Salmonella (salmonelloza) – przyczyny, objawy, leczenie
![Salmonella](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2012/07/salmonella-1140x701.jpg)
się ten artykuł?
Salmonella, czyli inaczej salmonelloza, to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, najczęściej na skutek spożycia potraw z surowymi jajkami, np. lodów, majonezu, sosów, kremów w ciastach.
Przyczyny salmonelli (salmonellozy)
Uważać należy na żywność, która może pochodzić od zakażonych zwierząt, w tym mięso, mleko, pasztety i mielonki. Źródłem zakażenia bywają także ludzie, którzy zbagatelizowali swoje zatrucie i wciąż są nosicielami bakterii.
Objawy zakażenia salmonellą
Najczęstsze objawy choroby to: silne bóle brzucha i głowy, mdłości, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura oraz zapalenia jelita cienkiego i grubego. Nawet jeśli objawy zatrucia przechodzą samoczynnie, pałeczki salmonelli pozostają w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy i stanowią potencjalne źródło zakażenia. Należy zachować szczególną ostrożność, by nie zagrozić zdrowym osobom z najbliższego otoczenia.
Leczenie salmonelli
Leczenie salmonelli ogranicza się zazwyczaj do nawadniania organizmu i ścisłej, ale lekkostrawnej diety. Przy lekkim zatruciu bakterią zwykle wystarcza zażycie węgla leczniczego lub tzw. smecty. Zaleca się odpoczynek. Jeśli objawy nie ustępują przez dwa–trzy dni, konieczna jest wizyta u lekarza, który może zlecić kurację antybiotykową. Ciężkie zatrucia salmonellą mogą wymagać leczenia w szpitalu.
Czynniki ryzyka zakażenia samonellozą
Salmonella stanowi zagrożenie szczególnie dla dzieci, osób starszych oraz chorych z osłabionym systemem odpornościowym, np. cierpiących na AIDS. W ich wypadku zakażenie może przerodzić się w zagrażający życiu ogólnoustrojowy stan zapalny.
Jak zapobiec zatruciu salmonellą?
Odpowiednia profilaktyka może nas całkowicie uchronić przed chorobą. Przede wszystkim należy pamiętać o częstym myciu rąk. Ważne jest także dokładne czyszczenie naczyń oraz sprzętów kuchennych, odpowiednie przechowywanie jedzenia oraz separowanie surowego mięsa i jajek od innych produktów. Nie wolno zamrażać raz rozmrożonych produktów.
Polecamy
![Agata Śmietana, autorka profilu "Metoda na zdrowie" /fot. archiwum prywatne](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/agata-smietana-stomiczka-850x476.jpg)
Agata od trzech lat żyje z ileostomią. „Stomia nie jest wyrokiem, wyrokiem jest brak wiedzy”
![Kobieta stoi w kuchni przy stole na którym leżą warzywa na regenerację trzustki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/05/adobestock_480384666-kopia-850x493.jpg)
Czy regeneracja trzustki jest możliwa? Co wspomoże pracę tego organu?
![Cholecystektomia - czym jest i kiedy się ją stosuje](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/12/cholecystektomia-850x573.jpg)
Kiedy konieczna jest cholecystektomia? Jak przygotować się do zabiegu?
![Czym jest niewydolność trzustki i jakie objawy na nią wskazują?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/adobestock_571393832-kopia-850x567.jpg)