Przejdź do treści

Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

cholesterol blokujący tętnicę w 3D
Fot. ralwel / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła
Zadbaj o układ odpornościowy. Pomocna będzie Lactobacillus rhamnosus – bakteria potrzebna naszej florze jelitowej

Cholesterol LDL to tzw. zły cholesterol, który może doprowadzić do miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Aby do tego nie doszło, należy zadbać o aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Po wprowadzeniu kilku zmian do codziennego jadłospisu wyniki mogą się poprawić już po trzech miesiącach.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agnieszka Widera
lekarz

W organizmie człowieka znajduje się dobry i zły cholesterol – dobry to tzw. frakcja HDL, zły – to cholesterol LDL. To właśnie ten drugi sprawia, że dochodzi do poważnych schorzeń. Na pomoc przychodzi jednak dieta antycholesterolowa, bogata w witaminy, błonnik oraz kwasy omega-d3 – to najlepsza metoda na obniżenie jego poziomu.

Produkt zawierający cholesterol hdl

Cholesterol LDL – norma u zdrowych i chorych pacjentów

W zależności od laboratorium poziom cholesterolu może być podany w dwóch jednostkach: mg/dl (miligramach na decylitr) oraz mmol/l (milimolach na litr). Zasada jednak jest taka: im niższy poziom złego cholesterolu, tym lepiej dla organizmu. Jeśli chodzi o dopuszczalne normy cholesterolu LDL, jego stężenie powinno z reguły wynosić maksymalnie 190 mg/dl – wynik ten zalecany jest przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne i dotyczy przede wszystkim młodych i zdrowych pacjentów.

Normy cholesterolu LDL są jednak inne dla pacjentów z konkretnymi schorzeniami. Jego poziom u osób chorych na cukrzycę powinien być mniejszy niż 165 mg/dl, z kolei po zawale serca jego stężenie powinno być mniejsze niż 180 mg/dl. Należy pamiętać również, że normy złego cholesterolu zależą od wielu czynników, takich jak:

  • uzależnienie od nikotyny,
  • wiek,
  • płeć,
  • cukrzyca,
  • inne badania przeprowadzane w laboratorium,
  • nadciśnienie tętnicze (występujące także w rodzinie).

Aby sprawdzić, czy obecnie poziom cholesterol LDL jest niski, czy wysoki, można wykonać w laboratorium test, który polega na pobraniu krwi z palca. Najdokładniejsze wyniki uzyskuje się jednak poprzez lipidogram (profil lipidowy), który precyzyjnie wskazuje poziom cholesterolu całkowitego z rozróżnieniem na cholesterol LDL i HDL oraz trójglicerydy (TG).

Aby uzyskać dobre wyniki na poziom cholesterolu LDL, należy odczekać przynajmniej dwanaście godzin od ostatniego posiłku, pacjent musi być również na czczo. Cholesterol LDL wyliczany jest bowiem na podstawie badań m.in. trójglicerydów, których wynik jedynie wtedy jest prawidłowy.

Zobacz także

Dieta na cholesterol LDL – warzywa i mniej produktów odzwierzęcych

Chcąc zmniejszyć ilość cholesterolu LDL w organizmie, należy wprowadzić kilka zmian w diecie. Przyczyną jego wysokiego stężenia jest zazwyczaj duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto więc przede wszystkim:

  • wyeliminować dużą ilość wędlin i tłustego mięsa (wieprzowinę, wołowinę, baraninę) – to główny czynnik wpływający na wysoki poziom złego cholesterolu,
  • zrezygnować z jedzenia masła, smalcu, śmietany, pełnotłustego mleka oraz jego przetworów – zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
  • wprowadzić do diety olej (np. rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron), oliwę oraz margarynę dobrej jakości – ich całkowita ilość powinna wynosić jednak maksymalnie dwie łyżki dziennie,
  • wprowadzić do jadłospisu tłuste ryby – ryby morskie, głębinowe, które są bogate w kwasy omega-3, odpowiedzialne za podwyższanie w organizmie cholesterolu HDL i obniżanie frakcji LDL; jednocześnie warto zrezygnować z jedzenia łososia, śledzia, tuńczyka oraz makreli.

Warto również zrezygnować z dużej ilości jajek – żółtko zawiera taką ilość cholesterolu, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka. Jednocześnie zawarta w nich lecytyna sprawia, że nie odkłada się on w ścianach naczyń krwionośnych, dlatego też dietetycy pozwalają na spożywanie około trzech lub czterech jajek w ciągu tygodnia. Należy jednak zaznaczyć, że same białka można jeść bez ograniczeń.

W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu LDL dobrze jeść również duże ilości warzyw i owoców. Warto zrezygnować ze spożywania białego pieczywa, unikać jedzenia chipsów i fast foodów – zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych oraz sól, której w diecie zazwyczaj jest za dużo. Należy ograniczyć również ilość spożywanego alkoholu (wyjątkiem od tej reguły jest wino). Niewskazane jest jedzenie żywności z dużą ilością cukru, warto również zrezygnować ze słodkich napojów – cukier ma bowiem negatywny wpływ na poziom trójglicerydów.

Należy zwrócić także uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Jak się okazuje, lepiej jest je piec w folii aluminiowej lub rękawie piekarniczym, nie używając do tego tłuszczu niż np. smażyć posiłki na oleju. Przy diecie antycholesterolowej dobrze jest również gotować jedzenie na parze.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

klimatyzacja

Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

mama cholesterol

Twoja mama ma za wysoki cholesterol? Wraz z kardiologiem podpowiadamy, jak możesz jej pomóc

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu