Przejdź do treści

Zdrowy pojedynek: kakao vs karob

kakao
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobiecy profil, usta
Jak poradzić sobie z opryszczką? Poznaj domowe sposoby
Bolące mięśnie - co robić?
Bolące mięśnie. Kiedy ból powinien nas zaniepokoić?
Jennifer Garner zachęca do mammografii. Aktorka pokazała relację z własnej wizyty
Pętla wisielcza z żelka
„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
Skandaliczne porównanie na szkoleniu dla lekarzy. USG porównane do „gwałtu w ciemnej uliczce”!

Zarówno kakao, jak i karob zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Jednak w dobie popularności stymulatorów, alergenów i liczenia kalorii nawet najciemniejsze kakao w porównaniu z karobem może wypaść blado.

Kakao

Kakao powszechnie kojarzy się z ciemnobrązowym, gorzkim proszkiem. Trzeba przyznać – w takiej postaci brzmi nadto sucho, jednak po przyrządzeniu oszałamia smakiem, a walorów zdrowotnych ma mnóstwo. Swój słynny gorzki charakter zawdzięcza epikatechinom, czyli związkom roślinnym z grupy flawonoidów, które dla człowieka są przede wszystkim wspaniałymi przeciwutleniaczami – z naszego organizmu wymiatają wolne rodniki, które przyspieszają starzenie. W praktyce epikatechiny wspomagają pracę mózgu, chronią układ krążenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i niektórych nowotworów. Kakao zawiera również substancje bezpośrednio wpływające na pracę mózgu, poprawiając nasz nastrój. Dostarcza tryptofan, z którego powstaje serotonina – przekaźnik nerwowy mózgu, nazywany hormonem szczęścia, który działa na nas kojąco.

Czekoladowa amfetamina

Zawiera także fenyloetyloaminę, tzw. czekoladową amfetaminę, uwalnianą szczególnie w stanie zakochania, która dodaje nam energii. Ostatni, anandamid, naturalnie wydzielany w mózgu po pozytywnym wysiłku, poprawia nasze samopoczucie, a wyjątkowo w świecie roślin zawiera go także – i tylko! – kakao. Schodząc na ziemię, do minerałów i witamin, przede wszystkim zwraca uwagę wysoka zawartość żelaza, magnezu i fosforu oraz zawartość ważnego chromu. Do tego przyłącza się kompleks witamin: A, C, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-6 ‒ i odżywczy koktajl jest gotowy.

Monika Prześlakowska

Ale tutaj kończy się jasna strona kakao, a zaczyna ta ciemniejsza. Otóż kakao zawiera dwie aktywne substancje stymulujące: teobrominę i kofeinę. Typową dla kakao jest teobromina – zawiera jej aż dziewięć razy więcej niż kofeiny. Wpływa ona głównie na układ naczyniowy i oddechowy – rozszerza naczynia i ma silne właściwości przeciwkaszlowe. Niegdyś stosowana w farmakologii, dziś już wycofana ze względu na skutki uboczne. Jednak bardziej szkodliwa jest jej koleżanka – kofeina. Działa ona przede wszystkim na układ nerwowy, przedłużając stan czuwania umysłu, ale niekoniecznie koncentrację. Pośrednio przyspiesza pracę serca, dając uczucie podenerwowania. Zwiększa też aktywność kwasu żołądkowego, wywołując ból żołądka lub uczucie głodu. Obie substancje, działając razem, mogą zakłócać pracę nerek, wywoływać bezsenność, a nawet lęk. Podobnych objawów doznajemy często, jednak równie często nie wiążemy ich ze spożyciem kakao. Dla niektórych z nas kakao jest wręcz alergenem. Oficjalnie uczulonych jest 4-5 proc. populacji ludzkiej.

Kakao – kaloryczność

Kakao jest bardzo kaloryczne za sprawą obfitości w tłuszcze – nasiona zawierają ich do 50 proc. ‒ dlatego staje się problematyczne dla osób na diecie. Do tego wszystkiego kakao może mocno uzależnić, aktywuje bowiem te same receptory mózgu co narkotyczne opiaty. Czy zatem staliśmy się jego niewolnikami? Niekoniecznie – istnieje bezpieczny zamiennik.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🌱Karob — to zmielone owoce chleba świętojańskiego, które mają bardzo przyjemny zapach, przypominający zapach ziaren kakaowca. . ⚖️W przeciwieństwie do kakao, karob jest znacznie lżejszy i zdrowszy, nie zawiera kofeiny i tłuszczy. Jest to odkrycie dla miłośników słodyczy i naturalnych produktów roślinnych. . 🍩Po pierwsze, w przeciwieństwie do ziaren kakaowca, karob jest słodki sam w sobie i nie wymaga dodatkowych substancji słodzących – w naszej ofercie to jest pierwsza czekolada, produkowana bez dodawania syropu, ponieważ i bez niego jest słodkawa😋 . ☕️Po drugie, karob w odróżnieniu do kawy i zwykłej czekolady nie zawiera substancje powodujące uzależnienie lub alergię (kofeina, teobromina). . 🍽Poza tym karob znacznie zmniejsza wchłanianie nadmiaru cholesterolu podczas spożywania posiłków. . 🥜Karob zawiera bogaty zestaw witamin i substancji mineralnych – zawiera 8% białka i witaminy A, B, B2, D; mieści w sobie dużo wapnia, fosforu, potasu i magnezu! . Zdrowe słodycze – krok do zdrowego odżywienia! ❤️

Post udostępniony przez WEGAŃSKIE SŁODYCZE (@choco_place)

Karob

Karob wygląda jak trochę tańsze kakao – jest jaśniejszym proszkiem, ale wcale nie gorszym. Różnorodnością składników odżywczych przewyższa kakao, a przy okazji jest słodszy. Wytwarzany z miąższu owoców drzewa karobowego, nazywany jest mączką chleba świętojańskiego. Wywodzi się z rejonu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. I tutaj już notujemy pierwszy plus na korzyść karobu. W przeciwieństwie do kakaowców, które rosną w klimacie wilgotnym Afryki i Ameryki Południowej, sprzyjającym infekcjom roślinnym, drzewa karbowe rosną w klimacie suchym, dzięki czemu do upraw stosuje się minimalne ilości środków ochronnych lub nie stosuje się ich w ogóle. To jedna z najbardziej użytecznych roślin na świecie!

Przede wszystkim karob nie zawiera żadnych substancji stymulujących typu kofeina czy teobromina. Dlatego jest bezpieczny dla dzieci, kobiet karmiących, osób chorych i starszych. Jest kopalnią odżywczego bogactwa! Zawiera całą gamę drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, selen, sód, mangan, bar, miedź oraz nikiel. W porównaniu z kakao karob ma zdecydowanie więcej miedzi i cynku i trzy razy więcej wapnia. Jest też mocarzem wśród witamin. Zawiera witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Co ciekawe i co powinno ucieszyć także wegan – karob ma witaminę B12, która znajduje się przeważnie w rozlicznych produktach pochodzenia zwierzęcego.

Karob – kaloryczność

Na korzyść karobu przemawia także zdecydowanie niższa kaloryczność. Ma on co prawda do 70 proc. naturalnych słodzików, ale to nie cukry, lecz tłuszcze wpływają na wysoką kaloryczność kakao, których karob zawiera do siedmiu razy mniej. Do tego jest kapitalnym źródłem sycącego białka i niezastąpionego błonnika. W jednej czwartej filiżanki karobu znajduje się aż 11 g błonnika (podczas gdy w kakao tylko 5 g), co stanowi do jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na błonnik w diecie 2000 kcal. Jego kleiste i zagęszczające właściwości silnie wspomagają proces usuwania pokarmu z jelita grubego, chroniąc ściany i żyły przed wystąpieniem schorzeń nowotworowych.

Można go stosować przy wielu zaburzeniach jelitowo-żołądkowych, ze szczególnym powodzeniem w leczeniu biegunek dzieci i dorosłych. Reguluje też poposiłkowy poziom glukozy we krwi u cukrzyków oraz obniża poziom złego cholesterolu. Karob zawiera również taniny będące estrami kwasu galusowego, które są dobrymi utleniaczami eliminującymi wolne rodniki. Działają przeciwalergicznie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie. Jednym zdaniem – karob bardzo wspomaga naturalną odporność organizmu. Zalecany jest palaczom rzucającym nałóg, w leczeniu kaszlu i grypy, gdyż substancja czynna zawarta w karobie działa silnie wykrztuśnie. Tym samym przeciwdziała astmie alergicznej i alergiom oraz wspomaga profilaktykę nowotworową płuc. Ważnym plusem jest też cena. Za 250 g karobu bio zapłacimy już od 5-6 złotych, podczas gdy cena naprawdę porządnego odtłuszczonego kakao zaczyna się od ok. 25 złotych za tę samą wagę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

Marmolada z dzikich mirabelek

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Jedzenie z puszki

Uważaj na jedzenie z puszki

Kobiety bez diety

„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Najczęstsze błędy żywieniowe wg trenerki Kasi Bigos

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?