Przejdź do treści

10 superfoods, które lepiej działają w parze

czosnek
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Matematyka wkracza na talerze! Wystarczy trochę pododawać, żeby żyć zdrowiej – trzeba jednak wiedzieć, co do czego. Proste rozwiązania są najlepsze: dodajmy więc superzdrowe do superzdrowego. Poznajcie 10 duetów, które lepiej działają w parze.

Ktoś spyta: jeżeli coś jest zdrowe, pożywne i nazywa się superfood, to czy można to jeszcze podrasować? Tak! To efekt synergizmu, czyli współdziałania dwóch czynników, które w parze mają o wiele większą moc niż oddzielnie. Zjawisko to zachodzące na płaszczyźnie kulinarnej zostało potwierdzone przez naukowców na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”. Podkreślają oni, że umiejętne łączenie ze sobą różnych roślin, warzyw i owoców może przynieść duże korzyści dla zdrowia. Poniższe zestawienie przygotowane przez magazyn „Time” jest przewodnikiem po tych duetach, które mają największą siłę dodatniego oddziaływania na zdrowie.

Pomidory + oliwa z oliwek

Witaminy i minerały zawarte w warzywach są przyswajane skuteczniej, gdy dodamy do nich tłuszcz roślinny – to oczywiste. W przypadku pomidorów wybór oleju okazuje się bardzo istotny ze względu na likopen, związek z grupy karotenów. Jego spożycie przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, miażdżycy, a także nowotworom prostaty, piersi, przewodu pokarmowego. Likopen najlepiej przyswajalny jest w towarzystwie oliwy z oliwek. Badania laboratoryjne wykazały, że łączenie pomidorów np. z olejem słonecznikowym nie pobudza aktywności tej substancji. Pobudza ją za to (prócz oliwy) podgrzanie. Jeżeli uważacie, że sos pomidorowy to nuda, wypróbujcie pomidorowe kaszotto!

Łosoś + jarmuż

Wapń i witamina D to para nierozłączna. Witamina D pomaga absorbować wapń z układu pokarmowego do krwi i utrzymywać jego stały poziom. Oczywiście najlepszym źródłem witaminy D jest słońce, lecz gdy zima straszy szarością i nocą, może się przydać jej zapasowe źródło. Wówczas najlepszym substytutem będzie łosoś z dodatkiem bogatych w wapń liści jarmużu. To co, łosoś na parze plus sałatka z jarmużu?

Łosoś + czosnek

Zdjęcie: shutterstock

Łososia ani czosnku nie trzeba nikomu rekomendować ani opowiadać o ich właściwościach. Wspólnie tworzą zespół do spraw obniżania poziomu złego cholesterolu. Badania, których wyniki opublikowano na łamach „American Journal of Nutrition” w 1997 roku, wykazały, że u mężczyzn z wysokim poziomem cholesterolu, którzy spożywali niespełna gram czosnku i 12 gramów oleju z ryby, poziom złego cholesterolu spadał o 9,5 proc.

Zielona herbata + czarny pieprz

Czarny pieprz swój niepowtarzalny aromat i ostrość zawdzięcza piperynie. Wszyscy próbujący zrzucić zbędne kilogramy powinni pokochać tę przyprawę, gdyż blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu. Razem z zieloną herbatą usprawnia działanie metabolizmu i zapobiega tworzeniu się komórek rakowych. Pieprz zwiększa absorpcję EGCG, związku zawartego w zielonej herbacie, odpowiedzialnego za pobudzenie metabolizmu. Lekko zaostrzona zielona herbata z dodatkiem cytrusów to świetny sposób na rozgrzanie.

zioła na stole

Kurkuma + pieprz

Kurkuma działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjne, a także może zapobiegać powstawaniu nowotworów. Rzecz w tym, że kurkumina, źródło zdrowotnych właściwości tej przyprawy, jest szybko metabolizowana i nie zawsze dochodzi do pożądanej absorpcji. Z pomocą ponownie przychodzi czarny pieprz. Według Melissy Rifkin, dietetyczki z Montefiore Medical Center w Nowym Jorku, przy łączeniu kurkumy z pieprzem aktywność tej pierwszej wzrasta… tysiąckrotnie!

Brukselka + oliwa z oliwek

Jedna mała brukselka to ogromny magazyn witaminy K. Jedna porcja zawiera 243 proc. rekomendowanego spożycia tej substancji! A ta hamuje rozwój raka piersi, jajnika, wątroby, nerki, żołądka… Odgrywa również istotną rolę w gospodarce wapniowej oraz reguluje krzepliwość krwi. Jednak aby w pełni korzystać z dobrodziejstw brukselki, niezbędny jest dodatek oliwy z oliwek. Ta dodatkowo zadba o układ krwionośny i serce.

Szpinak + migdały

Szpinak to król zielonych warzyw liściastych. Zawdzięcza to wyjątkowo wysokiej zawartości witamin K, C, E oraz kompleksowi witamin z grupy B, a także wysokim wskaźnikom magnezu, potasu i żelaza. Jednak związki te rozpuszczalne są w tłuszczach. Nie ma prostszego i smaczniejszego połączenia niż szpinak i migdały, które zawierają te dobre tłuszcze mononienasycone. Korzyść przyniosą nie tylko substancje obecne w szpinaku… Prawdziwe bogactwo migdałów kryje się w ich ciemnej powłoce, zasobnej w fenole, flawonoidy oraz kwasy fenolowe, które najczęściej występują w owocach i warzywach. Najzdrowszy sposób na szpinak? Sałatka z dodatkiem migdałów!

Gorzka czekolada + jabłka

Aby ten nieoczywisty duet zadziałał, jabłko powinno być w skórce, która zawiera najwięcej korzystnych substancji, a czekolada powinna mieć jak najwyższą zawartość miazgi kakaowej. Kwercetyna, odpowiedzialna za czerwony kolor jabłka, obniża ryzyko zachorowania na choroby układy krwionośnego. Katechina, składnik czekolady, zapobiega zatykaniu tętnic. Ten duet to pozycja obowiązkowa w diecie wszystkich tych, którzy mają problemy sercowo-naczyniowe. Słodka, usprawiedliwiona rozpusta.

Pomidory + brokuł

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Ten duet jest niesamowicie skuteczny w zapobieganiu nowotworom. Badania opublikowane w „Cancer Research” w 2007 roku przynoszą zaskakujące wyniki. Przez pięć miesięcy do diet gryzoni dodawane były pomidory, brokuły lub oba produkty jednocześnie. Dieta zawierająca 10  proc. brokułów powodowała redukcję komórek raka prostaty o 42 proc. Dodatek pomidorów powodował spadek masy komórek rakowych o 34 proc. Natomiast połączenie tych dwóch składników zwiększyło skuteczność w walce z nowotworem do 52 proc.! Brokuł i pomidor to świetnie dobrana para, również smakowo.

Czarna fasola + czerwona papryka

To połączenie jest szczególnie ważne dla wegetarian, którzy czerpią żelazo z produktów pochodzenia roślinnego. Ma ono ma inny skład chemiczny niż to pochodzące z mięsa zwierząt. Jest przez to o wiele trudniej przyswajalne – średnio absorbuje się go 15 proc. mniej. Połączenie czarnej fasoli z warzywami bogatymi w witaminę C (jak czerwona papryka) zwiększa absorpcję aż sześciokrotnie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Makaron ryżowy – poznaj jego zalety i przetestuj prosty przepis

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Złote mleko

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

czosnek

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?