Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Przeziębiony? Łap menu do walki z chorobą

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kaszel nie daje spać, z nosa cieknie, nie masz siły i znowu ta wysoka temperatura! Możesz sobie pomóc odpowiednim jedzeniem. Co jeść, żeby wspomóc układ odpornościowy i żeby organizm łatwiej wygrał z infekcją? Oto przykładowy całodzienny jadłospis.

Podczas infekcji postaw na posiłki, które wspomogą organizm z walce z infekcją. Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, na którą rośnie zapotrzebowanie przy przeziębieniu i grypie. Gdzie ją znajdziesz? Przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach. W nich znajduje się także prowitamina A, dzięki której możliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. A gdy nabłonek ten jest w kiepskiej kondycji, staje się łatwiejszym celem dla bakterii i wirusów.

Gdy chorujesz, wzbogać swoją dietę w produkty bogate w cynk – jego obniżony poziom wiąże się ze zmniejszeniem liczby komórek obronnych organizmu. Równie ważny jest także selen, silny antyoksydant, który jest potrzebny do powstawania aktywnej formy witaminy C.

Nie zapomnij o żelazie, którego niedobór zwiększa ryzyko podatności na infekcje. Pamiętaj także o naturalnych antybiotykach, tj. imbirze, czosnku oraz miodzie. Oprócz właściwości antybiotycznych miód ma też inne zalety: podrażnia gruczoły wydzielnicze błony śluzowej dróg oddechowych, co skutkuje upłynnieniem wydzieliny oskrzelowej i łatwiejszym odkrztuszaniem. Dowiedziono, że miód pszczeli podany na noc łagodzi kaszel i ułatwia zasypianie. Imbir natomiast rozgrzewa, działa napotnie i przeciwzapalnie.

Jeśli stosujesz antybiotyki, koniecznie musisz zadbać o odbudowę flory jelitowej. Dlatego jedz kiszonki i pij mleczne napoje fermentowane.

Aby wspomóc organizm w walce z infekcją, zwróć uwagę na tłuszcze omega-3, które znajdziesz w oleju lnianym, rzepakowym i tłustych rybach.

W czasie choroby warto spożywać jak najwięcej ciepłych posiłków. Świetnie sprawdzą się zupy, szczególnie te o kremowej konsystencji – są pożywne, lekkostrawne, a zjedzone na ciepło rozgrzewają. Pij minimum 2 litry najlepiej ciepłych płynów. Wybieraj wodę, herbatki owocowe (szczególnie malinową, z dzikiej róży, żurawinową, z czarnego bzu) oraz soki warzywne i świeżo wyciskane z owoców. Do wody lub herbaty możesz dodać naturalne soki: malinowy, z dzikiej róży, żurawiny czy czarnego bzu.

Śniadanie

Otrębowe placuszki z polewą truskawkową

menu do walki z choroba

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 6 łyżek otrębów owsianych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- jajko
- olej do smażenia, np. rzepakowy, ryżowy lub kokosowy
- szklanka truskawek (mogą być mrożone, ale wcześniej powinny być rozmrożone)
- 2 łyżki miodu
- szklanka jogurtu naturalnego

Do podania: miód pszczeli, mus truskawkowy

Sposób wykonania: Otręby wymieszaj z jajkiem i jogurtem na gęste, jednolite ciasto. Patelnię rozgrzej i posmaruj delikatnie olejem. Na patelnię nakładaj łyżką małe porcje ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. Truskawki i miód zmiksuj ze sobą i powstałym musem polej placki.

Jogurt naturalny

Dzięki zawartości lizozymu, laktoferyny, laktoalbuminy jogurt naturalny ma działanie aktywujące układ odpornościowy. Wybierz taki, który na opakowaniu ma wyraźną informację o nazwie szczepów probiotycznych. Probiotyki, zasiedlając jelita, przywracają naturalny, właściwie funkcjonujący układ mikroflory jelitowej i hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.

Otręby owsiane

Bogate w cynk i błonnik pokarmowy, który spełnia funkcję prebiotyku, tj. odżywia bakterie probiotyczne, które dzięki temu mogą się osiedlić w jelitach i dbać o układ odpornościowy.

Truskawki

Bogate w witaminę C, na którą rośnie zapotrzebowanie podczas infekcji.

Miód

Naturalny antybiotyk, który niszczy bakterie oraz ułatwia odkrztuszanie.


2. śniadanie

Kanapka z pieczywa razowego z żółtą pastą i pestkami, herbata malinowa

menu przeziebienie choroba

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- razowe pieczywo
- 100 g chudego białego sera twarogowego
- łyżka oleju lnianego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- duża szczypta kurkumy
- mały kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki pestek dyni
- herbata malinowa
- naturalny sok z malin

Ser zmiksuj z olejem, jogurtem i przyprawami. Tak powstałą pastą posmaruj pieczywo, a na wierzch posyp pestkami dyni. Do herbaty dodaj naturalny sok malinowy.

Razowe pieczywo

Bogate w cynk i selen oraz błonnik pokarmowy.

Olej lniany

Najbogatszy ze wszystkich olejów w kwasy omega-3. Dostarczy także witaminy A.

Imbir

Naturalny antybiotyk, ma działanie przeciwbakteryjne oraz rozgrzewające i napotne.

Kurkuma

Ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga organizm z walce z infekcją.

Pestki dyni

Bogate źródło cynku i selenu oraz włókna pokarmowego.

Herbata malinowa z sokiem z malin

Maliny zawierają kwas salicylowy, dzięki czemu działają napotnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij