Przejdź do treści

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Potrawa z glutaminianem / unsplash
Potrawa z glutaminianem / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z kotem
Czy ozonowanie zabija koronawirusa? Ekspert wyjaśnia
Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw
Kobieta z dziećmi na kanapie - koronawirus
Dlaczego dzieciom tak bardzo brakuje teraz placów zabaw? Wyjaśnia fizjoterapeutka Małgorzata Paleczny
Imbir / rawpixel
Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Kobieta z niemowlęciem
Materiałowa maseczka na twarz wykonana samodzielnie? Dr Łukasz Durajski ostrzega, że nie powinny z niej korzystać dzieci poniżej 2. roku życia

„Nie jedz tego, to sam glutaminian sodu!” – słyszałam nieraz, gdy ktoś nakrył mnie podczas jedzenia zupki chińskiej czy chipsów. I założę się, że ty też kiedyś usłyszałaś to zdanie. Czy jednak glutaminian sodu faktycznie jest taki zły? I czym on tak właściwie jest? Mgr inż. Paula Nagel z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia. 

Glutaminian sodu – czym jest?

Glutaminian sodu (inaczej MSG) to sól sodowa kwasu glutaminowego. W przetwórstwie żywności stosowany jest jako wzmacniacz smaku pod postacią symbolu E621. Jego dodatek sprawia, że potrawy nabywają wyraźnego mięsno-grzybowego smaku, potocznie nazywanego „umami”. Czy jest bezpieczny? Okazuje się, że tak. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała nawet oświadczenie w tej sprawie, uznając że glutaminian sodu jest substancją bezpieczną w stosowaniu.

Gdzie występuje glutaminian sodu? Znajdziemy go w przyprawach i kostkach rosołowych, zupach i sosach w proszku, keczupie, soli ziołowej i czosnkowej, konserwach, wędlinach i pasztetach, różnego rodzaju żywności przetworzonej, w czipsach i w fast foodzie.

Glutaminian sodu – szkodliwość

– MSG naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych (głównie bogatobiałkowych): mięsie, rybach, wodorostach, jajach, roślinach strączkowych, a także pomidorach, ekstrakcie drożdżowym czy grzybach. Co więcej, glutaminian naturalnie powstaje też w organizmie człowieka. Kwas glutaminowy nieprzetworzony nie wpływa na organizm negatywnie. Cały problem dotyczy glutaminianu otrzymywanego przemysłowo – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

Za odczuwanie smaku umami odpowiadają odpowiednie receptory znajdujące się na naszych kubkach smakowych oraz te same receptory zlokalizowane w błonie śluzowej żołądka.

Jak tłumaczy ekspertka, podczas procesu trawienia oś mózgowo-jelitowa jest ze sobą powiązana i ściśle współpracuje. Bodźce smakowe, takie jak np. glutaminian, aktywują nerwy błędne żołądkowe, trzustkowe i wątrobowe.

– Powoduje to, że spożycie glutaminianu pobudza procesy żołądkowo-jelitowe, m.in. aktywuje produkcję śliny, co też wpływa na wydzielanie hormonów, np. insuliny. Metabolizm glutaminianu sodu przez błonę śluzową jelit zachodzi szybko. W przypadku osób z nadwrażliwością jelitową jego spożycie może wywołać nieprzyjemne objawy, takie jak: bóle brzucha, nudności, zawroty głowy, kołatanie serca czy drętwienie kończyn.

Nie ma jednoznacznych badań sugerujących, że to MSG wywołuje stricte te objawy, a procent osób nietolerujących glutaminianu jest niewielki w stosunku do całej populacji. Osoby nadwrażliwe powinny unikać produktów będących źródłem MSG – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

kot w kuchni

Glutaminian sodu w kuchni

Jak to w końcu z tym glutaminianem sodu jest? Warto go unikać? A może nie należy na niego zwracać szczególnej uwagi?

– Szacuje się, że zawartość glutaminianu stosowanego w żywności gotowej do spożycia jest na poziomie 0,8 proc. Dzienne spożycie glutaminianu sodu z żywności jest na poziomie ok. 0,5g/dzień, natomiast wyższe wartości, bo ok. 1,2g-1,5g/dzień zaobserwowano wśród mieszkańców Japonii i Korei. Badania naukowe na szczurach dowiodły, że dawka śmiertelna stanowiły ilości od 10 do 23g/kg masy ciała/dzień – wyjaśnia ekspertka.

Okazuje się więc, że glutaminian sodu nie tak łatwo jest przedawkować, a co za tym idzie – nie jest tak szkodliwy dla organizmu, jak niektórzy myślą. Stosowanie glutaminianu sodu może jednak wywoływać niepożądane skutki u osób z nadwrażliwościami.

– „Złoty środek” prawidłowego odżywiania to nic innego jak racjonalna dieta oparta o nieprzetworzone produkty z różnych grup żywności. W przypadku MSG chodzi również o umiar. Jeśli całokształt naszego jadłospisu jest prawidłowy, urozmaicony, to dodatek sosu sojowego do obiadu nie wyrządzi nam krzywdy.

Tak samo jak wyjście ze znajomymi na japoński aromatyczny „ramen”. Gorzej, jeśli nasza dieta opiera na się na jedzeniu wysokoprzetworzonym (gotowe dania, fast-foody, słodycze) i dodatkowo jesteśmy zwolennikami „życia w fotelu”, zamiast aktywnego spędzania czasu – dodaje dietetyczka.

Syndrom chińskiej restauracji

Glutaminian sodu jest często stosowany w kuchni azjatyckiej. W związku z tym stworzono hipotezę „Syndromu chińskiej restauracji”. O co chodzi? Wiele badanych osób po spożyciu posiłku w restauracji chińskiej odczuwało podobne objawy. Bolała ich głowa, czuli kołatanie serca, duszności i zawroty głowy. W analizie wykazano jednak. że to nie skutek spożycia glutaminianu sodu, a zastosowania w potrawach krewetek, orzechów czy pikantnych przypraw.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paula Nagel
mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

kostka bulionowa

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash

Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Tadeusz Muller i Magdalena Bury / Fot. Archiwum HZ

Tadeusz Müller: 70 proc. Polaków nie uprawia sportu. Ci ludzie w połączeniu z zakwaszonym organizmem mają predyspozycje do nowotworów i do chorób układu krążenia

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

kobieta podczas joggingu

10 sygnałów, że przesadzasz z dbaniem o zdrowie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Phenoxyethanol – czy jego zawartość w kosmetykach powinna nas niepokoić? Odpowiada kosmetolożka

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.