączkowych, orzechy i olej rzepakowy. Codziennie spożywa się nabiał (mleko, sery, fermentowane napoje mleczne). Minimum dwa–trzy razy w tygodniu zalecane są ryby, w większości tłuste, a także owoce morza; jedynie raz–dwa razy tygodniowo spożywa się mięso – najlepiej ekologiczne, ze zwierząt hodowanych naturalnymi metodami i dziczyznę. Spożywa się zwykle do syta trzy posiłki bazujące na prostych daniach; przekąski to świeże i suszone owoce, surowe warzywa oraz orzechy. Posiłki są przygotowywane w tradycyjny sposób od podstaw ze świeżych składników. Mięso i ryby powinny być używane raczej jako dodatek nadający daniu smak i aromat, a zamiast tłustych sosów zaleca się raczej dodatki słodkie i kwaśne (ocet, miód, melasa). Okazjonalnie dozwolone są domowe desery i wypieki czy pewne ilości alkoholu. Ważny jest sposób jedzenia – zawsze przy stole, z rodziną czy przyjaciółmi. Zalecane jest też min. 30 min ulubionej aktywności fizycznej dziennie.

Dieta nordycka – przeznaczenie

Dla kogo: dla osób ceniących lokalne produkty (ich wybór jest podobny do tego w Polsce) oraz domowe jedzenie, które mogą poświęcać średnio od pół godziny do godziny dziennie na przygotowanie posiłków od podstaw. Tak jak dieta śródziemnomorska, dieta nordycka nadaje się dla wszystkich, na co dzień. Stosowanie diety może być jednak pewnym wyzwaniem dla osób, które nie lubią tłustych ryb.

Dieta nordycka – zalety i efekty

Plusy: według wieloletnich badań prowadzonych na dużą skalę u Skandynawów nadwaga i otyłość występują najrzadziej w Europie, podobnie jak choroby cywilizacyjne. Dowiedziono, że takie menu zastosowane jako dieta odchudzająca pozwala stracić w ciągu 12 tygodni ponad dwa razy więcej kilogramów niż dieta o tej samej kaloryczności, ale w stylu zachodnim. Dieta nordycka może stanowić zdrowy sposób odżywiania i profilaktyki wielu chorób, tak jak dieta śródziemnomorska, od której jest w dodatku tańsza i łatwiejsza do zastosowania w polskich warunkach. Menu bazuje na produktach pełnowartościowych – świeżych, minimalnie przetworzonych i pochodzących z czystych ekologicznie obszarów. Wysokie spożycie produktów zwierzęcych jest równoważone przez spożycie pokarmów bogatych w błonnik i antyoksydanty. Niskie ceny lokalnych i sezonowych produktów pomagają równoważyć wysoki koszt świeżych ryb i dobrego mięsa. Twórcy nowej diety nordyckiej zalecają umiarkowanie w jedzeniu i aktywność fizyczną.

Dieta nordycka – przeciwwskazania

Minusy: dieta zaleca kosztowne, a często też trudne do zdobycia produkty, m.in. świeże ryby, owoce morza, mięso ze specjalnych hodowli czy dziczyznę. W tradycyjnym wydaniu może zawierać zbyt duże ilości mięs takich jak wołowina i wieprzowina i pełnotłustych produktów mlecznych, zapewniając nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwyczajowo spożywane są też przetwory z mięsa i ryb otrzymane przez solenie, peklowanie i wędzenie. Wysokie ich spożycie podnosi ryzyko rozwoju raka żołądka i chorób serca. Ze względu na różnice klimatu niektóre superprodukty diety nordyckiej (np. pewne odmiany jagód) są u nas nieosiągalne; z tego względu należałoby wzbogacić dietę w szerzej dostępne u nas warzywa i owoce.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

orzechy brazylijskie

Selen – właściwości, niedobór i przedawkowanie, źródła

Produkty bogate w molibden

Molibden – rola w organizmie, zapotrzebowanie, niedobór

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?