Przejdź do treści

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Potrawa z glutaminianem / unsplash
Potrawa z glutaminianem / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

„Nie jedz tego, to sam glutaminian sodu!” – słyszałam nieraz, gdy ktoś nakrył mnie podczas jedzenia zupki chińskiej czy chipsów. I założę się, że ty też kiedyś usłyszałaś to zdanie. Czy jednak glutaminian sodu faktycznie jest taki zły? I czym on tak właściwie jest? Mgr inż. Paula Nagel z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia. 

Glutaminian sodu – czym jest?

Glutaminian sodu (inaczej MSG) to sól sodowa kwasu glutaminowego. W przetwórstwie żywności stosowany jest jako wzmacniacz smaku pod postacią symbolu E621. Jego dodatek sprawia, że potrawy nabywają wyraźnego mięsno-grzybowego smaku, potocznie nazywanego „umami”. Czy jest bezpieczny? Okazuje się, że tak. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała nawet oświadczenie w tej sprawie, uznając że glutaminian sodu jest substancją bezpieczną w stosowaniu.

Gdzie występuje glutaminian sodu? Znajdziemy go w przyprawach i kostkach rosołowych, zupach i sosach w proszku, keczupie, soli ziołowej i czosnkowej, konserwach, wędlinach i pasztetach, różnego rodzaju żywności przetworzonej, w czipsach i w fast foodzie.

Glutaminian sodu – szkodliwość

– MSG naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych (głównie bogatobiałkowych): mięsie, rybach, wodorostach, jajach, roślinach strączkowych, a także pomidorach, ekstrakcie drożdżowym czy grzybach. Co więcej, glutaminian naturalnie powstaje też w organizmie człowieka. Kwas glutaminowy nieprzetworzony nie wpływa na organizm negatywnie. Cały problem dotyczy glutaminianu otrzymywanego przemysłowo – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

Za odczuwanie smaku umami odpowiadają odpowiednie receptory znajdujące się na naszych kubkach smakowych oraz te same receptory zlokalizowane w błonie śluzowej żołądka.

Jak tłumaczy ekspertka, podczas procesu trawienia oś mózgowo-jelitowa jest ze sobą powiązana i ściśle współpracuje. Bodźce smakowe, takie jak np. glutaminian, aktywują nerwy błędne żołądkowe, trzustkowe i wątrobowe.

– Powoduje to, że spożycie glutaminianu pobudza procesy żołądkowo-jelitowe, m.in. aktywuje produkcję śliny, co też wpływa na wydzielanie hormonów, np. insuliny. Metabolizm glutaminianu sodu przez błonę śluzową jelit zachodzi szybko. W przypadku osób z nadwrażliwością jelitową jego spożycie może wywołać nieprzyjemne objawy, takie jak: bóle brzucha, nudności, zawroty głowy, kołatanie serca czy drętwienie kończyn.

Nie ma jednoznacznych badań sugerujących, że to MSG wywołuje stricte te objawy, a procent osób nietolerujących glutaminianu jest niewielki w stosunku do całej populacji. Osoby nadwrażliwe powinny unikać produktów będących źródłem MSG – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

kot w kuchni

Glutaminian sodu w kuchni

Jak to w końcu z tym glutaminianem sodu jest? Warto go unikać? A może nie należy na niego zwracać szczególnej uwagi?

– Szacuje się, że zawartość glutaminianu stosowanego w żywności gotowej do spożycia jest na poziomie 0,8 proc. Dzienne spożycie glutaminianu sodu z żywności jest na poziomie ok. 0,5g/dzień, natomiast wyższe wartości, bo ok. 1,2g-1,5g/dzień zaobserwowano wśród mieszkańców Japonii i Korei. Badania naukowe na szczurach dowiodły, że dawka śmiertelna stanowiły ilości od 10 do 23g/kg masy ciała/dzień – wyjaśnia ekspertka.

Okazuje się więc, że glutaminian sodu nie tak łatwo jest przedawkować, a co za tym idzie – nie jest tak szkodliwy dla organizmu, jak niektórzy myślą. Stosowanie glutaminianu sodu może jednak wywoływać niepożądane skutki u osób z nadwrażliwościami.

– „Złoty środek” prawidłowego odżywiania to nic innego jak racjonalna dieta oparta o nieprzetworzone produkty z różnych grup żywności. W przypadku MSG chodzi również o umiar. Jeśli całokształt naszego jadłospisu jest prawidłowy, urozmaicony, to dodatek sosu sojowego do obiadu nie wyrządzi nam krzywdy.

Tak samo jak wyjście ze znajomymi na japoński aromatyczny „ramen”. Gorzej, jeśli nasza dieta opiera na się na jedzeniu wysokoprzetworzonym (gotowe dania, fast-foody, słodycze) i dodatkowo jesteśmy zwolennikami „życia w fotelu”, zamiast aktywnego spędzania czasu – dodaje dietetyczka.

Syndrom chińskiej restauracji

Glutaminian sodu jest często stosowany w kuchni azjatyckiej. W związku z tym stworzono hipotezę „Syndromu chińskiej restauracji”. O co chodzi? Wiele badanych osób po spożyciu posiłku w restauracji chińskiej odczuwało podobne objawy. Bolała ich głowa, czuli kołatanie serca, duszności i zawroty głowy. W analizie wykazano jednak. że to nie skutek spożycia glutaminianu sodu, a zastosowania w potrawach krewetek, orzechów czy pikantnych przypraw.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paula Nagel
mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

GIS ostrzega: rodzynki zawierające dwutlenek siarki

Alergicy, uważajcie na te rodzynki. GIS wydał ostrzeżenie

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol