Przejdź do treści

Zdrowy pojedynek: kakao vs karob

kakao
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Fot. Pexels.com
Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?
parówki
Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę
najlepsza pora dnia
Najlepsza pora dnia na zdrowy nawyk to…
Bruschetta z brzoskwiniami
Bruschetta z brzoskwiniami
Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Zarówno kakao, jak i karob zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Jednak w dobie popularności stymulatorów, alergenów i liczenia kalorii nawet najciemniejsze kakao w porównaniu z karobem może wypaść blado.

Kakao

Kakao powszechnie kojarzy się z ciemnobrązowym, gorzkim proszkiem. Trzeba przyznać – w takiej postaci brzmi nadto sucho, jednak po przyrządzeniu oszałamia smakiem, a walorów zdrowotnych ma mnóstwo. Swój słynny gorzki charakter zawdzięcza epikatechinom, czyli związkom roślinnym z grupy flawonoidów, które dla człowieka są przede wszystkim wspaniałymi przeciwutleniaczami – z naszego organizmu wymiatają wolne rodniki, które przyspieszają starzenie. W praktyce epikatechiny wspomagają pracę mózgu, chronią układ krążenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i niektórych nowotworów. Kakao zawiera również substancje bezpośrednio wpływające na pracę mózgu, poprawiając nasz nastrój. Dostarcza tryptofan, z którego powstaje serotonina – przekaźnik nerwowy mózgu, nazywany hormonem szczęścia, który działa na nas kojąco.

Czekoladowa amfetamina

Zawiera także fenyloetyloaminę, tzw. czekoladową amfetaminę, uwalnianą szczególnie w stanie zakochania, która dodaje nam energii. Ostatni, anandamid, naturalnie wydzielany w mózgu po pozytywnym wysiłku, poprawia nasze samopoczucie, a wyjątkowo w świecie roślin zawiera go także – i tylko! – kakao. Schodząc na ziemię, do minerałów i witamin, przede wszystkim zwraca uwagę wysoka zawartość żelaza, magnezu i fosforu oraz zawartość ważnego chromu. Do tego przyłącza się kompleks witamin: A, C, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-6 ‒ i odżywczy koktajl jest gotowy.

Monika Prześlakowska

Ale tutaj kończy się jasna strona kakao, a zaczyna ta ciemniejsza. Otóż kakao zawiera dwie aktywne substancje stymulujące: teobrominę i kofeinę. Typową dla kakao jest teobromina – zawiera jej aż dziewięć razy więcej niż kofeiny. Wpływa ona głównie na układ naczyniowy i oddechowy – rozszerza naczynia i ma silne właściwości przeciwkaszlowe. Niegdyś stosowana w farmakologii, dziś już wycofana ze względu na skutki uboczne. Jednak bardziej szkodliwa jest jej koleżanka – kofeina. Działa ona przede wszystkim na układ nerwowy, przedłużając stan czuwania umysłu, ale niekoniecznie koncentrację. Pośrednio przyspiesza pracę serca, dając uczucie podenerwowania. Zwiększa też aktywność kwasu żołądkowego, wywołując ból żołądka lub uczucie głodu. Obie substancje, działając razem, mogą zakłócać pracę nerek, wywoływać bezsenność, a nawet lęk. Podobnych objawów doznajemy często, jednak równie często nie wiążemy ich ze spożyciem kakao. Dla niektórych z nas kakao jest wręcz alergenem. Oficjalnie uczulonych jest 4-5 proc. populacji ludzkiej.

Kakao – kaloryczność

Kakao jest bardzo kaloryczne za sprawą obfitości w tłuszcze – nasiona zawierają ich do 50 proc. ‒ dlatego staje się problematyczne dla osób na diecie. Do tego wszystkiego kakao może mocno uzależnić, aktywuje bowiem te same receptory mózgu co narkotyczne opiaty. Czy zatem staliśmy się jego niewolnikami? Niekoniecznie – istnieje bezpieczny zamiennik.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🌱Karob — to zmielone owoce chleba świętojańskiego, które mają bardzo przyjemny zapach, przypominający zapach ziaren kakaowca. . ⚖️W przeciwieństwie do kakao, karob jest znacznie lżejszy i zdrowszy, nie zawiera kofeiny i tłuszczy. Jest to odkrycie dla miłośników słodyczy i naturalnych produktów roślinnych. . 🍩Po pierwsze, w przeciwieństwie do ziaren kakaowca, karob jest słodki sam w sobie i nie wymaga dodatkowych substancji słodzących – w naszej ofercie to jest pierwsza czekolada, produkowana bez dodawania syropu, ponieważ i bez niego jest słodkawa😋 . ☕️Po drugie, karob w odróżnieniu do kawy i zwykłej czekolady nie zawiera substancje powodujące uzależnienie lub alergię (kofeina, teobromina). . 🍽Poza tym karob znacznie zmniejsza wchłanianie nadmiaru cholesterolu podczas spożywania posiłków. . 🥜Karob zawiera bogaty zestaw witamin i substancji mineralnych – zawiera 8% białka i witaminy A, B, B2, D; mieści w sobie dużo wapnia, fosforu, potasu i magnezu! . Zdrowe słodycze – krok do zdrowego odżywienia! ❤️

Post udostępniony przez WEGAŃSKIE SŁODYCZE (@choco_place)

Karob

Karob wygląda jak trochę tańsze kakao – jest jaśniejszym proszkiem, ale wcale nie gorszym. Różnorodnością składników odżywczych przewyższa kakao, a przy okazji jest słodszy. Wytwarzany z miąższu owoców drzewa karobowego, nazywany jest mączką chleba świętojańskiego. Wywodzi się z rejonu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. I tutaj już notujemy pierwszy plus na korzyść karobu. W przeciwieństwie do kakaowców, które rosną w klimacie wilgotnym Afryki i Ameryki Południowej, sprzyjającym infekcjom roślinnym, drzewa karbowe rosną w klimacie suchym, dzięki czemu do upraw stosuje się minimalne ilości środków ochronnych lub nie stosuje się ich w ogóle. To jedna z najbardziej użytecznych roślin na świecie!

Przede wszystkim karob nie zawiera żadnych substancji stymulujących typu kofeina czy teobromina. Dlatego jest bezpieczny dla dzieci, kobiet karmiących, osób chorych i starszych. Jest kopalnią odżywczego bogactwa! Zawiera całą gamę drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, selen, sód, mangan, bar, miedź oraz nikiel. W porównaniu z kakao karob ma zdecydowanie więcej miedzi i cynku i trzy razy więcej wapnia. Jest też mocarzem wśród witamin. Zawiera witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Co ciekawe i co powinno ucieszyć także wegan – karob ma witaminę B12, która znajduje się przeważnie w rozlicznych produktach pochodzenia zwierzęcego.

Karob – kaloryczność

Na korzyść karobu przemawia także zdecydowanie niższa kaloryczność. Ma on co prawda do 70 proc. naturalnych słodzików, ale to nie cukry, lecz tłuszcze wpływają na wysoką kaloryczność kakao, których karob zawiera do siedmiu razy mniej. Do tego jest kapitalnym źródłem sycącego białka i niezastąpionego błonnika. W jednej czwartej filiżanki karobu znajduje się aż 11 g błonnika (podczas gdy w kakao tylko 5 g), co stanowi do jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na błonnik w diecie 2000 kcal. Jego kleiste i zagęszczające właściwości silnie wspomagają proces usuwania pokarmu z jelita grubego, chroniąc ściany i żyły przed wystąpieniem schorzeń nowotworowych.

Można go stosować przy wielu zaburzeniach jelitowo-żołądkowych, ze szczególnym powodzeniem w leczeniu biegunek dzieci i dorosłych. Reguluje też poposiłkowy poziom glukozy we krwi u cukrzyków oraz obniża poziom złego cholesterolu. Karob zawiera również taniny będące estrami kwasu galusowego, które są dobrymi utleniaczami eliminującymi wolne rodniki. Działają przeciwalergicznie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie. Jednym zdaniem – karob bardzo wspomaga naturalną odporność organizmu. Zalecany jest palaczom rzucającym nałóg, w leczeniu kaszlu i grypy, gdyż substancja czynna zawarta w karobie działa silnie wykrztuśnie. Tym samym przeciwdziała astmie alergicznej i alergiom oraz wspomaga profilaktykę nowotworową płuc. Ważnym plusem jest też cena. Za 250 g karobu bio zapłacimy już od 5-6 złotych, podczas gdy cena naprawdę porządnego odtłuszczonego kakao zaczyna się od ok. 25 złotych za tę samą wagę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

daj naturze szansę

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Zainteresują cię również:

Twoja przyjaciółka się kaleczy

Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno

chrapanie

Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

grzybica stop

Grzybica paznokci – jakie są jej przyczyny? Czy domowe sposoby są skuteczne?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

Masz zaburzenia lękowe? Wydaje ci się, że nie jesteś nikomu potrzebna? Zobacz ilustracje, które powinna zobaczyć każda osoba z problemami zdrowia psychicznego

Co służy kręgosłupowi w podróży? Zapytaliśmy fizjoterapeutę Piotra Turskiego

Stopy kobiety na plaży

„Zdrowa stopa to coś więcej, niż wrośnięty paznokieć czy nieestetyczny wygląd”. O tym, dlaczego klapki latem to kiepski wybór, mówi podolożka

komary

Wiemy, kogo najczęściej gryzą komary i jak się przed nimi chronić. Zapytałyśmy entomologa, czyli eksperta od komarów

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

zęby

„Bardzo wysokie temperatury nie wpływają korzystnie na gojenie” – mówi dr Małgorzata Andrzejewska. Co jednak, jeśli koniecznie musimy wyrwać zęba, a na dworze upał?

mleko

Co najlepiej nawadnia? Będziesz zaskoczona! Wcale nie chodzi o wodę…

endometrioza

Twoja przyjaciółka ma endometriozę. Pewnie bardzo cierpi. Zobacz, jak możesz jej pomóc

jak nie zarazić się od dziecka

Jesteś młodą matką i często zarażasz się od swojego dziecka? Sprawdź, jak tego uniknąć

cellulit

„Kilogramy łatwiej jest zredukować niż cellulit. Czasem schudnięcie nie wystarcza”. O tym, co łączy cellulit i dobre samopoczucie, mówi endokrynolog

słońce

Dalej upał! Czy można przedawkować słońce?

kobieta na plaży

Opalona ale niezdrowa skóra, czyli jak promieniowanie UV wpływa na starzenie się komórek

Twoja przyjaciółka właśnie przyznała się, że ma cukrzycę? Oto, co możesz zrobić

kobieta przegląda się w lustrze

Jak starzeje się organizm, gdy mamy 20, 30, +40?

włosy

„Zaniedbana skóra w okresie letnim skończy z wypadaniem włosów na jesieni”. Trycholożka ostrzega i radzi, jak dbać o skórę głowy

Za walkę z PMSem wzięli się giganci czyli o kobiecym okresie w nowym programie „Pogromcy medycznych mitów”. TVN wie, jak robić mądrą rozrywkę

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

insulinoopornosc warzywa

Koleżanka mówi ci, że ma insulinooporność. Jak możesz jej pomóc?

anorektyczka

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania