Tomasz Borejza Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol Według statystyk aż dwie trzecie Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, a ponad połowa może mieć jego zbyt wysokie stężenie. Wprowadź do swojej diety płatki owsiane, awokado, orzechy, ryby a także czerwone wino. 04.12.2022 3 min.
Patrycja Nawojowska Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois 12.09.2022 4 min.
Magdalena Bury Eksperci znaleźli potencjalną przyczynę trądziku. To brak jednego ze składników diety Trądzik jest przewlekłym schorzeniem skóry, które występuje u około 60–80 proc. społeczeństwa. I chociaż od lat jest tematem badań, dopiero teraz dermatolodzy zidentyfikowali możliwy związek jednego ze składników odżywczych… 18.08.2022 3 min.
Małgorzata Germak Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów Z mitem mówiącym o tym, że tłuszcze są niezdrowe i trzeba je eliminować z diety, na szczęście już skutecznie się rozprawiono. Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości – dobre tłuszcze powinny znaleźć się w każdym zbilansowanym… 27.05.2022 8 min.
Ewelina Kaczmarczyk Suplementacja witaminą D3 i kwasami omega-3 może zapobiec chorobom autoimmunologicznym? Odpowiadają naukowcy Badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym The BJM pokazuje związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy D3 i kwasów Omega 3 a chorobami autoimmunologicznymi. Naukowcy przyjrzeli się temu, czy stosowanie tych dwóch suplementów jest w… 02.02.2022 2 min.
Ewelina Kaczmarczyk Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem To, czy wybrać łososia wędzonego na zimno czy na gorąco, często różni nas tak bardzo, jak to, od jakiego producenta majonez jest lepszy. Zwolenników jednego i drugiego sposobu wędzenia tej ryby jest często tyle samo. A gdyby tak… 14.01.2022 3 min.
Justyna Mazur Suplementy dla wegan – niedobory, suplementy witaminowe Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, suplementy mogą być twoimi sprzymierzeńcami podczas komponowania odpowiednio zbilansowanego jadłospisu. Weganizm wyklucza jakiekolwiek składniki pochodzenia zwierzęcego. Jest to dieta… 27.07.2021 5 min.
Natalia Suchocka Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić Jest niedroga, niskokaloryczna, a do tego naprawdę smaczna. Tilapia, bo o niej mowa, to ryba, która w ciągu kilku ostatnich dekad zdobyła sporą popularność. Nie jest ona szczególnie zdrowa, jednak nie oznacza to, że trzeba… 22.07.2021 5 min.
Milena Marchewka Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść? Łosoś atlantycki, w tym norweski i bałtycki, charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, jednak jego spożywanie jest kontrowersyjne ze względu na aspekty związane z zawartością zanieczyszczeń (m.in. metali ciężkich) oraz… 21.07.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań Czy istnieje zależność pomiędzy dietą a zachorowalnością na endometriozę? Może się zdziwisz, ale są one ze sobą ściśle powiązane. "Styl życia ma ogromny wpływ na powstawanie i przebieg endometriozy" - podkreśla na… 19.07.2021 5 min.
Natalia Suchocka Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy Pstrąg tęczowy przypomina popularnego dziś łososia – zarówno w wyglądzie, jak i smaku. Ponadto jest on od niego dużo tańszy i zdecydowanie mniej kaloryczny. Okazuje się jednak, że to dopiero początek długiej listy jego zalet,… 14.07.2021 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może być równie szkodliwy co palenie papierosów – alarmują naukowcy Badanie opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” po raz kolejny udowadnia jak istotne są w diecie kwasy Omega-3. „Przewiduje się, że bycie aktywnym palaczem w wieku 65 lat odejmuje więcej niż cztery… 28.06.2021 3 min.
Paulina Trofimiec Żywność ekologiczna – warta swojej ceny? Wystarczą trzy litery, żeby cena produktu spożywczego wzrosła dwukrotnie. Mowa o EKO. Zastanawiacie się, ile w tych literach prawdy, a ile chwytu marketingowego? Nowe badania pokazują, że czasem warto przepłacić! 10.04.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes Czujesz się zdezorientowana, gdy widzisz na opakowaniach, że niektóre produkty zawierają kwasy omega-3, inne omega-3 i 6, a jeszcze inne omega-9? Które kwasy tłuszczowe warto suplementować, a które niekoniecznie trzeba dodatkowo… 25.03.2021 3 min.
Julia Krupińska 6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi Sushi zjadamy zwykle jako zwiniętą w płat wodorostów porcję ryżu, ryby lub owoców morza, z warzywnym dodatkiem, np. świeżym ogórkiem lub awokado. Samo zdrowie? Niekoniecznie. Bez wdrożenia kilku zasad możemy trafić na niezłą minę. 13.03.2021 4 min.
Klaudia Kierzkowska Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają? Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed chorobami serca i wzmacniają układ odpornościowy. Są niezwykle istotnym elementem zdrowego odżywiania. Jednak co w przypadku, gdy dostarczamy je organizmowi tylko z produktów roślinnych? Czy… 19.01.2021 4 min.
Małgorzata Różańska Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej Szukasz diety, która poprawi odporność, obniży cholesterol lub wzmocni mięśnie? Żywność funkcjonalna powinna cię zainteresować. To produkty dedykowane konkretnym problemom, które nie tylko żywią, lecz także przy okazji leczą. 10.01.2021 5 min.
Ewa Wojciechowska Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP Jak wyglądają rekomendacje PTGiP wobec suplementacji DHA w ciąży? W którym trymestrze i dlaczego należy spożywać kwas dokozaheksaenowy? 03.12.2020 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz? Kwasy omega-6 i omega-3 - to, że są zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety, wie chyba każdy. Pytanie, co jeść, by dostarczać ich odpowiednią ilość do organizmu. I czy powinniśmy jeść jednakową ilość kwasów omega-6 i omega-3? 29.07.2020 4 min.
Patrycja Nawojowska Witamina D – niedobór, nadmiar i źródła w pożywieniu Witamina D jest szczególnie ważna dla zdrowia, ponieważ poprawia odporność, przywraca energię do życia, wzmacnia kości i chroni serce. Niestety jej niedobory są bardzo częste, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Osteoporoza,… 20.06.2020 11 min.
Anna Jastrzębska Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu? Nowy trend rozpalił polski Instagram – pięknie, żółto ubarwione pola rzepaku stały się tłem licznych sesji zdjęciowych. My jednak nie będziemy zajmować się celebrytami tańczącymi wśród złocistych kwiatów. Prawdziwą… 22.05.2020 7 min.
Inga Kazana Omega-3 to kwasy do zadań specjalnych. Dlaczego nie może zabraknąć ich w twojej diecie? Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj tłuszczu niezbędny w codziennej diecie, ale nie tak prosty do dostarczenia w odpowiedniej ilości. Dlatego choć najlepiej byłoby, gdyby ich źródłem była dieta bogata w ryby i oleje roślinne,… 14.03.2020 6 min.
Małgorzata Germak Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą! Kwasy omega-3 i omega-6 dobrze wpływają na organizm, a ich braki potrafią być niebezpieczne. Jednak ta wiedza to za mało. Warto wiedzieć, o co chodzi z tymi kwasami, żeby w pełni wykorzystać ich potencjał. 29.02.2020 4 min.
Małgorzata Germak Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3? Dobrze wpływają na mózg, są ważne dla oczu, wzmacniają odporność, dbają o zdrowie kości i stawów, a także kondycję skóry. Poprawiają parametry krwi, są nieocenione dla serca, wspomagają męską płodność. Lista zalet… 27.01.2020 5 min.
Ewa Wojciechowska Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka Ryby powinny znaleźć się na naszym talerzu 2-3 razy w tygodniu. Jenak na rynku dostępne jest mnóstwo ich rodzajów. Makrela, tuńczyk, łosoś, okoń, mintaj, dorsz, szczupak - które najlepiej wybrać? 17.01.2020 3 min.
Małgorzata Różańska Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować? Ryby jeść warto. Wiemy nie od dziś. Obowiązkowo powinny się znaleźć w diecie 2-3 razy w tygodniu. Ale… ryba rybie nierówna. Czym się kierować, wybierając rybę? Oto nasze wskazówki. 05.12.2019 4 min.