4 min.
Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

Fot. ralwel / stock.adobe.com
Najnowsze
25.02.2021
Monika Kotlarek i jej książka „Borderline, czyli jedną nogą nad przepaścią” już w księgarniach. Mamy patronat medialny!
25.02.2021
Hiszpańskie miasto obwieszcza, że jest pierwszym, które pokonało pandemię COVID-19
25.02.2021
7 naturalnych sposobów na podniesienie poziomu testosteronu u mężczyzny. Skorzystacie na tym oboje!
25.02.2021
Niepewne, niedokładne i zawodzą w najtrudniejszych momentach? Fakty i mity na temat termometrów bezdotykowych
25.02.2021
Szczyt zakażeń koronawirusem przewidywany tuż przed Wielkanocą. Kolejne święta w domach?
Cholesterol LDL to tzw. zły cholesterol, który może doprowadzić do miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Aby do tego nie doszło, należy zadbać o aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Po wprowadzeniu kilku zmian do codziennego jadłospisu wyniki mogą się poprawić już po trzech miesiącach.
Spis treści
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agnieszka Widera
lekarz
W organizmie człowieka znajduje się dobry i zły cholesterol – dobry to tzw. frakcja HDL, zły – to cholesterol LDL. To właśnie ten drugi sprawia, że dochodzi do poważnych schorzeń. Na pomoc przychodzi jednak dieta antycholesterolowa, bogata w witaminy, błonnik oraz kwasy omega-d3 – to najlepsza metoda na obniżenie jego poziomu.
Cholesterol LDL – norma u zdrowych i chorych pacjentów
W zależności od laboratorium poziom cholesterolu może być podany w dwóch jednostkach: mg/dl (miligramach na decylitr) oraz mmol/l (milimolach na litr). Zasada jednak jest taka: im niższy poziom złego cholesterolu, tym lepiej dla organizmu. Jeśli chodzi o dopuszczalne normy cholesterolu LDL, jego stężenie powinno z reguły wynosić maksymalnie 190 mg/dl – wynik ten zalecany jest przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne i dotyczy przede wszystkim młodych i zdrowych pacjentów.
Normy cholesterolu LDL są jednak inne dla pacjentów z konkretnymi schorzeniami. Jego poziom u osób chorych na cukrzycę powinien być mniejszy niż 165 mg/dl, z kolei po zawale serca jego stężenie powinno być mniejsze niż 180 mg/dl. Należy pamiętać również, że normy złego cholesterolu zależą od wielu czynników, takich jak:
- uzależnienie od nikotyny,
- wiek,
- płeć,
- cukrzyca,
- inne badania przeprowadzane w laboratorium,
- nadciśnienie tętnicze (występujące także w rodzinie).
Aby sprawdzić, czy obecnie poziom cholesterol LDL jest niski, czy wysoki, można wykonać w laboratorium test, który polega na pobraniu krwi z palca. Najdokładniejsze wyniki uzyskuje się jednak poprzez lipidogram (profil lipidowy), który precyzyjnie wskazuje poziom cholesterolu całkowitego z rozróżnieniem na cholesterol LDL i HDL oraz trójglicerydy (TG).
Aby uzyskać dobre wyniki na poziom cholesterolu LDL, należy odczekać przynajmniej dwanaście godzin od ostatniego posiłku, pacjent musi być również na czczo. Cholesterol LDL wyliczany jest bowiem na podstawie badań m.in. trójglicerydów, których wynik jedynie wtedy jest prawidłowy.
Zobacz także
Dieta na cholesterol LDL – warzywa i mniej produktów odzwierzęcych
Chcąc zmniejszyć ilość cholesterolu LDL w organizmie, należy wprowadzić kilka zmian w diecie. Przyczyną jego wysokiego stężenia jest zazwyczaj duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto więc przede wszystkim:
- wyeliminować dużą ilość wędlin i tłustego mięsa (wieprzowinę, wołowinę, baraninę) – to główny czynnik wpływający na wysoki poziom złego cholesterolu,
- zrezygnować z jedzenia masła, smalcu, śmietany, pełnotłustego mleka oraz jego przetworów – zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
- wprowadzić do diety olej (np. rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron), oliwę oraz margarynę dobrej jakości – ich całkowita ilość powinna wynosić jednak maksymalnie dwie łyżki dziennie,
- wprowadzić do jadłospisu tłuste ryby – ryby morskie, głębinowe, które są bogate w kwasy omega-3, odpowiedzialne za podwyższanie w organizmie cholesterolu HDL i obniżanie frakcji LDL; jednocześnie warto zrezygnować z jedzenia łososia, śledzia, tuńczyka oraz makreli.
Warto również zrezygnować z dużej ilości jajek – żółtko zawiera taką ilość cholesterolu, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka. Jednocześnie zawarta w nich lecytyna sprawia, że nie odkłada się on w ścianach naczyń krwionośnych, dlatego też dietetycy pozwalają na spożywanie około trzech lub czterech jajek w ciągu tygodnia. Należy jednak zaznaczyć, że same białka można jeść bez ograniczeń.
W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu LDL dobrze jeść również duże ilości warzyw i owoców. Warto zrezygnować ze spożywania białego pieczywa, unikać jedzenia chipsów i fast foodów – zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych oraz sól, której w diecie zazwyczaj jest za dużo. Należy ograniczyć również ilość spożywanego alkoholu (wyjątkiem od tej reguły jest wino). Niewskazane jest jedzenie żywności z dużą ilością cukru, warto również zrezygnować ze słodkich napojów – cukier ma bowiem negatywny wpływ na poziom trójglicerydów.
Należy zwrócić także uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Jak się okazuje, lepiej jest je piec w folii aluminiowej lub rękawie piekarniczym, nie używając do tego tłuszczu niż np. smażyć posiłki na oleju. Przy diecie antycholesterolowej dobrze jest również gotować jedzenie na parze.
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

25.02.2021
SESJA TERAPEUTYCZNA: Jesteś tym, kim myślisz, że jesteś

24.02.2021
„Nie chcę, żeby było po mnie widać chorobę” – mówi Agata Młynarska, która zmaga się z chorobą Leśniowskiego-Crohna

23.02.2021
Magdalena Kowalska-Herdzik o „uśmiechniętej” depresji: Stłumione emocje muszą znaleźć ujście. Zazwyczaj szukają najsłabszego punktu w ciele człowieka

23.02.2021