Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Burak
Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna
Wkładka wewnątrzmaciczna
Wkładka wewnątrzmaciczna niezawierająca hormonów. Wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć okiem ginekologa
kobieta w wannie
Częste mycie skraca życie? Zdziwisz się, ile prawdy jest w tym powiedzeniu!
dziewczyna w kwiecistej bluzce
Slut-shaming w programie „Love Island”. Maja Staśko: to zawstydzanie kobiet i ograniczanie ich seksualności
pandemia koronawirusa
Ponad milion ofiar śmiertelnych koronawirusa na świecie. Zmarło co najmniej 7 tys. pracowników ochrony zdrowia

Szukasz bomby zdrowotnej, która będzie miała niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin? Powinnaś się zaprzyjaźnić z burakiem! Agnieszka Pocztarska, właścicielka portalu Czytamy Etykiety, podkreśla, jak wiele korzyści może on przynieść dla naszego zdrowia.

Bomba zdrowotna

Buraki to samo zdrowie! Jak podkreśla Agnieszka Pocztarska, choć są niedocenione, to mają fantastyczne właściwości. W ostatnim poście na profilu portalu Czytamy Etykiety na Instagramie, wylicza, dlaczego warto je jeść.

  1. Są źródłem witamin z grupy B, a także witamin C i A.
  2. Zawierają kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży.
  3. Są źródłem wielu pierwiastków, m.in. żelaza, potasu, magnezu, wapnia, cynku, boru, molibdenu, sodu, kobaltu.
  4. Są pełne aminokwasów, w tym tryptofanu, który bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia, oraz melatoniny.
  5. Są źródłem błonnika pokarmowego.
  6. Zawierają związki o charakterze przeciwutleniającym: bioaflawonoidy, karoteny, betaninę, antocyjany.
  7. Są niskokaloryczne – idealne dla osób odchudzających się.
18 dań wege, które pokochają mięsożercy

W jakiej formie jeść buraki?

Nie wiesz, jak wykorzystać buraki w kuchni? Agnieszka Pocztarska podpowiada, w jakich daniach możesz ich użyć:

  • „carpaccio” z buraka i sera koziego;
  • buraczki na zimno i na ciepło;
  • hummus.

W dobrze przyrządzonych i przyprawionych daniach buraki mogą nam się pokazać w całkiem nowej odsłownie. Pamiętajcie: możliwości jest o wiele więcej niż tylko starte, podsmażone buraczki do obiadu. Wystarczy trochę kreatywności!

Trzy kolory purée

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwują 222 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

burak

Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Top 5 produktów dla aktywnych

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Burak - legalny dopalacz

Burak – legalny dopalacz

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Botwina – różowa królowa

Botwina – różowa królowa

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Fot.: Gettyimages.com

Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia

Roczne dzieck śmieje się

Próchnica wczesnego dzieciństwa – jakie są przyczyny jej powstania i jak ją leczyć? Wyjaśnia stomatolog

Dziecko je posiłek przy stole i pije wodę ze szklanki

Co czuje dziecko, kiedy jest zmuszane do jedzenia? Wyjaśnia dietetyczka

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie