Przejdź do treści

Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

cholesterol blokujący tętnicę w 3D
Fot. ralwel / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!
Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza
Szczere, na luzie i z uśmiechem. Najfajniejsze konta mam na Instagramie
Chipsy z liści kalafiora – lekkie i chrupiące
Kilka prostych patentów na poprawę krążenia. Twój organizm ci za nie podziękuje

Cholesterol LDL to tzw. zły cholesterol, który może doprowadzić do miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Aby do tego nie doszło, należy zadbać o aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Po wprowadzeniu kilku zmian do codziennego jadłospisu wyniki mogą się poprawić już po trzech miesiącach.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agnieszka Widera
lekarz

W organizmie człowieka znajduje się dobry i zły cholesterol – dobry to tzw. frakcja HDL, zły – to cholesterol LDL. To właśnie ten drugi sprawia, że dochodzi do poważnych schorzeń. Na pomoc przychodzi jednak dieta antycholesterolowa, bogata w witaminy, błonnik oraz kwasy omega-d3 – to najlepsza metoda na obniżenie jego poziomu.

Produkt zawierający cholesterol hdl

Cholesterol LDL – norma u zdrowych i chorych pacjentów

W zależności od laboratorium poziom cholesterolu może być podany w dwóch jednostkach: mg/dl (miligramach na decylitr) oraz mmol/l (milimolach na litr). Zasada jednak jest taka: im niższy poziom złego cholesterolu, tym lepiej dla organizmu. Jeśli chodzi o dopuszczalne normy cholesterolu LDL, jego stężenie powinno z reguły wynosić maksymalnie 190 mg/dl – wynik ten zalecany jest przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne i dotyczy przede wszystkim młodych i zdrowych pacjentów.

Normy cholesterolu LDL są jednak inne dla pacjentów z konkretnymi schorzeniami. Jego poziom u osób chorych na cukrzycę powinien być mniejszy niż 165 mg/dl, z kolei po zawale serca jego stężenie powinno być mniejsze niż 180 mg/dl. Należy pamiętać również, że normy złego cholesterolu zależą od wielu czynników, takich jak:

  • uzależnienie od nikotyny,
  • wiek,
  • płeć,
  • cukrzyca,
  • inne badania przeprowadzane w laboratorium,
  • nadciśnienie tętnicze (występujące także w rodzinie).

Aby sprawdzić, czy obecnie poziom cholesterol LDL jest niski, czy wysoki, można wykonać w laboratorium test, który polega na pobraniu krwi z palca. Najdokładniejsze wyniki uzyskuje się jednak poprzez lipidogram (profil lipidowy), który precyzyjnie wskazuje poziom cholesterolu całkowitego z rozróżnieniem na cholesterol LDL i HDL oraz trójglicerydy (TG).

Aby uzyskać dobre wyniki na poziom cholesterolu LDL, należy odczekać przynajmniej dwanaście godzin od ostatniego posiłku, pacjent musi być również na czczo. Cholesterol LDL wyliczany jest bowiem na podstawie badań m.in. trójglicerydów, których wynik jedynie wtedy jest prawidłowy.

Zobacz także

Dieta na cholesterol LDL – warzywa i mniej produktów odzwierzęcych

Chcąc zmniejszyć ilość cholesterolu LDL w organizmie, należy wprowadzić kilka zmian w diecie. Przyczyną jego wysokiego stężenia jest zazwyczaj duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto więc przede wszystkim:

  • wyeliminować dużą ilość wędlin i tłustego mięsa (wieprzowinę, wołowinę, baraninę) – to główny czynnik wpływający na wysoki poziom złego cholesterolu,
  • zrezygnować z jedzenia masła, smalcu, śmietany, pełnotłustego mleka oraz jego przetworów – zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
  • wprowadzić do diety olej (np. rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron), oliwę oraz margarynę dobrej jakości – ich całkowita ilość powinna wynosić jednak maksymalnie dwie łyżki dziennie,
  • wprowadzić do jadłospisu tłuste ryby – ryby morskie, głębinowe, które są bogate w kwasy omega-3, odpowiedzialne za podwyższanie w organizmie cholesterolu HDL i obniżanie frakcji LDL; jednocześnie warto zrezygnować z jedzenia łososia, śledzia, tuńczyka oraz makreli.

Warto również zrezygnować z dużej ilości jajek – żółtko zawiera taką ilość cholesterolu, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka. Jednocześnie zawarta w nich lecytyna sprawia, że nie odkłada się on w ścianach naczyń krwionośnych, dlatego też dietetycy pozwalają na spożywanie około trzech lub czterech jajek w ciągu tygodnia. Należy jednak zaznaczyć, że same białka można jeść bez ograniczeń.

W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu LDL dobrze jeść również duże ilości warzyw i owoców. Warto zrezygnować ze spożywania białego pieczywa, unikać jedzenia chipsów i fast foodów – zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych oraz sól, której w diecie zazwyczaj jest za dużo. Należy ograniczyć również ilość spożywanego alkoholu (wyjątkiem od tej reguły jest wino). Niewskazane jest jedzenie żywności z dużą ilością cukru, warto również zrezygnować ze słodkich napojów – cukier ma bowiem negatywny wpływ na poziom trójglicerydów.

Należy zwrócić także uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Jak się okazuje, lepiej jest je piec w folii aluminiowej lub rękawie piekarniczym, nie używając do tego tłuszczu niż np. smażyć posiłki na oleju. Przy diecie antycholesterolowej dobrze jest również gotować jedzenie na parze.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Zabieg wstrzykiwania toksyny botulinowej

Toksyna botulinowa w praktyce neurologicznej oraz kosmetologii

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

kobieta leży na stole do masażu i korzysta z talasoterapii

Talasoterapia – co to jest i jak działa? Czy zabiegi talasoterapii są skuteczne?

leki psychotropowe w postaci tabletek wysypane na stół

Działanie leków psychotropowych. Przebieg leczenia, skutki uboczne, efekty

Badanie psychologiczne u psychologa

Jak wyglądają badania psychologiczne kierowców oraz w wojsku?

kobieta cierpiąca na abulię spogląda z balkonu na ulicę

Abulia jako przykład zaburzeń woli i aktywności złożonej

kobieta dotyka szyi aby sprawdzić, czy nie znajdują się na niej wole tarczycy

Wole tarczycowe – jakie są przyczyny powiększenia się tarczycy?

Badanie mające sprawdzić czy chory potrzebuje kolostomii

Czym jest kolostomia i jak wygląda życie po zabiegu? Wskazania do wykonania kolostomii

kobieta pokazuje w jaki sposób wykonywać sztuczne oddychanie

Resuscytacja krążeniowo-oddechowa – jak wykonać sztuczne oddychanie i masaż serca?

Kobieta trzymająca trzęsące się ręce innej kobiety

Od czego trzęsą się ręce – czyli przyczyny i sposoby leczenia przypadłości

lekarze wykonujący zabieg kauteryzacji

Co to jest kauteryzacja? Wskazania do wykonania zabiegu i jego przebieg

Starsza kobieta z otępieniem

Otępienie – czym jest? Przyczyny i objawy chorób otępiennych

kobieta obejmuje za dłoń osobę cierpiącą na atetozę

Co to jest atetoza? Objawy oraz leczenie zaburzeń neurologicznych

Płaczące dziecko cierpiące na zaburzenia integracji sensorycznej

Zaburzenia integracji sensorycznej – jakie są ich przyczyny i jak z nimi walczyć?

Wykonywane procesu defibrylacji

Defibrylacja – czym jest ten zabieg i w jakim celu się go wykonuje?