Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe
Zdrowe vs. zdrowsze: mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe. Zdjęcie: shutterstock

Naukowcy dowodzą, że mleko roślinne jest zdrowsze od mleka pochodzenia zwierzęcego. To fakt. Jednak decydując się na zamianę, nadal mamy wybór pomiędzy tym, co zdrowe i zdrowsze.

A zdrowsze od tego z kartonu jest mleko roślinne, które przygotujemy sami. Mleko roślinne przygotowane w domu nie zawiera sztucznych dodatków, nie jest dosładzane i narażone na długotrwały kontakt z aluminium, z którego zrobione jest opakowanie sklepowej wersji.

Mleko roślinne z kartonu

Mleko roślinne jest bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Dodatkowo jest łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Wybór jest spory: mleko sojowe, mleko owsiane, mleko ryżowe, mleko migdałowe i wiele innych.

Mleko roślinne to na pewno zdrowsza alternatywa dla mleka krowiego, które wzbudza wiele kontrowersji. Jeśli jednak decydujemy się na wersję sklepową, warto być czujnym, bo, jak się okazuje, w składzie może być sporo substancji poprawiających smak, wygląd i konsystencję. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, aromaty, sól, fosforan wapnia/potasu, węglan wapnia i guma gellan to tylko niektóre składniki, które powinny obudzić naszą czujność. Oczywiście żaden z nich spożywany w minimalnych ilościach nam nie zaszkodzi, ale większe dawki mogą powodować przykre konsekwencje – od bólów brzucha, zaparć, wzdęć, biegunek, zaburzeń trawienia, ograniczonego przyswajania niektórych składników mineralnych aż po choroby układu krążenia, otyłość i cukrzycę. O nadmiar wcale nie tak trudno, bowiem wszystko, co jemy i pijemy, przepełniają E-dodatki.

Gotowy napój jest podgrzewany, studzony i aseptycznie zamykany w kartonach lub puszkach. I w tym momencie pojawia się kolejna wątpliwość – czy zawarte w tych opakowaniach aluminium (glin) przenika do płynu. Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Biorąc pod uwagę niedawne informacje o zanieczyszczonej aluminium żywności dla dzieci i ogłoszonych przez profesora Christophera Exleya z Keele University w Wielkiej Brytanii wynikach na temat szkodliwego wpływu aluminium na zdrowie, można nabrać wątpliwości co do tego, że przyznawane opakowaniom atesty Państwowego Zakładu Higieny są wystarczającą gwarancją bezpieczeństwa. Badania trwają i temat na pewno jeszcze powróci. Tymczasem bezpiecznie będzie mleko roślinne zrobić samemu. To proste!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
moda.zdrowie zapytał(a) 1 kwietnia 2014
Które mleka roślinne nadają się do gotowania i jak długo dane mleko można przechowywać?
moda.zdrowie odpowiedział(a) 4 kwietnia 2014
Chodzi mi o mleka robione w domu :)
Dominika odpowiedział(a) 2 kwietnia 2014
Wskazowki o przechowywaniu danego mleka, zawsze sa na kartonie. Gotowac mozna wszystkie, tylko zalezy do czego sie dodaje, bo kazde ma inny smak ktory moze zmienic smak potrawy.

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Mleko krowie vs. mleko kozie

Wygląda na to, że mleko się rozlało. Przynajmniej mleko krowie – definitywnie. Naukowcy dowodzą, że dla...
Wygląda na to, że mleko się rozlało. Przynajmniej mleko krowie – definitywnie. Naukowcy dowodzą, że dla człowieka się nie nadaje. Na szczęście możemy je zastąpić innymi rodzajami mleka. Sprawdzamy plusy i minusy. Pora na mleko kozie.

Co się kryje w mleku w proszku?

Mleko w proszku to nie sztuczny zamiennik mleka, jak uważają niektórzy. To nic innego jak mleko krowie,...
Mleko w proszku to nie sztuczny zamiennik mleka, jak uważają niektórzy. To nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Dlaczego zatem wielu z nas woli go unikać jak ognia?

Koniec mlecznej drogi

Mleko, święta krowa diety polskich dzieci, może wkrótce stracić swój status. Współczesne badania naukowe...
Mleko, święta krowa diety polskich dzieci, może wkrótce stracić swój status. Współczesne badania naukowe podważają bowiem wiarygodność większości jego dobroczynnych właściwości.

Pomidor vs. przetwory pomidorowe

Pomidory, bogate w wit. C i potas, są zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Ale jeszcze zdrowsze są...
Pomidory, bogate w wit. C i potas, są zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Ale jeszcze zdrowsze są przetwory pomidorowe. Chodzi o bezcenny likopen, którego w przetworzonych pomidorach jest nawet kilkakrotnie więcej niż w tych surowych!