Przejdź do treści

Zdrowy pojedynek: kakao vs karob

kakao
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pizza z kurkami
Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!
wegańskie lody malinowo-porzeczkowe
Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!
Istockphoto.com
Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić
Magdalena Mikołajczyk - fizjoterapeutka
Co się dzieje z twoim ciałem, gdy ćwiczysz bez przygotowania? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
„Kobiecość to nie tylko wewnętrzna siła, chęć życia, dążenie do celu, ale i momentami łzy, które sprawiają, że jesteśmy silniejsze”. „Życie po raku” w cyklu HZ: „Kobiecość to dla mnie…”

Zarówno kakao, jak i karob zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Jednak w dobie popularności stymulatorów, alergenów i liczenia kalorii nawet najciemniejsze kakao w porównaniu z karobem może wypaść blado.

Kakao

Kakao powszechnie kojarzy się z ciemnobrązowym, gorzkim proszkiem. Trzeba przyznać – w takiej postaci brzmi nadto sucho, jednak po przyrządzeniu oszałamia smakiem, a walorów zdrowotnych ma mnóstwo. Swój słynny gorzki charakter zawdzięcza epikatechinom, czyli związkom roślinnym z grupy flawonoidów, które dla człowieka są przede wszystkim wspaniałymi przeciwutleniaczami – z naszego organizmu wymiatają wolne rodniki, które przyspieszają starzenie. W praktyce epikatechiny wspomagają pracę mózgu, chronią układ krążenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i niektórych nowotworów. Kakao zawiera również substancje bezpośrednio wpływające na pracę mózgu, poprawiając nasz nastrój. Dostarcza tryptofan, z którego powstaje serotonina – przekaźnik nerwowy mózgu, nazywany hormonem szczęścia, który działa na nas kojąco.

Czekoladowa amfetamina

Zawiera także fenyloetyloaminę, tzw. czekoladową amfetaminę, uwalnianą szczególnie w stanie zakochania, która dodaje nam energii. Ostatni, anandamid, naturalnie wydzielany w mózgu po pozytywnym wysiłku, poprawia nasze samopoczucie, a wyjątkowo w świecie roślin zawiera go także – i tylko! – kakao. Schodząc na ziemię, do minerałów i witamin, przede wszystkim zwraca uwagę wysoka zawartość żelaza, magnezu i fosforu oraz zawartość ważnego chromu. Do tego przyłącza się kompleks witamin: A, C, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-6 ‒ i odżywczy koktajl jest gotowy.

Monika Prześlakowska

Ale tutaj kończy się jasna strona kakao, a zaczyna ta ciemniejsza. Otóż kakao zawiera dwie aktywne substancje stymulujące: teobrominę i kofeinę. Typową dla kakao jest teobromina – zawiera jej aż dziewięć razy więcej niż kofeiny. Wpływa ona głównie na układ naczyniowy i oddechowy – rozszerza naczynia i ma silne właściwości przeciwkaszlowe. Niegdyś stosowana w farmakologii, dziś już wycofana ze względu na skutki uboczne. Jednak bardziej szkodliwa jest jej koleżanka – kofeina. Działa ona przede wszystkim na układ nerwowy, przedłużając stan czuwania umysłu, ale niekoniecznie koncentrację. Pośrednio przyspiesza pracę serca, dając uczucie podenerwowania. Zwiększa też aktywność kwasu żołądkowego, wywołując ból żołądka lub uczucie głodu. Obie substancje, działając razem, mogą zakłócać pracę nerek, wywoływać bezsenność, a nawet lęk. Podobnych objawów doznajemy często, jednak równie często nie wiążemy ich ze spożyciem kakao. Dla niektórych z nas kakao jest wręcz alergenem. Oficjalnie uczulonych jest 4-5 proc. populacji ludzkiej.

Kakao – kaloryczność

Kakao jest bardzo kaloryczne za sprawą obfitości w tłuszcze – nasiona zawierają ich do 50 proc. ‒ dlatego staje się problematyczne dla osób na diecie. Do tego wszystkiego kakao może mocno uzależnić, aktywuje bowiem te same receptory mózgu co narkotyczne opiaty. Czy zatem staliśmy się jego niewolnikami? Niekoniecznie – istnieje bezpieczny zamiennik.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🌱Karob — to zmielone owoce chleba świętojańskiego, które mają bardzo przyjemny zapach, przypominający zapach ziaren kakaowca. . ⚖️W przeciwieństwie do kakao, karob jest znacznie lżejszy i zdrowszy, nie zawiera kofeiny i tłuszczy. Jest to odkrycie dla miłośników słodyczy i naturalnych produktów roślinnych. . 🍩Po pierwsze, w przeciwieństwie do ziaren kakaowca, karob jest słodki sam w sobie i nie wymaga dodatkowych substancji słodzących – w naszej ofercie to jest pierwsza czekolada, produkowana bez dodawania syropu, ponieważ i bez niego jest słodkawa😋 . ☕️Po drugie, karob w odróżnieniu do kawy i zwykłej czekolady nie zawiera substancje powodujące uzależnienie lub alergię (kofeina, teobromina). . 🍽Poza tym karob znacznie zmniejsza wchłanianie nadmiaru cholesterolu podczas spożywania posiłków. . 🥜Karob zawiera bogaty zestaw witamin i substancji mineralnych – zawiera 8% białka i witaminy A, B, B2, D; mieści w sobie dużo wapnia, fosforu, potasu i magnezu! . Zdrowe słodycze – krok do zdrowego odżywienia! ❤️

