3 min.
Suplementacja witaminą D3 i kwasami omega-3 może zapobiec chorobom autoimmunologicznym? Odpowiadają naukowcy

Suplementacja witaminą D3 i kwasami Omega 3 a choroby autoimmunologiczne. Opublikowano wyniki przełomowego badania / iStock
03.07.2022
Ignoruj zagrożenia, pamiętaj o lansie, nadużywaj słońca…Sposobów na zepsuty urlop jest znacznie więcej!
03.07.2022
Orgazm pochwowy bez tabu
03.07.2022
Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?
03.07.2022
Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi? Podpowiadamy!
02.07.2022
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
Badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym The BJM pokazuje związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy D3 i kwasów Omega 3 a chorobami autoimmunologicznymi. Naukowcy przyjrzeli się temu, czy stosowanie tych dwóch suplementów jest w stanie im zapobiec. Wnioski? Mogą cię zaskoczyć!
Spis treści
Witaminą D3 i kwasy omega-3 a choroby autoimmunologiczne
Przez ponad pięć lat naukowcy przebadali niemal 26 tys. uczestników, w tym ponad 13 tys. kobiet i niespełna 13 tys. mężczyzn w wieku 50-55 lat. Przyjmowali oni witaminę D w dawce 2000 IU na dzień lub placebo oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (1000 mg/dzień). Badanie miało na celu sprawdzenie, czy suplementy te mogą zapobiec chorobom autoimmunologicznym. Wnioski płynące z badania są imponujące.
Badane kobiety i mężczyźni, którzy przyjmowali codziennie przez pięć lat 2000 jednostek witaminy D3, mieli aż o 22 proc. niższy wskaźnik potwierdzonych diagnoz chorób autoimmunologicznych. Z kolei u tych, którzy suplementowali witaminę D3 przez co najmniej dwa lata, skuteczność zapobiegania zaburzeniom autoimmunologicznym wzrosła do 39 proc.
Badacze udowodnili również, że istnieje możliwy związek między przyjmowaniem kwasów tłuszczowych omega-3 (w dawce 1000 mg dziennie) a zmniejszeniem zaburzeń autoimmunologicznych. Co więcej, stosowanie suplementów witaminy D3 oraz kwasów omega-3 może wpływać na zmniejszenie rozwoju chorób autoimmunologicznych o około 30 proc.
Gdzie znajdują się kwasy Omega-3 i witaminę D3?
W grupie kwasów Omega-3 występuje kwas alfa-linolenowy (ALA) i jego pochodne: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Znajdziemy je w następujących produktach:
- olej rzepakowy,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane,
- ryby (łosoś, śledź).
Warto jednak zwrócić uwagę na zachowanie prawidłowej proporcji między kwasami Omega-3 a Omega-6 w diecie. Powinien on wynosić 4:1. Kwasy Omega-6 znajdziesz m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym.
A gdzie znajdziemy witaminę D3? Do najbardziej bogatych źródeł zaliczyć trzeba:
- węgorza 1200 j.m./100g,
- śledzia 800 j.m./100g,
- łososia dzikiego 600 j.m.,
- tuńczyka, sardynki 200 j.m./100g,
- makrelę 152 j.m./100g,
- masło 60 j.m./100g,
- żółtko jajka 54 j.m./żółtko,
- ser żółty 8-28 j.m./100g,
- tran 400 j.m. w 5 ml (łyżeczka).
Lekarze zalecają jednak, żeby suplementować witaminę D3 przez cały rok.
Jeśli szukasz suplementów, którym możesz zaufać, zajrzyj do przestrzeni zakupowej Hello Zdrowie. Tam znajdziesz zarówno witaminę 3, jak i kwasy omega-3.
Zobacz także
Poleć artykuł przyjaciółce
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.07.2022
„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

01.07.2022
„Nie jesteśmy w stanie odróżnić klinicznie depresji poporodowej od fazy niedoczynności poporodowego zapalenia tarczycy” – mówi dr Dorota Wakuła

29.06.2022
„W 93,5 proc. byłam osobą nieżyjącą. W jednej chwili straciłam wszystko. Ale po stracie też jest życie” – mówi Aleksandra Cymerman, która pomaga osobom dotkniętym traumą

28.06.2022