Przejdź do treści

Salmonella

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Salmonella, czyli inaczej salmonelloza, to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, najczęściej na skutek spożycia potraw z surowymi jajkami, np. lodów, majonezu, sosów, kremów w ciastach. Uważać należy także na żywność, która może pochodzić od zakażonych zwierząt, w tym mięso, mleko, pasztety i mielonki. Źródłem zakażenia bywają także ludzie, którzy zbagatelizowali swoje zatrucie i wciąż są nosicielami bakterii.

Najczęstsze objawy choroby to: silne bóle brzucha i głowy, mdłości, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura oraz zapalenia jelita cienkiego i grubego. Nawet jeśli objawy zatrucia przechodzą samoczynnie, pałeczki salmonelli pozostają w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy i stanowią potencjalne źródło zakażenia. Należy zachować szczególną ostrożność, by nie zagrozić zdrowym osobom z najbliższego otoczenia.

Leczenie salmonelli ogranicza się zazwyczaj do nawadniania organizmu i ścisłej, ale lekkostrawnej diety. Przy lekkim zatruciu bakterią zwykle wystarcza zażycie węgla leczniczego lub tzw. smecty. Zaleca się odpoczynek. Jeśli objawy nie ustępują przez dwa–trzy dni, konieczna jest wizyta u lekarza, który może zlecić kurację antybiotykową. Ciężkie zatrucia salmonellą mogą wymagać leczenia w szpitalu.

Salmonella stanowi zagrożenie szczególnie dla dzieci, osób starszych oraz chorych z osłabionym systemem odpornościowym, np. cierpiących na AIDS. W ich wypadku zakażenie może przerodzić się w zagrażający życiu ogólnoustrojowy stan zapalny.

Odpowiednia profilaktyka może nas całkowicie uchronić przed chorobą. Przede wszystkim należy pamiętać o częstym myciu rąk. Ważne jest także dokładne czyszczenie naczyń oraz sprzętów kuchennych, odpowiednie przechowywanie jedzenia oraz separowanie surowego mięsa i jajek od innych produktów. Nie wolno zamrażać raz rozmrożonych produktów.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

5 prostych patentów na poprawę trawienia

5 prostych patentów na poprawę trawienia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Dieta eliminacyjna

Dieta bogatoresztkowa

Dieta lekkostrawna

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezglutenowa

Odwrócona piramida

Odwrócona piramida