4 min.
Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Dobre owoce dla diabetyków

Fot. ratmaner / stock.adobe.com
Ponad 90% diabetyków choruje na cukrzycę typu 2. Oprócz odpowiedniego leczenia muszą oni dbać o zdrowe odżywianie, włączając do jadłospisu owoce. Jakie owoce w cukrzycy typu 2 są korzystne dla zdrowia?
Spis treści
Na cukrzycę typu 2 najczęściej cierpią dorośli. Jednak wiek zachorowalności stale się obniża. Cukrzyca typu 2 jest dziedziczna, ale istnieje kilka głównych czynników, które wpływają na ujawnienie się tej choroby. Mowa tu o braku ruchu, nadwadze, niezdrowej diecie. W grupie ryzyka znajdują się osoby, w których rodzinie dziedzicznie występuje skłonność do rozwoju cukrzycy typu 2 oraz które prowadzą niezdrowy tryb życia. Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 oprócz leczenia pod okiem specjalisty powinny przestrzegać zdrowej diety. Niektóre owoce przy cukrzycy typu 2 można jeść właściwie bez ograniczeń, jednak z niektórych należy zupełnie zrezygnować.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Objawy cukrzycy typu 2
Podstawowym objawem cukrzycy jest wzrost stężenia glukozy we krwi. Cukrzyca typu 2 ma również następujące objawy: senność, osłabienie, zmęczenie, częste oddawanie moczu, utrata wagi ciała, infekcje narządów płciowych, oddech o zapachu acetonu. Osoby, które zaobserwowały u siebie powyższe objawy, powinny skonsultować się z lekarzem specjalistą.
Zobacz także: Cukrzyca typu 2 – objawy
Owoce a cukrzyca typu 2
Dieta osób z cukrzycą typu 2 powinna opierać się przede wszystkim na zasadach zdrowego żywienia. Dobrze dobrany jadłospis powinien uwzględniać m.in. wiek, płeć, tryb życia.
Najlepiej jeść 4–5 porcji dziennie, w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu nie będziemy odczuwać głodu i podjadać pomiędzy posiłkami. Jedzenie częściej, ale mniejszych porcji, pozwala też na uregulowanie poziomu cukru we krwi. Dieta dla diabetyków powinna opierać się na mało przetworzonych produktach, być różnorodna i zbilansowana. Owoce przy cukrzycy typu 2 są doskonałym źródłem składników mineralnych i wielu witamin. Dostarczają też jednak sporo węglowodanów, dlatego nie są zalecane w zbyt dużych porcjach.
Zobacz także
Owoce przy cukrzycy typu 2 – co jeść, a czego unikać?
Owoce przy cukrzycy typu 2 zaleca się, zalecane są 2 razy dziennie. Jedna porcja to na przykład średniej wielkości jabłko czy gruszka, jedna szklanka malin, jagód czy połówka grejpfruta. Owoców nie powinno jeść się wieczorem – najlepiej spożywać je rano na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.
Głównym miernikiem przy wyborze owoców w cukrzycy typu 2 jest indeks glikemiczny – powinien być jak najniższy. Poziom glukozy we krwi po zjedzeniu produktów o niskim indeksie glikemicznym wzrasta powoli, dzięki temu unika się wahań poziomu cukru we krwi. Z kolei produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują duże wahania cukru we krwi i nie są zalecane dla diabetyków.
Owoce, które mają niski indeks glikemiczny, to m.in.: pomarańcze, truskawki, awokado, jabłka, grejpfruty. Z kolei banany i winogrona lepiej wyeliminować z codziennej diety. Zawierają cukry, odpowiedzialne za podnoszenie stężenia glukozy we krwi. Cukrzycy powinni też zrezygnować z suszonych owoców.
Owoce a cukrzyca typu 2 – o czym warto pamiętać
Osobom z cukrzycą typu 2 zaleca się ograniczenie spożywania przetworów owocowych typu dżemy, konfitury, owoce w syropie, które zazwyczaj charakteryzują się zwiększoną ilością węglowodanów i większym indeksem glikemicznym niż świeże owoce. Soki owocowe również nie są zalecane dla diabetyków.
Z kolei włączenie owoców do diety przy cukrzycy typu 2 w formie mrożonek jest jak najbardziej polecane. Poprzez proces mrożenia owoce nie tracą swoich wartości odżywczych i można się cieszyć ich smakiem przez cały rok. W zimie mrożonki posłużą jako smaczny dodatek do koktajli czy jogurtów.
Przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia z pewnością wpłynie na polepszenie się ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Owoce powinny znaleźć się w każdym menu osoby z cukrzycą typu 2. Wybieranie owoców świeżych, sezonowych, o niskim indeksie glikemicznym i spożywanie 2 porcji dziennie to optymalne rozwiązanie dla diabetyków.
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.03.2023
Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat?

24.03.2023
Uważano, że ich przyczyną może być smutek, post, a nawet ciąża. Jak kiedyś leczono galopujące suchoty, czyli gruźlicę

22.03.2023
„Neurolog uznał, że nie mam zespołu Tourette’a, bo nie mam tiku przeklinania, który dotyczy 10 proc. chorych” – mówi Piotr, który z zaburzeniem tym żyje od 25 lat

21.03.2023