Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe!

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Skład żelek, które są sprzedawane w sklepach, może przyprawić o ból głowy. Cukier, syrop glukozowy, sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty, regulatory kwasowości i co chyba najgorsze - żelatyna. A żelki pyszne są... Dlatego zrobimy je sobie sami – w zdrowej i pysznej wersji.

Mamy dla was dobrą wiadomość - nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków! Przygotujcie własne, superkolorowe, naturalne, smaczne i całkowicie zdrowe żelki. To szybsze i prostsze, niż myślicie. Wystarczy wycisnąć sok z ulubionych warzyw, owoców i dodać do niego agar-agar. Poczekać chwilę, aż sok zgęstnieje, i to wszystko! 

Aby przygotować domowe żelki, potrzebujecie tylko dwóch składników - ulubionych owoców albo warzyw oraz agar-agar. Możecie użyć soku z jednego produktu albo pomieszać ulubione, np. marchew z jabłkiem. Burak z jabłkiem i jarmużem też się sprawdzi. Zmiksujcie truskawki, maliny i mango. Zobaczycie, że nie potrzeba cukru ani barwników!

Składniki (na 6 sztuk średniej wielkości żelek):

- 250 ml soku z ulubionych warzyw
- pół łyżeczki agar-agar
- foremka silikonowa

Przygotowanie:

Wyciśnijcie sok z owoców.

domowe zelki z agar agar przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podgrzejcie do 90 stopni, dodajcie gar-agar i pomieszajcie dokładnie. Płyn przelejcie do foremek.

domowe zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstawcie do wystygnięcia i włóżcie do lodówki na czas, aż płyn zgęstnieje.

domowe zdrowe zelki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Żelki są gotowe od razu do jedzenia.

przespis na zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. 

 


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij