Przejdź do treści

Zdrowy pojedynek: kakao vs karob

kakao
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zespół cieśni nadgarstka. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Zespół cieśni nadgarstka. Jak może pomóc osteopatia? Wyjaśnia Ewelina Tyszko-Bury
Andrzej Duda / prezydent.pl
Prezydent Andrzej Duda nominowany do Biologicznej Bzdury Roku 2020. Podczas debaty mówił o szczepionce, która nie istnieje
Oczyszczanie twarzy - jak to robić dobrze? Największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie twarzy wylicza dermatolożka
Oczyszczanie twarzy – jak to robić dobrze? Dermatolożka wymienia największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie skóry
Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?
Kalorie a miesiączka / rawpixel
W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Zarówno kakao, jak i karob zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Jednak w dobie popularności stymulatorów, alergenów i liczenia kalorii nawet najciemniejsze kakao w porównaniu z karobem może wypaść blado.

Kakao

Kakao powszechnie kojarzy się z ciemnobrązowym, gorzkim proszkiem. Trzeba przyznać – w takiej postaci brzmi nadto sucho, jednak po przyrządzeniu oszałamia smakiem, a walorów zdrowotnych ma mnóstwo. Swój słynny gorzki charakter zawdzięcza epikatechinom, czyli związkom roślinnym z grupy flawonoidów, które dla człowieka są przede wszystkim wspaniałymi przeciwutleniaczami – z naszego organizmu wymiatają wolne rodniki, które przyspieszają starzenie. W praktyce epikatechiny wspomagają pracę mózgu, chronią układ krążenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i niektórych nowotworów. Kakao zawiera również substancje bezpośrednio wpływające na pracę mózgu, poprawiając nasz nastrój. Dostarcza tryptofan, z którego powstaje serotonina – przekaźnik nerwowy mózgu, nazywany hormonem szczęścia, który działa na nas kojąco.

Czekoladowa amfetamina

Zawiera także fenyloetyloaminę, tzw. czekoladową amfetaminę, uwalnianą szczególnie w stanie zakochania, która dodaje nam energii. Ostatni, anandamid, naturalnie wydzielany w mózgu po pozytywnym wysiłku, poprawia nasze samopoczucie, a wyjątkowo w świecie roślin zawiera go także – i tylko! – kakao. Schodząc na ziemię, do minerałów i witamin, przede wszystkim zwraca uwagę wysoka zawartość żelaza, magnezu i fosforu oraz zawartość ważnego chromu. Do tego przyłącza się kompleks witamin: A, C, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-6 ‒ i odżywczy koktajl jest gotowy.

Monika Prześlakowska

Ale tutaj kończy się jasna strona kakao, a zaczyna ta ciemniejsza. Otóż kakao zawiera dwie aktywne substancje stymulujące: teobrominę i kofeinę. Typową dla kakao jest teobromina – zawiera jej aż dziewięć razy więcej niż kofeiny. Wpływa ona głównie na układ naczyniowy i oddechowy – rozszerza naczynia i ma silne właściwości przeciwkaszlowe. Niegdyś stosowana w farmakologii, dziś już wycofana ze względu na skutki uboczne. Jednak bardziej szkodliwa jest jej koleżanka – kofeina. Działa ona przede wszystkim na układ nerwowy, przedłużając stan czuwania umysłu, ale niekoniecznie koncentrację. Pośrednio przyspiesza pracę serca, dając uczucie podenerwowania. Zwiększa też aktywność kwasu żołądkowego, wywołując ból żołądka lub uczucie głodu. Obie substancje, działając razem, mogą zakłócać pracę nerek, wywoływać bezsenność, a nawet lęk. Podobnych objawów doznajemy często, jednak równie często nie wiążemy ich ze spożyciem kakao. Dla niektórych z nas kakao jest wręcz alergenem. Oficjalnie uczulonych jest 4-5 proc. populacji ludzkiej.

Kakao – kaloryczność

Kakao jest bardzo kaloryczne za sprawą obfitości w tłuszcze – nasiona zawierają ich do 50 proc. ‒ dlatego staje się problematyczne dla osób na diecie. Do tego wszystkiego kakao może mocno uzależnić, aktywuje bowiem te same receptory mózgu co narkotyczne opiaty. Czy zatem staliśmy się jego niewolnikami? Niekoniecznie – istnieje bezpieczny zamiennik.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🌱Karob — to zmielone owoce chleba świętojańskiego, które mają bardzo przyjemny zapach, przypominający zapach ziaren kakaowca. . ⚖️W przeciwieństwie do kakao, karob jest znacznie lżejszy i zdrowszy, nie zawiera kofeiny i tłuszczy. Jest to odkrycie dla miłośników słodyczy i naturalnych produktów roślinnych. . 🍩Po pierwsze, w przeciwieństwie do ziaren kakaowca, karob jest słodki sam w sobie i nie wymaga dodatkowych substancji słodzących – w naszej ofercie to jest pierwsza czekolada, produkowana bez dodawania syropu, ponieważ i bez niego jest słodkawa😋 . ☕️Po drugie, karob w odróżnieniu do kawy i zwykłej czekolady nie zawiera substancje powodujące uzależnienie lub alergię (kofeina, teobromina). . 🍽Poza tym karob znacznie zmniejsza wchłanianie nadmiaru cholesterolu podczas spożywania posiłków. . 🥜Karob zawiera bogaty zestaw witamin i substancji mineralnych – zawiera 8% białka i witaminy A, B, B2, D; mieści w sobie dużo wapnia, fosforu, potasu i magnezu! . Zdrowe słodycze – krok do zdrowego odżywienia! ❤️

Post udostępniony przez WEGAŃSKIE SŁODYCZE (@choco_place)

Karob

Karob wygląda jak trochę tańsze kakao – jest jaśniejszym proszkiem, ale wcale nie gorszym. Różnorodnością składników odżywczych przewyższa kakao, a przy okazji jest słodszy. Wytwarzany z miąższu owoców drzewa karobowego, nazywany jest mączką chleba świętojańskiego. Wywodzi się z rejonu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. I tutaj już notujemy pierwszy plus na korzyść karobu. W przeciwieństwie do kakaowców, które rosną w klimacie wilgotnym Afryki i Ameryki Południowej, sprzyjającym infekcjom roślinnym, drzewa karbowe rosną w klimacie suchym, dzięki czemu do upraw stosuje się minimalne ilości środków ochronnych lub nie stosuje się ich w ogóle. To jedna z najbardziej użytecznych roślin na świecie!

Przede wszystkim karob nie zawiera żadnych substancji stymulujących typu kofeina czy teobromina. Dlatego jest bezpieczny dla dzieci, kobiet karmiących, osób chorych i starszych. Jest kopalnią odżywczego bogactwa! Zawiera całą gamę drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, selen, sód, mangan, bar, miedź oraz nikiel. W porównaniu z kakao karob ma zdecydowanie więcej miedzi i cynku i trzy razy więcej wapnia. Jest też mocarzem wśród witamin. Zawiera witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Co ciekawe i co powinno ucieszyć także wegan – karob ma witaminę B12, która znajduje się przeważnie w rozlicznych produktach pochodzenia zwierzęcego.

Psycholog i psychoterapeuta Paulina Chojecka-Dragon: rosną kolejne pokolenia córek, których matki odchudzają się całe życie

Karob – kaloryczność

Na korzyść karobu przemawia także zdecydowanie niższa kaloryczność. Ma on co prawda do 70 proc. naturalnych słodzików, ale to nie cukry, lecz tłuszcze wpływają na wysoką kaloryczność kakao, których karob zawiera do siedmiu razy mniej. Do tego jest kapitalnym źródłem sycącego białka i niezastąpionego błonnika. W jednej czwartej filiżanki karobu znajduje się aż 11 g błonnika (podczas gdy w kakao tylko 5 g), co stanowi do jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na błonnik w diecie 2000 kcal. Jego kleiste i zagęszczające właściwości silnie wspomagają proces usuwania pokarmu z jelita grubego, chroniąc ściany i żyły przed wystąpieniem schorzeń nowotworowych.

Można go stosować przy wielu zaburzeniach jelitowo-żołądkowych, ze szczególnym powodzeniem w leczeniu biegunek dzieci i dorosłych. Reguluje też poposiłkowy poziom glukozy we krwi u cukrzyków oraz obniża poziom złego cholesterolu. Karob zawiera również taniny będące estrami kwasu galusowego, które są dobrymi utleniaczami eliminującymi wolne rodniki. Działają przeciwalergicznie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie. Jednym zdaniem – karob bardzo wspomaga naturalną odporność organizmu. Zalecany jest palaczom rzucającym nałóg, w leczeniu kaszlu i grypy, gdyż substancja czynna zawarta w karobie działa silnie wykrztuśnie. Tym samym przeciwdziała astmie alergicznej i alergiom oraz wspomaga profilaktykę nowotworową płuc. Ważnym plusem jest też cena. Za 250 g karobu bio zapłacimy już od 5-6 złotych, podczas gdy cena naprawdę porządnego odtłuszczonego kakao zaczyna się od ok. 25 złotych za tę samą wagę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?