2 min.
Salmonella (salmonelloza) – przyczyny, objawy, leczenie

Salmonella
Najnowsze
16.04.2021
Wielka Brytania: Niemal 80 przypadków zarażenia groźną odmianą koronawirusa z Indii
16.04.2021
Wskaźnik R dla Polski spadł poniżej jednego – poinformował minister zdrowia. To ważny sygnał dotyczący przebiegu epidemii
16.04.2021
Punkty Szczepień Powszechnych – czym są? Gdzie się zaszczepić?
16.04.2021
Przenieś grę wstępną na inny poziom. 8 miejsc erogennych, których być może jeszcze nie odkryłaś, a warto
16.04.2021
Czy lekarz sam może wybrać, jaką szczepionkę przeciwko koronawirusowi poda pacjentowi? Minister zdrowia wyjaśnia
Salmonella, czyli inaczej salmonelloza, to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, najczęściej na skutek spożycia potraw z surowymi jajkami, np. lodów, majonezu, sosów, kremów w ciastach.
Spis treści
Przyczyny salmonelli (salmonellozy)
Uważać należy na żywność, która może pochodzić od zakażonych zwierząt, w tym mięso, mleko, pasztety i mielonki. Źródłem zakażenia bywają także ludzie, którzy zbagatelizowali swoje zatrucie i wciąż są nosicielami bakterii.
Objawy zakażenia salmonellą
Najczęstsze objawy choroby to: silne bóle brzucha i głowy, mdłości, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura oraz zapalenia jelita cienkiego i grubego. Nawet jeśli objawy zatrucia przechodzą samoczynnie, pałeczki salmonelli pozostają w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy i stanowią potencjalne źródło zakażenia. Należy zachować szczególną ostrożność, by nie zagrozić zdrowym osobom z najbliższego otoczenia.
Leczenie salmonelli
Leczenie salmonelli ogranicza się zazwyczaj do nawadniania organizmu i ścisłej, ale lekkostrawnej diety. Przy lekkim zatruciu bakterią zwykle wystarcza zażycie węgla leczniczego lub tzw. smecty. Zaleca się odpoczynek. Jeśli objawy nie ustępują przez dwa–trzy dni, konieczna jest wizyta u lekarza, który może zlecić kurację antybiotykową. Ciężkie zatrucia salmonellą mogą wymagać leczenia w szpitalu.
Czynniki ryzyka zakażenia samonellozą
Salmonella stanowi zagrożenie szczególnie dla dzieci, osób starszych oraz chorych z osłabionym systemem odpornościowym, np. cierpiących na AIDS. W ich wypadku zakażenie może przerodzić się w zagrażający życiu ogólnoustrojowy stan zapalny.
Jak zapobiec zatruciu salmonellą?
Odpowiednia profilaktyka może nas całkowicie uchronić przed chorobą. Przede wszystkim należy pamiętać o częstym myciu rąk. Ważne jest także dokładne czyszczenie naczyń oraz sprzętów kuchennych, odpowiednie przechowywanie jedzenia oraz separowanie surowego mięsa i jajek od innych produktów. Nie wolno zamrażać raz rozmrożonych produktów.
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

15.04.2021
„Przynajmniej nigdy wam nie umrze”. Karolina Jonderko i Basia Smolińska wyjaśniają, co dają kobietom lalki reborn

14.04.2021
„Wiem, że moi podopieczni na mnie czekają i to daje mi siłę do pokonania wszelkich barier” – mówi pracownica socjalna Renata Orłowska, która jeździ na wózku inwalidzkim

12.04.2021
Alicja Sekret: Chodzi o to, by chorzy „uczyli” siebie nawzajem, że mimo danej przypadłości mogą i mają pełne prawo żyć tak, jak tego pragną

12.04.2021