Post udostępniony przez WEGAŃSKIE SŁODYCZE (@choco_place)

Karob

Karob wygląda jak trochę tańsze kakao – jest jaśniejszym proszkiem, ale wcale nie gorszym. Różnorodnością składników odżywczych przewyższa kakao, a przy okazji jest słodszy. Wytwarzany z miąższu owoców drzewa karobowego, nazywany jest mączką chleba świętojańskiego. Wywodzi się z rejonu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. I tutaj już notujemy pierwszy plus na korzyść karobu. W przeciwieństwie do kakaowców, które rosną w klimacie wilgotnym Afryki i Ameryki Południowej, sprzyjającym infekcjom roślinnym, drzewa karbowe rosną w klimacie suchym, dzięki czemu do upraw stosuje się minimalne ilości środków ochronnych lub nie stosuje się ich w ogóle. To jedna z najbardziej użytecznych roślin na świecie!

Przede wszystkim karob nie zawiera żadnych substancji stymulujących typu kofeina czy teobromina. Dlatego jest bezpieczny dla dzieci, kobiet karmiących, osób chorych i starszych. Jest kopalnią odżywczego bogactwa! Zawiera całą gamę drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, selen, sód, mangan, bar, miedź oraz nikiel. W porównaniu z kakao karob ma zdecydowanie więcej miedzi i cynku i trzy razy więcej wapnia. Jest też mocarzem wśród witamin. Zawiera witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Co ciekawe i co powinno ucieszyć także wegan – karob ma witaminę B12, która znajduje się przeważnie w rozlicznych produktach pochodzenia zwierzęcego.

Karob – kaloryczność

Na korzyść karobu przemawia także zdecydowanie niższa kaloryczność. Ma on co prawda do 70 proc. naturalnych słodzików, ale to nie cukry, lecz tłuszcze wpływają na wysoką kaloryczność kakao, których karob zawiera do siedmiu razy mniej. Do tego jest kapitalnym źródłem sycącego białka i niezastąpionego błonnika. W jednej czwartej filiżanki karobu znajduje się aż 11 g błonnika (podczas gdy w kakao tylko 5 g), co stanowi do jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na błonnik w diecie 2000 kcal. Jego kleiste i zagęszczające właściwości silnie wspomagają proces usuwania pokarmu z jelita grubego, chroniąc ściany i żyły przed wystąpieniem schorzeń nowotworowych.

Można go stosować przy wielu zaburzeniach jelitowo-żołądkowych, ze szczególnym powodzeniem w leczeniu biegunek dzieci i dorosłych. Reguluje też poposiłkowy poziom glukozy we krwi u cukrzyków oraz obniża poziom złego cholesterolu. Karob zawiera również taniny będące estrami kwasu galusowego, które są dobrymi utleniaczami eliminującymi wolne rodniki. Działają przeciwalergicznie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie. Jednym zdaniem – karob bardzo wspomaga naturalną odporność organizmu. Zalecany jest palaczom rzucającym nałóg, w leczeniu kaszlu i grypy, gdyż substancja czynna zawarta w karobie działa silnie wykrztuśnie. Tym samym przeciwdziała astmie alergicznej i alergiom oraz wspomaga profilaktykę nowotworową płuc. Ważnym plusem jest też cena. Za 250 g karobu bio zapłacimy już od 5-6 złotych, podczas gdy cena naprawdę porządnego odtłuszczonego kakao zaczyna się od ok. 25 złotych za tę samą wagę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Pani Łuska: zaakceptowałam łuszczycę, żeby mi się lepiej żyło

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

Zainteresują cię również:

istockphoto.com

Jaka woda jest zdrowsza dla naszego organizmu – ciepła czy zimna? Odpowiada dietetyczka

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

pływalnia basen

Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?

gettyimages.com

Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi

yoga twarzy joga

Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks

istockphoto

Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

dziewczyna z lodami

Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić

Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa

Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

kolor oczu

Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

ile powinien trwać urlop

Ile powinien trwać urlop? Sprawdź, co poleca psycholog

5 nawyków, których mężczyźni powinni się nauczyć od kobiet

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

pexels.com

Czy kleszcza wyjętego z ciała zawsze należy badać? Odpowiedź może cię zaskoczyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pęcherz

Problemy z pęcherzem? Pomóc mogą zioła, które łatwo zdobędziesz

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

zapalenie ucha

Zapalenie ucha u dzieci – jak wyglądają objawy? Czy są domowe sposoby leczenia?

6 zaskakujących rzeczy, na które możesz mieć uczulenie

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Selma Blair

Selma Blair choruje na stwardnienie rozsiane. Aktorka zamieściła poruszające wyznanie