Przejdź do treści

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?
Dlaczego warto jeść jabłka? Zdj: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak zwracać się do osób trans i niebinarnych? Stowarzyszenie „Miłość nie wyklucza” wyjaśnia
Kiedy iść do psychiatry?
Kiedy iść do psychiatry? Lekarka podpowiada, co powinno zwrócić naszą uwagę u siebie i innych
Kobieta idzie do samolotu
Jak zadbać o wzrok w trakcie podróży samolotem?
Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować?
Zachorowań na grypę o połowę mniej niż w zeszłym roku. Pozytywny efekt uboczny koronawirusa?

Regulują poziom cholesterolu, chronią przed Alzheimerem, a do tego –  pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Jabłka stanowią bogate źródło składników odżywczych. Zawierają witaminę C, potas, fosfor, magnez… A to dopiero początek długiej listy pierwiastków, które dobroczynnie wpływają na organizm. Tymczasem naukowcy z roku na rok odkrywają kolejne, coraz to bardziej imponujące ich właściwości.

Jabłka pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy

Bardzo ważną właściwością jabłek jest to, że są niskokaloryczne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz wody, są one w dodatku bardzo sycące. To szczególnie istotna wiadomość dla tych osób, które są na diecie – spożywanie jabłek sprawi, że długo nie będziesz głodna, a co za tym idzie – nie będziesz potrzebowała kolejnych przekąsek. Warto pamiętać, aby spożywać jabłka jednak razem ze skórką, ponieważ to ona zawiera najwięcej błonnika.  Jak dowiodły badania, osoby jedzące dwa plasterki jabłek przed posiłkiem, spożywały później o 200 kalorii mniej niż te osoby, które tego nie robiły.

Jabłka mogą pomóc zapobiegać nowotworom

Jabłka posiadają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki temu mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów. Badania przeprowadzone w 2016 roku wykazały, że u kobiet, które jedzą jabłka, odnotowuje się niższy odsetek zgonów niż u tych, które tego nie robią. Mówi się, że wystarczy spożywać jeden taki owoce dziennie, aby znacznie obniżyć ryzyko choroby. W przełożeniu na liczby, jabłka zmniejszają ryzyko za chorowania o:

Zawarte w jabłkach związki pektynowe powodują, że wydalane są organizmu substancje kancerogenne. Dzięki błonnikowi, szkodliwe związki mają również mniejszą styczność z nabłonkiem jelit, co potęguje ich działanie przeciwnowotworowe.

Jedzenie jabłek chroni układ neurologiczny i poprawia pamięć

W jabłkach znajduje się kwercytyna, która wykazuje się działaniem neuroprotekcyjnym. To związek, który jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu może uchronić mózg przed demencją i chorobą Alzheimera. Okazuje się, że pomaga ona przetrwać komórkom nerwowym, których ubywa wraz z wiekiem. Co więcej, sok jabłkowy pomaga utrzymać w organizmie odpowiedni poziom acetylocholiny, który zmniejsza się u osób starszych – niskie stężenie tego składnika powiązane jest z kolei bezpośrednio z chorobą Alzheimera.

Jabłka chronią przed cukrzycą typu 2

U osób, które jedzą większą ilość błonnika, istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jak to wygląda przełożeniu na liczby? Osoby zjadające przynajmniej jedno jabłko dziennie, są mniej podatne o 25% na ten rodzaj cukrzycy niż ci, którzy tego owocu nie jedzą. Mamy jednak dobrą wiadomość również i dla zapominalskich: u osób które nie jedzą jabłek każdego dnia, ale kilka razy w tygodniu, stopień podatności na cukrzycę typu 2 może być bardzo podoba. Z czego wynika takie działanie jabłek? Okazuje się, że zawarte są w nich pektyny, które wpływają na regulowanie cukru we krwi.

Owoc jabłoni chroni reguluje poziom cholesterolu

Naukowcy z Ohio State University zauważyli związek pomiędzy zawartym w jabłkach błonnikiem a rozwojem miażdżycy. Jak się okazuje, wystarczą zaledwie cztery tygodnie, aby zmniejszyło się pod wpływem tych owoców stężenie „złego” cholesterolu LDL: błonnik utrudnia bowiem jego wchłanianie się. Jabłka są, w tym przypadku, o wiele skuteczniejsze nawet od kapsułek zawierających polifenole. Zawarty w jabłkach potas uszczelnia także ściany naczyń krwionośnych.

Jesienne owoce chronią przed udarem i zawałami

Opisane powyżej właściwości sprawiają również, że jabłka mogą zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, udarom oraz zawałom serca – jest to szczególnie istotne w grupie osób po 50. roku życia. Pod względem działania, jabłka wygrywają nawet z lekami, ponieważ nie wywołują skutków ubocznych. Okazuje się, że gdyby 70% reprezentantów tej grupy wiekowej jadło jabłka regularnie, przedwczesnej śmierci mogłoby uniknąć 9000 osób rocznie.

Nie lubisz jeść koszteli czy papierówek? Pamiętaj, że nie musisz spożywać ich na surowo. W HelloZdrowie znajdziesz przepisy m.in. na: placki z jabłkami, wegańskie ciasto z jabłkami, ryż z dodatkiem tych owoców, a nawet tartę! Przejrzyj nasze receptury i dowiedz się więcej.

Bibliografia:

  1. A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/
  2. Apple intake and cancer risk: a systematic review and meta-analysis of observational studies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000627
  3. Jedno jabłko dziennie może uratować życie, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398516,jedno-jablko-dziennie-moze-uratowac-zycie.html

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Dieta ketogeniczna - co jeść? Zasady diety i jadłospis

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?