Przejdź do treści

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Kurkuma. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ktoś cię skrzywdził i nie potrafisz o tym zapomnieć? Zamiast pielęgnować w sobie urazę, wybacz. Dla siebie!
Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!
mama i córka
A ty, jako dorastająca dziewczyna, czego nie usłyszałaś od swojej mamy na temat cielesności, okresu czy seksu?
5 jogicznych zasad zdrowego i długiego życia. Skorzystaj z porad Kasi Bem
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska

Kurkuma to przyprawa, barwnik, ale też królowa alternatywnej medycyny indyjskiej, remedium na mnóstwo dolegliwości. Jest w tej roślinie coś niewyjaśnionego, magicznego. Od wieków stosowana jako środek przeciwzapalny, leczący ból i infekcję, kojący dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Skorzystaj z przepisu na tajskie danie „po tajsku”.

Wzięta pod lupę przez naukowców zaczyna odsłaniać swój coraz większy potencjał w leczeniu schorzeń mózgu, chorób nowotworowych, cukrzycy czy miażdżycy. Wszystko za sprawą kurkuminy, silnego antyoksydantu, czyli substancji zwalczającej szkodliwe wolne rodniki. Więcej o zaletach kurkumy i jej przewadze nad szafranem przeczytacie tutaj.

Choć rozpowszechniona jest w głównie w formie sproszkowanej, warto sięgnąć po świeży korzeń. Intensywnie pomarańczowy, o charakterystycznym smaku i aromacie od razu zdobył moje serce. Świeżej kurkumy można używać dokładnie tak jak sproszkowanej (1 łyżeczka sproszkowanej = 1 łyżka świeżej). Często dodaję ją do zimowej herbaty razem ze świeżym imbirem i syropem z buraka cukrowego. Można ją nawet pokroić w pasterki i zamarynować. Jednak moim ulubionym daniem jest kurkuma w towarzystwie polskich warzyw, mleka kokosowego i imbiru. Takie polsko-tajskie połączenie. Kurkuma, delikatnie wyczuwalna w smaku, nada hipnotyzujący, złoty kolor całemu daniu. I już ciężko powiedzieć, jaką rolę w potrawach tak naprawdę odgrywa… Przyprawy, tła, a może głównego składnika? Sprawdźcie jej moce, przygotowując warzywa po tajsku!

Polskie warzywa po tajsku z kurkumą, imbirem i kolendrą

Zdjęcie: Justyna Ledwoch | www.readeat.pl

Warzywa po tajsku – składniki:

– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3-4 ostre papryczki
– 1 czubata łyżka posiekanego świeżego imbiru
– 4 łyżeczki posiekanego korzenia kurkumy
– ½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
– 3 ząbki czosnku
– kilka gałązek świeżej kolendry
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 cukinia (300g)
– 1 marchewka
– 1 duża cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
– sok z ½ limonki
– 2 łyżki sosu sojowego

Warzywa po tajsku – przygotowanie

Papryczki i czosnek drobno siekamy. Dodajemy kurkumę, imbir i ½ łyżeczki kolendry. W moździerzu lub przy użyciu noża staramy się rozdrobnić składniki, tak by przypominały pastę.

Przygotowujemy warzywa: cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż na cienkie długie pasy, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Świeżą kolendrę drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy warzywa. Polewamy sosem sojowym i gotujemy kilka minut, często mieszając. Dodajemy mleko kokosowe i świeżą kolendrę. Gotujemy, dopóki warzywa nie zaczną mięknąć. Wrzucamy orzeszki, zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą.

Justyna Ledwoch z wykształcenia lekarka, po godzinach autorka bloga z kuchnią roślinną.  Zwolenniczka sezonowego, zdrowego gotowania. Na readeat.pl stara pokazać się, że kuchnia wegańska może być różnorodna, odżywcza i zdrowa. W wolnej chwili zakopuje się w książkach (nie tylko kulinarnych), biega z aparatem lub ogląda dobry film z psem na kolanach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy