Przejdź do treści

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć? Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Specjaliści od pewnego czasu alarmują – witamina D3 jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia suplementacja jest istotna – szczególnie w naszym położeniu geograficznym, gdzie nie możemy cieszyć się zbyt dużą dawką słońca. Nawet w okresie letnim pogoda potrafi nas zaskoczyć. Warto zaznaczyć, że braki witaminy D3 mają poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Jej niedobór może potęgować stany lękowe, depresję, zaburzać funkcjonowanie mięśni i stawów. Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy D3? Poniżej mała ściąga.

Ryby – sięgnij po witalność i energię

Grecja. Kuchnia śródziemnomorska. Mieszkańcy państw, gdzie cały czas świeci słońce, a życie związane jest w dużej mierze z rybną kuchnią, tryskają energią. Pierwszym, podstawowym produktem zawierającym witaminę D3 są właśnie ryby. Łosoś to nie tylko bogactwo smaku i aromatu. Jest także doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D. W ostatnich latach wraca do łask, a internet aż huczy od przepisów z łososiem w roli głównej. Warto po nie sięgnąć. Łosoś na surowo, z patelni, pieczony? Wybór należy do ciebie, sięgaj jednak po łososia ze sprawdzonych źródeł.

Kolejną rybną “perełką” dla poszukiwaczy witaminy D jest pstrąg tęczowy. W jego składzie znajduje się niemal 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Możemy też spróbować tuńczyka w puszce – to nie tylko źródło „witaminy słońca”, ale i białka. Tuńczyk jest idealnym dodatkiem do pysznych sałatek. Pamiętaj jednak, aby tego z puszki nie jeść go zbyt często.

Sardynki to ryby, o których wiele osób zapomniało. A warto na nie spojrzeć łaskawym okiem. To przysmak, który zapewni równowagę witaminową twojemu organizmowi. Sardynki to nie tylko te z puszki. Możesz je grillować, przygotować na ich bazie sos do makaronu. Znajdź przepis, który cię zainteresuje i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Grzyby – jesienna dawka witaminy D

Warto sięgnąć po grzyby – szczególnie jesienią, kiedy za oknem chlapa i pogoda, która nie zachęca do wyciągania nosa spod kołdry. Shiitake, portobello, smardze, kurki czy pieczarki – to spora zawartość witamin D czy B, a także niezbędnego dla dobrego funkcjonowania organizmu potasu. Dobrze jest zwrócić uwagę również na gatunki grzybów wystawionych na działanie promieni ultrafioletowych. To podwójna dawka witaminy D.

Jajka od szczęśliwych kurek

Jak jajka to tylko w całości. To bomba witaminowa, zawierająca aminokwasy i witaminę D (znajdziesz ją w żółtku). Wybieraj oczywiście jajka od szczęśliwych kur, najlepiej ze znanego, sprawdzonego, źródła. Dwa jajka w codziennym jadłospisie dostarczą twojemu organizmowi niezbędnych składników.

Ser szwajcarski i trio idealne

Ser szwajcarski to bogactwo witaminy D, K i wapnia. Niezbędny produkt dla każdego, kto chce cieszyć się zdrowymi kośćmi. Ser szwajcarski można łatwo rozdrobnić i posypać nim sałatkę lub warzywa.

Olej z wątroby dorsza – solidna dawka witaminy D

Olej z wątroby dorsza jest jednym z głównych źródeł witaminy D. Znajdziemy w nim także witaminę A i przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3. Niestety jego sporą wadą jest smak. Jeśli nie możesz go zaakceptować, możesz kupić olej w postaci kapsułek.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

Gdzie jeszcze obecna jest witamina D?

Dużą wartość witaminy D możemy znaleźć chociażby w mleku i jogurtach. Niestety, tutaj blokadą może być nietolerancja laktozy. Dlatego też osoby mające problemy z tym cukrem powinny włączać w codzienny jadłospis opisane powyżej produkty lub sięgać po suplementy, które zawierają witaminę D (jak preparaty witaminowe czy tran).

Witamina D w suplementach WIMIN

Witaminę D, a także witaminy C i B6 znajdziesz w zestawie suplementów dla kobiet Wimin. Poza tymi składnikami zwierają one magnez, czosnek, cynk i przeciwutleniacze. Tabletki zamknięte w dziennych saszetkach ułatwiają regularne przyjmowanie.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Zdecydowałaś się na suplementację magnezu? Dietetyczka wyjaśnia, jaki rodzaj tabletek wybrać

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado