Przejdź do treści

Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

cholesterol blokujący tętnicę w 3D
Fot. ralwel / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Cholesterol LDL to tzw. zły cholesterol, który może doprowadzić do miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Aby do tego nie doszło, należy zadbać o aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Po wprowadzeniu kilku zmian do codziennego jadłospisu wyniki mogą się poprawić już po trzech miesiącach.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agnieszka Widera
lekarz

W organizmie człowieka znajduje się dobry i zły cholesterol – dobry to tzw. frakcja HDL, zły – to cholesterol LDL. To właśnie ten drugi sprawia, że dochodzi do poważnych schorzeń. Na pomoc przychodzi jednak dieta antycholesterolowa, bogata w witaminy, błonnik oraz kwasy omega-d3 – to najlepsza metoda na obniżenie jego poziomu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Omega-3 1000 mg, 120 kaps
54,90 zł
Produkt zawierający cholesterol hdl

Cholesterol LDL – norma u zdrowych i chorych pacjentów

W zależności od laboratorium poziom cholesterolu może być podany w dwóch jednostkach: mg/dl (miligramach na decylitr) oraz mmol/l (milimolach na litr). Zasada jednak jest taka: im niższy poziom złego cholesterolu, tym lepiej dla organizmu. Jeśli chodzi o dopuszczalne normy cholesterolu LDL, jego stężenie powinno z reguły wynosić maksymalnie 190 mg/dl – wynik ten zalecany jest przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne i dotyczy przede wszystkim młodych i zdrowych pacjentów.

Normy cholesterolu LDL są jednak inne dla pacjentów z konkretnymi schorzeniami. Jego poziom u osób chorych na cukrzycę powinien być mniejszy niż 165 mg/dl, z kolei po zawale serca jego stężenie powinno być mniejsze niż 180 mg/dl. Należy pamiętać również, że normy złego cholesterolu zależą od wielu czynników, takich jak:

  • uzależnienie od nikotyny,
  • wiek,
  • płeć,
  • cukrzyca,
  • inne badania przeprowadzane w laboratorium,
  • nadciśnienie tętnicze (występujące także w rodzinie).

Aby sprawdzić, czy obecnie poziom cholesterol LDL jest niski, czy wysoki, można wykonać w laboratorium test, który polega na pobraniu krwi z palca. Najdokładniejsze wyniki uzyskuje się jednak poprzez lipidogram (profil lipidowy), który precyzyjnie wskazuje poziom cholesterolu całkowitego z rozróżnieniem na cholesterol LDL i HDL oraz trójglicerydy (TG).

Aby uzyskać dobre wyniki na poziom cholesterolu LDL, należy odczekać przynajmniej dwanaście godzin od ostatniego posiłku, pacjent musi być również na czczo. Cholesterol LDL wyliczany jest bowiem na podstawie badań m.in. trójglicerydów, których wynik jedynie wtedy jest prawidłowy.

Zobacz także

Dieta na cholesterol LDL – warzywa i mniej produktów odzwierzęcych

Chcąc zmniejszyć ilość cholesterolu LDL w organizmie, należy wprowadzić kilka zmian w diecie. Przyczyną jego wysokiego stężenia jest zazwyczaj duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto więc przede wszystkim:

  • wyeliminować dużą ilość wędlin i tłustego mięsa (wieprzowinę, wołowinę, baraninę) – to główny czynnik wpływający na wysoki poziom złego cholesterolu,
  • zrezygnować z jedzenia masła, smalcu, śmietany, pełnotłustego mleka oraz jego przetworów – zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
  • wprowadzić do diety olej (np. rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron), oliwę oraz margarynę dobrej jakości – ich całkowita ilość powinna wynosić jednak maksymalnie dwie łyżki dziennie,
  • wprowadzić do jadłospisu tłuste ryby – ryby morskie, głębinowe, które są bogate w kwasy omega-3, odpowiedzialne za podwyższanie w organizmie cholesterolu HDL i obniżanie frakcji LDL; jednocześnie warto zrezygnować z jedzenia łososia, śledzia, tuńczyka oraz makreli.

Warto również zrezygnować z dużej ilości jajek – żółtko zawiera taką ilość cholesterolu, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka. Jednocześnie zawarta w nich lecytyna sprawia, że nie odkłada się on w ścianach naczyń krwionośnych, dlatego też dietetycy pozwalają na spożywanie około trzech lub czterech jajek w ciągu tygodnia. Należy jednak zaznaczyć, że same białka można jeść bez ograniczeń.

W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu LDL dobrze jeść również duże ilości warzyw i owoców. Warto zrezygnować ze spożywania białego pieczywa, unikać jedzenia chipsów i fast foodów – zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych oraz sól, której w diecie zazwyczaj jest za dużo. Należy ograniczyć również ilość spożywanego alkoholu (wyjątkiem od tej reguły jest wino). Niewskazane jest jedzenie żywności z dużą ilością cukru, warto również zrezygnować ze słodkich napojów – cukier ma bowiem negatywny wpływ na poziom trójglicerydów.

Należy zwrócić także uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Jak się okazuje, lepiej jest je piec w folii aluminiowej lub rękawie piekarniczym, nie używając do tego tłuszczu niż np. smażyć posiłki na oleju. Przy diecie antycholesterolowej dobrze jest również gotować jedzenie na parze.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pulsujący ból głowy – jakie są przyczyny i co przyniesie ulgę?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Plaster na ręce

Wynalazek Polaków zdobył Nagrodę Jamesa Dysona 2022! „Inteligentny plaster” medyczną rewolucją

Czy osoba niebędąca lekarzem może zostać ukarana za leczenie ludzi? Wyjaśnia prawniczka Patrycja Pieszczek-Bober

Czy osoba niebędąca lekarzem może zostać ukarana za leczenie ludzi? Wyjaśnia prawniczka Patrycja Pieszczek-Bober

wątroba

Przewlekła choroba, która niszczy ważny narząd. Czym jest marskość wątroby?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – wyjaśniamy, jak interpretować wyniki badania

Ćwiczenia relaksacyjne - sposób na walkę ze stresem dla osób w każdym wieku

Ćwiczenia relaksacyjne – sposób na walkę ze stresem dla osób w każdym wieku

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

dłonie

Skąd się bierze i co oznacza drętwienie palców u rąk? Wyjaśniamy

Ten lek na „zły cholesterol” będzie od 1 listopada refundowany. To doskonała informacja dla wielu pacjentów

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

plamy na nogach

Czym są czerwone plamy na nogach i co może być ich przyczyną?

„Choroby układu krążenia pozostają największym zagrożeniem życia u Polek”. Jak starzeje się serce kobiety, mówi kardiolożka Dobromiła Dzwonkowska

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka to twój częsty problem? Poznaj przyczyny i domowe sposoby leczenia

Guzek pod pachą - Kobieta bada palcami pachę.

Martwi cię guzek pod pachą? Poznaj przyczyny, objawy i metody diagnostyczne zmian pod pachami

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Badacze wyhodują pacjentom nowe narządy. Mini wątroby będą mogły uratować życie! / pexels

Badacze wyhodują pacjentom nowe narządy. Miniaturowe wątroby będą mogły uratować życie!

"Cała medycyna nieziemsko się rozwija, nie warto opierać się na doświadczeniach sprzed lat". Aga Szuścik o tym, że nasze myślenie o leczeniu jest często nieaktualne

„Cała medycyna nieziemsko się rozwija, nie warto opierać się na doświadczeniach sprzed lat”. Aga Szuścik o tym, że nasze myślenie o leczeniu jest często nieaktualne

Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

Ożywianie komórek życiowych u świni / gettyimages

Rewolucja w medycynie. Naukowcy ożywili część komórek u świni, która już nie żyła

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

×