Przejdź do treści

Sok pomarańczowy a demencja. Najnowsze badania z Bostonu a opinia dietetyka

Soki z warzyw i owoców korzystnie wpływają na mózg
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Picie soku pomarańczowego może zmniejszyć ryzyko demencji o 50 procent, ponieważ dobrze wpływa na mózg. Naukowcy z Bostonu wskazują, że przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywa mogą pomóc chronić mózg przed starzeniem się. Dietetyczka Patrycja Tłustochowicz dodaje: jeśli chodzi o soki warzywno-owocowe, prozdrowotnie wpływają jedynie te naturalne, świeżo przygotowane. 

Sok pomarańczowy – badania

Naukowcy z Bostonu badali prawie 28 000 ludzi przez dwie dekady, aby sprawdzić, w jaki sposób regularne spożywanie owoców i warzyw wpłynęło na ich zdolność mózgową. Okazało się, że osoby, które piły szklankę soku pomarańczowego dziennie, miały o 47 procent mniejszy problem z zapamiętywaniem.

Demencja – czym jest?

Demencja, zwana także otępieniem, jest przewlekłą chorobą mózgu. Występuje spadek wszystkich wyższych funkcji poznawczych, takich jak pamięć, myślenie, orientacja, przetwarzanie danych, zdolność do uczenia się i wyrażania siebie. Szacuje się, że na całym świecie z demencją żyje 46,8 miliona ludzi. Nie odkryto lekarstwa na tę chorobę, ale naukowcy od lat próbują znaleźć sposób na poradzenie sobie z zaburzeniami pamięci. Jednym z nich jest regularne spożywanie warzyw i owoców, na przykład w postaci soków.

Owoce i warzywa są bogate w witaminy i składniki odżywcze, w tym przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić mózg.

dr Hannah Gardener, badaczka z University of Miami

Co nam daje spożywanie soków?

Korzyści spożywania soków z warzyw i owoców mają korzystny wpływ na mózg – chronią przed gromadzeniem się niepożądanych cząsteczek i utrzymywać prawidłowy dopływ krwi do mózgu. Główny autor badań, Changzheng Yuan powiedział, że długoterminowe spożycie warzyw i owoców, w tym soku pomarańczowego, może wpływać korzystnie dla utrzymania funkcji poznawczych. – Ochronna rola regularnej konsumpcji była obserwowana głównie wśród najstarszych mężczyzn – dodał.

Spożywanie warzyw i owoców bardzo korzystnie wpływa na ochronę mózgu, dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim przygotowaniu - wyparzaniu i dokładnym myciu, aby wraz z dostarczeniem sobie witamin, ograniczyć spożycie chemikaliów.

dietetyk Patrycja Tłustochowicz dla Hello Zdrowie

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.