Przejdź do treści

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?
Dlaczego warto jeść jabłka? Zdj: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Medycy w Barcelonie robią chorym na COVID-19 wycieczki na plażę
Na świeżym powietrzu po raz pierwszy od 14 kwietnia. Medycy w Barcelonie robią chorym na COVID-19 wycieczki na plażę
woda różana
Woda różana. Poznaj jej właściwości i zastosowanie. Która jest najlepsza?
Jak dbać o zęby? Nasze największe grzechy związane z higieną jamy ustnej
Jak dbać o zęby? Oto największe grzechy, jakie popełniamy. Wymienia dentysta Tomasz Kupryś
matka z noworodkiem
Ginekolog: podtlenek azotu to jedna z najprostszych form łagodzenia bólu porodowego. Za rzadko się o tym mówi
Seks a spalanie kalorii
W czasie seksu spalamy kalorie, to wiemy. Co robić, aby tracić ich jeszcze więcej?

Regulują poziom cholesterolu, chronią przed Alzheimerem, a do tego –  pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Jabłka stanowią bogate źródło składników odżywczych. Zawierają witaminę C, potas, fosfor, magnez… A to dopiero początek długiej listy pierwiastków, które dobroczynnie wpływają na organizm. Tymczasem naukowcy z roku na rok odkrywają kolejne, coraz to bardziej imponujące ich właściwości.

Jabłka pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy

Bardzo ważną właściwością jabłek jest to, że są niskokaloryczne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz wody, są one w dodatku bardzo sycące. To szczególnie istotna wiadomość dla tych osób, które są na diecie – spożywanie jabłek sprawi, że długo nie będziesz głodna, a co za tym idzie – nie będziesz potrzebowała kolejnych przekąsek. Warto pamiętać, aby spożywać jabłka jednak razem ze skórką, ponieważ to ona zawiera najwięcej błonnika.  Jak dowiodły badania, osoby jedzące dwa plasterki jabłek przed posiłkiem, spożywały później o 200 kalorii mniej niż te osoby, które tego nie robiły.

Jabłka mogą pomóc zapobiegać nowotworom

Jabłka posiadają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki temu mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów. Badania przeprowadzone w 2016 roku wykazały, że u kobiet, które jedzą jabłka, odnotowuje się niższy odsetek zgonów niż u tych, które tego nie robią. Mówi się, że wystarczy spożywać jeden taki owoce dziennie, aby znacznie obniżyć ryzyko choroby. W przełożeniu na liczby, jabłka zmniejszają ryzyko za chorowania o:

  • 20% w przypadku raka piersi,
  • 25% w przypadku raka płuc,
  • 50% w przypadku raka żołądka i przełyku.

Zawarte w jabłkach związki pektynowe powodują, że wydalane są organizmu substancje kancerogenne. Dzięki błonnikowi, szkodliwe związki mają również mniejszą styczność z nabłonkiem jelit, co potęguje ich działanie przeciwnowotworowe.

Jedzenie jabłek chroni układ neurologiczny i poprawia pamięć

W jabłkach znajduje się kwercytyna, która wykazuje się działaniem neuroprotekcyjnym. To związek, który jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu może uchronić mózg przed demencją i chorobą Alzheimera. Okazuje się, że pomaga ona przetrwać komórkom nerwowym, których ubywa wraz z wiekiem. Co więcej, sok jabłkowy pomaga utrzymać w organizmie odpowiedni poziom acetylocholiny, który zmniejsza się u osób starszych – niskie stężenie tego składnika powiązane jest z kolei bezpośrednio z chorobą Alzheimera.

Jabłka chronią przed cukrzycą typu 2

U osób, które jedzą większą ilość błonnika, istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jak to wygląda przełożeniu na liczby? Osoby zjadające przynajmniej jedno jabłko dziennie, są mniej podatne o 25% na ten rodzaj cukrzycy niż ci, którzy tego owocu nie jedzą. Mamy jednak dobrą wiadomość również i dla zapominalskich: u osób które nie jedzą jabłek każdego dnia, ale kilka razy w tygodniu, stopień podatności na cukrzycę typu 2 może być bardzo podoba. Z czego wynika takie działanie jabłek? Okazuje się, że zawarte są w nich pektyny, które wpływają na regulowanie cukru we krwi.

Owoc jabłoni chroni reguluje poziom cholesterolu

Naukowcy z Ohio State University zauważyli związek pomiędzy zawartym w jabłkach błonnikiem a rozwojem miażdżycy. Jak się okazuje, wystarczą zaledwie cztery tygodnie, aby zmniejszyło się pod wpływem tych owoców stężenie „złego” cholesterolu LDL: błonnik utrudnia bowiem jego wchłanianie się. Jabłka są, w tym przypadku, o wiele skuteczniejsze nawet od kapsułek zawierających polifenole. Zawarty w jabłkach potas uszczelnia także ściany naczyń krwionośnych.

Jesienne owoce chronią przed udarem i zawałami

Opisane powyżej właściwości sprawiają również, że jabłka mogą zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, udarom oraz zawałom serca – jest to szczególnie istotne w grupie osób po 50. roku życia. Pod względem działania, jabłka wygrywają nawet z lekami, ponieważ nie wywołują skutków ubocznych. Okazuje się, że gdyby 70% reprezentantów tej grupy wiekowej jadło jabłka regularnie, przedwczesnej śmierci mogłoby uniknąć 9000 osób rocznie.

Nie lubisz jeść koszteli czy papierówek? Pamiętaj, że nie musisz spożywać ich na surowo. W HelloZdrowie znajdziesz przepisy m.in. na: placki z jabłkami, wegańskie ciasto z jabłkami, ryż z dodatkiem tych owoców, a nawet tartę! Przejrzyj nasze receptury i dowiedz się więcej.

Bibliografia:

  1. A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/
  2. Apple intake and cancer risk: a systematic review and meta-analysis of observational studies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000627
  3. Jedno jabłko dziennie może uratować życie, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398516,jedno-jablko-dziennie-moze-uratowac-zycie.html

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?