Salmonella (salmonelloza) – przyczyny, objawy, leczenie
Salmonella, czyli inaczej salmonelloza, to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, najczęściej na skutek spożycia potraw z surowymi jajkami, np. lodów, majonezu, sosów, kremów w ciastach.
Przyczyny salmonelli (salmonellozy)
Uważać należy na żywność, która może pochodzić od zakażonych zwierząt, w tym mięso, mleko, pasztety i mielonki. Źródłem zakażenia bywają także ludzie, którzy zbagatelizowali swoje zatrucie i wciąż są nosicielami bakterii.
Objawy zakażenia salmonellą
Najczęstsze objawy choroby to: silne bóle brzucha i głowy, mdłości, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura oraz zapalenia jelita cienkiego i grubego. Nawet jeśli objawy zatrucia przechodzą samoczynnie, pałeczki salmonelli pozostają w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy i stanowią potencjalne źródło zakażenia. Należy zachować szczególną ostrożność, by nie zagrozić zdrowym osobom z najbliższego otoczenia.
Leczenie salmonelli
Leczenie salmonelli ogranicza się zazwyczaj do nawadniania organizmu i ścisłej, ale lekkostrawnej diety. Przy lekkim zatruciu bakterią zwykle wystarcza zażycie węgla leczniczego lub tzw. smecty. Zaleca się odpoczynek. Jeśli objawy nie ustępują przez dwa–trzy dni, konieczna jest wizyta u lekarza, który może zlecić kurację antybiotykową. Ciężkie zatrucia salmonellą mogą wymagać leczenia w szpitalu.
Czynniki ryzyka zakażenia samonellozą
Salmonella stanowi zagrożenie szczególnie dla dzieci, osób starszych oraz chorych z osłabionym systemem odpornościowym, np. cierpiących na AIDS. W ich wypadku zakażenie może przerodzić się w zagrażający życiu ogólnoustrojowy stan zapalny.
Jak zapobiec zatruciu salmonellą?
Odpowiednia profilaktyka może nas całkowicie uchronić przed chorobą. Przede wszystkim należy pamiętać o częstym myciu rąk. Ważne jest także dokładne czyszczenie naczyń oraz sprzętów kuchennych, odpowiednie przechowywanie jedzenia oraz separowanie surowego mięsa i jajek od innych produktów. Nie wolno zamrażać raz rozmrożonych produktów.
Polecamy
Czy migreny brzuszne występują tylko u dzieci?
Agata od trzech lat żyje z ileostomią. „Stomia nie jest wyrokiem, wyrokiem jest brak wiedzy”
Czy regeneracja trzustki jest możliwa? Co wspomoże pracę tego organu?
Kiedy konieczna jest cholecystektomia? Jak przygotować się do zabiegu?
się ten artykuł?