Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności
Zdjęcie: shutterstock
Masz w szafce kuchennej kawę albo czekoladę, której termin ważności upłynął? Nie wyrzucaj jej, bo nadal nadaje się do spożycia. Co dokładnie oznacza sformułowanie na opakowaniu „spożyć przed…”?

Określenie to może oznaczać, że danego produktu faktycznie nie należy jeść po upływie pewnego terminu, ale czasem znaczy po prostu tyle, że po upływie określonego czasu straci na jakości, a zjedzenie go nie będzie niebezpieczne dla zdrowia. I choć producenci tego nie powiedzą, są produkty, które można jeść jeszcze długo.

Polacy wyrzucają rocznie 9 milionów ton jedzenia - to nam daje 5. miejsce pod względem marnowania żywności w Europie (dane z raportu Federacji Polskich Banków Żywności). Statystyczny Polak co roku wyrzuca 52 kg jedzenia. Zwykle dlatego, że przegapił termin przydatności do spożycia. Jeśli jest więc szansa, żeby nie marnować jedzenia, warto z niej skorzystać.

Gdy na opakowaniu przy dacie ważności jest napisane „należy spożyć do…”, to oznacza, że producent wskazuje termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok). Po tej dacie towar nie nadaje się do jedzenia, bo traci swoje walory. Jest też ryzyko, że się zepsuł. Oznakowanie „najlepiej spożyć przed końcem…” to z kolei tzw. data minimalnej trwałości. Dla nas, kupujących, oznacza to, że jeśli będziemy prawidłowo przechowywać taki produkt – nie będziemy go trzymać na słońcu, za to w suchym, chłodnym miejscu, zachowa wszystkie właściwości przynajmniej do wskazanego terminu. Są w tej grupie produkty, które nadadzą się do zjedzenia nawet miesiąc czy więcej po terminie. Chodzi między innymi o suchą żywność (kawa, herbata, makarony). Ale nie tylko.

1. Czekolada

Może zmienić kolor – pokryć się białym nalotem z powodu wytrącenia się tłuszczu, nie smakować już tak dobrze, ale nic złego nam się nie stanie, gdy zjemy czekoladę po upływie daty przydatności. To dzięki cukrowi, który ma działanie konserwujące.

2. Jajka

Jeśli trzymaliśmy je w lodówce, można spróbować je zjeść po dacie na opakowaniu. Według raportu przygotowanego przez dietetyczkę Danę Gunders, autorkę poradnika o tym, jak jeść zdrowo i nie marnować jedzenia, jaja mogą przetrwać od trzech do pięciu tygodni, ale muszą być przechowywane w temperaturze poniżej 5 stopni C, aby zapobiec rozwojowi salmonelli. Również brytyjska agencja ds. żywności uznała, że jajka można jeść po upływie daty ważności, trzeba je tylko ugotować na twardo.

Poza tym sami łatwo możemy ocenić, czy nadają się do spożycia. Jeśli nie po zapachu, to po tym, jak zachowują się we wrzącej wodzie. Toną – można jeść, unoszą się na powierzchni – nie jedz, bo są zepsute i mogą ci zaszkodzić.

3. Twardy ser

Ser typu cheddar czy parmezan starzeje się dłużej od miękkich, jak camembert. Często nadaje się do jedzenia nawet po upływie terminu ważności na opakowaniu. Ale nigdy nie jedz miękkich, śmietankowych serów, gdy ich data ważności już minęła, i spożywaj je maksymalnie przez tydzień po otwarciu opakowania.

4. Chleb

To wdzięczny produkt do przetrzymywania – można zamrozić bez utraty świeżości, a jak wydaje się nieświeży, to podgrzać w piekarniku lub zgrillować i będzie smaczny. Chleb na zakwasie z dobrym składem prędzej się po prostu zeschnie niż pokryje pleśnią.

5. Mleko

Podobnie jak w przypadku jajek - wystarczy powąchać, żeby wiedzieć, czy nadaje się do picia.

6. Ketchup

Może przetrwać nawet rok. Pod warunkiem że po każdym użyciu jest szczelnie zamykany i przechowywany w lodówce lub ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przestań marnować jedzenie

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Kuchenne szafki uginają się od rozmaitych przypraw. W lodówce zalega otwarta...
Kuchenne szafki uginają się od rozmaitych przypraw. W lodówce zalega otwarta musztarda miodowa, w zamrażarce czeka pizza. Czas zrobić z tym porządek. I nie chodzi tylko o termin przydatności do spożycia. Oto 10 produktów, które powinny mieć zakaz wstępu do kuchni i na talerz…

Zostań profesjonalnym etykietoznawcą

Podobno Polacy nie czytają etykiet! Świadome zakupy to podstawa zdrowej diety. Podpowiem wam więc, na...
Podobno Polacy nie czytają etykiet! Świadome zakupy to podstawa zdrowej diety. Podpowiem wam więc, na co warto zwrócić uwagę, żeby móc pewnie, z dumnie podniesioną głową wkroczyć między sklepowe półki.

Jak długo żyje kosmetyk?

Pięknie zapakowany w folię i kartonik krem do twarzy – najnowsze trofeum, które wprost ze sklepowej półki...
Pięknie zapakowany w folię i kartonik krem do twarzy – najnowsze trofeum, które wprost ze sklepowej półki ląduje na honorowym miejscu w łazience. I tu rozpoczyna swoje nowe życie. W jakim czasie trzeba go zużyć, zanim stanie się siedliskiem bakterii?