Przejdź do treści

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Moje pierwsze kimchi
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Koronawirus - lotnisko / gettyimages
Koronawirus w Polsce? Ministerstwo Zdrowia uspokaja: żadna z badanych przez PZH próbek nie jest pozytywna
Choroby rzadkie / istock
Mogą dotyczyć nawet 2,5 mln Polaków. 29 lutego obchodzimy Światowy Dzień Chorób Rzadkich
nalewanie kawy do kubka
Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy
Choroba Hashimoto - dieta / istock
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza
Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga

Kimchi ‒ koreański przysmak składającym się ze sfermentowanych kiszonych warzyw. Przyrządzimy je samodzielnie! Koreańczycy nie wyobrażają sobie bez niego posiłku, a amerykańscy naukowcy umieścili je na liście najzdrowszych potraw świata.

Kimchi jada się jako dodatek do zup, dań mięsnych, wegetariańskich albo zawierających ryby i owoce morza. Równie dobrze smakuje jako przystawka. Kimchi nie tylko pasuje do wielu potraw, ale również jest superzdrowe. To zasługa warzyw, które podlegają procesowi fermentacji, w efekcie czego stają się doskonałym źródłem witamin i minerałów. Coraz częściej mówi się o tym, że kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem. To dlatego, że wzmacniają organizm i odporność.

Regularne spożywanie kimchi oczyszcza organizm oraz wzmacnia go podczas walki z przeziębieniem. Dodatkowo poprawia trawienie i reguluje florę bakteryjną. Oprócz tego obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Opóźnia procesy starzenia się organizmu i go oczyszcza. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie ‒ warzywa podczas kiszenia tracą kalorie! Dodatkowo zawierają sporo błonnika, który odpowiada za to, że czujemy się najedzeni. Badania dowodzą, że regularne spożywanie kimchi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Głównym składnikiem kimchi jest kapusta pekińska, która już sama w sobie zasługuje na regularne spożywanie, bo zawiera witaminy A, B, C, E i K. Podnosi odporność, jest niskokaloryczna, ma doskonały wpływ na zdrowe, piękne paznokcie i włosy. Można ją jeść na surowo, upiec, podsmażyć czy właśnie ukisić.

Podobno istnieje 100 odmian kimchi! Ma ono bardzo specyficzny i wyrazisty smak. Jest pikantne, słone i imbirowe. Kimchi albo się lubi, albo wręcz nienawidzi. Mamy nadzieję, że należycie do tej pierwszej grupy. Nie wiecie? Nic prostszego, niż się przekonać we własnej kuchni! 

Kimchi

Składniki:

1 kapusta pekińska
1 rzodkiew
1 duża papryczka chilli
1 łyżeczka płatków chilli
80 ml sosu rybnego
4 cm świeżego imbiru
200 ml wody + 5 łyżek wody
100 g mąki ryżowej
pęczek szczypiorku
5 ząbków czosnku
1 por (białą część)
1 łyżka soli himalajskiej
1 mała cebula 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej kapustę pokrój w kawałki wielkości ok. 3 cm.

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp solą, dodaj 5 łyżek wody. Wmasuj sól w kapustę i odstaw na 8 godzin. Do małego rondelka wlej wodę i wsyp mąkę. Podgrzej i mieszając, połącz składniki, odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej wodę z posolonej kapusty i dokładnie ją przepłucz. Do kapusty dodaj posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie półplasterki rzodkiew. Posiekaj w kawałki papryczkę chilli, płatki chilli, imbir, cebulę, czosnek, por.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj je do blendera razem z sosem rybnym i sosem mącznym. Zmiksuj krótko i niezbyt dokładnie. Przygotowaną kapustę polej uzyskanym sosem i dokładnie połącz ‒ najlepiej użyć do tego jednorazowej rękawiczki.

Zdjęcie: masz.talerz

Całość przełóż do wyparzonego słoika, mocno go zakręć i odstaw w temperaturze pokojowej ‒ kimchi jest gotowe po 3 dniach.

Zdjęcie: masz.talerz

Po upłynięciu 3 dni słoik przechowuj w lodówce. Możesz je przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte do 3 tygodni.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anna Kalczyńska

Anna Kalczyńska zdradza swoje sposoby na odporność dzieci. Sprawdź, które z nich możesz wprowadzić w życie

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Dziewczynka w kurtce i czapce

Odporność dzieci. Jak dobrze hartować dziecko? Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice?

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

zima

Zima pachnie inaczej niż lato. Czym się różni?

masło czosnkowe

Przebojowe masło czosnkowe. Robi się je bardzo łatwo, a jak smakuje!

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kobiety na nartach

Planujesz wyjazd na narty? Trener Marcjan Piotrowski radzi, jak się przygotować do zimowych sportów

figi

Nalewki – dobre przez cały rok! Idealne na ból gardła i trawienie!

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

„Osoba, która nie ma sezonowych zaburzeń nastroju, zimą ma prawo mieć obniżony nastrój i chandrę”. O tym, czym jest fototerapia, mówi psychiatra Anna Antosik-Wójcińska

Autorka książki "Nawracające infekcje"

„Układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm. Nie «naprawimy» go jednym suplementem stosowanym przez kilka dni”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli – domowy sposób na infekcje. Łagodzi ból gardła i kaszel

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Biegasz także zimą? Oto kilka wskazówek, jak się właściwie ubierać

Aloes

Zadbaj o odporność. Poznaj 6 składników, które mogą uratować cię przez infekcją

Seks zimą – jak go uprawiać, by było nam miło

Krem na zimę - jaki wybrać?

Krem na zimę – jaki wybrać, by nasza skóra była zadowolona?

Kobieta stoi na dworze w grubym swetrze. W rękach trzyma kubek

Zimą też trzeba pić! Wodę oczywiście!

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

zima

Dygoczemy z zimna, bo wychłodzony organizm próbuje się ratować. Jak mu pomóc?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?