Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Fasolowe brownie

Fasolowe brownie
Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier... Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!

Bazą jest tutaj fasola. Bardzo dobrze spaja ona całość, sprawiając również, że brownie jest pulchne.  Jej smaku w deserze nie czuć wcale, a swoją obecnością wzbogaca wypiek o solidną porcję białka, błonnika, cynku, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i selenu. Następnym, równie odżywczym składnikiem, który jest potrzebny do wykonania ciasta, jest  masło z orzechów. Dzięki niemu brownie ma maślaną konsystencję i fajną strukturę. To także, podobnie jak w przypadku fasoli, sposób na doładowanie deseru cennymi minerałami oraz białkiem, a w przypadku masła, także i ważnymi w diecie kwasami tłuszczowymi. Deser musi być słodki! Zamiast jałowego cukru, proponujemy pożywne daktyle lub melasę z karobu. Prosto, naturalnie i pysznie. To jak? Pokusicie się o kawałeczek?

Brownie z fasoli

przepis na brownie z fasoli

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (forma 18x18 cm, 9 kawałków):

- 2 szklanki ugotowanej fasoli (330 g) najlepiej czerwonej, czarnej lub adzuki
- 1/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego, sezamowego-tahini, słonecznikowego etc. (80 g)
- 1/2 szklanki kakao lub karobu w proszku (65 g)
- 3/4 szklanki ulubionego syropu słodzącego (185 ml), np. daktylowego, klonowego lub melasy z karobu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Miksujemy wszystko razem dokładnie na jednolitą masę, nie musi być w 100% gładka, ale im bardziej rozdrobniona, tym lepiej.

Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut.

Bezpośrednio po wyjęciu z pieca ciasto jest dosyć kruche, dlatego przed krojeniem i konsumpcją najlepiej odczekać kilka godzin, aby odpowiednio stwardniało.


 

Agata Deja - fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
aniah87 zapytał(a) 5 lutego 2017
Pytanie dotyczy artykułu Fasolowe brownie
Czy moze być fasola z puszki?
Hellozdrowie.pl odpowiedział(a) 7 lutego 2017
jak najbardziej:)
Sara Stachowiak zapytał(a) 28 stycznia 2017
Pytanie dotyczy artykułu Fasolowe brownie
Mam pytanie odnośnie fasoli: na opakowaniu jest napisane, ze przed ugotowaniem trzeba ja moczyć przez 12 godzin, czy tak mam postąpić w tym przepisie? I po drugie: 330g to juz fasola ważona po ugotowaniu?
foodpornveganstyle odpowiedział(a) 28 stycznia 2017
1. tak, fasolę przed gotowaniem należy moczyć przez ok. 12 h, następnie odcedzić, przepłukać, dolać dużo świeżej wody i gotować w zależności od jej wielkości i rodzaju ok. 60-90 minut, aż będzie miękka 2. 330g to waga fasoli już ugotowanej, są to 2 szklanki o pojemności 250ml

Polecane artykuły

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować