Przejdź do treści

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Moje pierwsze kimchi
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Kimchi ‒ koreański przysmak składającym się ze sfermentowanych kiszonych warzyw. Przyrządzimy je samodzielnie! Koreańczycy nie wyobrażają sobie bez niego posiłku, a amerykańscy naukowcy umieścili je na liście najzdrowszych potraw świata.

Kimchi jada się jako dodatek do zup, dań mięsnych, wegetariańskich albo zawierających ryby i owoce morza. Równie dobrze smakuje jako przystawka. Kimchi nie tylko pasuje do wielu potraw, ale również jest superzdrowe. To zasługa warzyw, które podlegają procesowi fermentacji, w efekcie czego stają się doskonałym źródłem witamin i minerałów. Coraz częściej mówi się o tym, że kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem. To dlatego, że wzmacniają organizm i odporność. Regularne spożywanie kimchi oczyszcza organizm oraz wzmacnia go podczas walki z przeziębieniem. Dodatkowo poprawia trawienie i reguluje florę bakteryjną. Oprócz tego obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Opóźnia procesy starzenia się organizmu i go oczyszcza. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie ‒ warzywa podczas kiszenia tracą kalorie! Dodatkowo zawierają sporo błonnika, który odpowiada za to, że czujemy się najedzeni. Badania dowodzą, że regularne spożywanie kimchi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Głównym składnikiem kimchi jest kapusta pekińska, która już sama w sobie zasługuje na regularne spożywanie, bo zawiera witaminy A, B, C, E i K. Podnosi odporność, jest niskokaloryczna, ma doskonały wpływ na zdrowe, piękne paznokcie i włosy. Można ją jeść na surowo, upiec, podsmażyć czy właśnie ukisić.

Podobno istnieje 100 odmian kimchi! Ma ono bardzo specyficzny i wyrazisty smak. Jest pikantne, słone i imbirowe. Kimchi albo się lubi, albo wręcz nienawidzi. Mamy nadzieję, że należycie do tej pierwszej grupy. Nie wiecie? Nic prostszego, niż się przekonać we własnej kuchni! 

Kimchi – składniki:

1 kapusta pekińska
1 rzodkiew
1 duża papryczka chilli
1 łyżeczka płatków chilli
80 ml sosu rybnego
4 cm świeżego imbiru
200 ml wody + 5 łyżek wody
100 g mąki ryżowej
pęczek szczypiorku
5 ząbków czosnku
1 por (białą część)
1 łyżka soli himalajskiej
1 mała cebula 

Kimchi – przygotowanie:

Dzień wcześniej kapustę pokrój w kawałki wielkości ok. 3 cm.

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp solą, dodaj 5 łyżek wody. Wmasuj sól w kapustę i odstaw na 8 godzin. Do małego rondelka wlej wodę i wsyp mąkę. Podgrzej i mieszając, połącz składniki, odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej wodę z posolonej kapusty i dokładnie ją przepłucz. Do kapusty dodaj posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie półplasterki rzodkiew. Posiekaj w kawałki papryczkę chilli, płatki chilli, imbir, cebulę, czosnek, por.

Zdjęcie: masz.talerz |

Dodaj je do blendera razem z sosem rybnym i sosem mącznym. Zmiksuj krótko i niezbyt dokładnie. Przygotowaną kapustę polej uzyskanym sosem i dokładnie połącz ‒ najlepiej użyć do tego jednorazowej rękawiczki.

Zdjęcie: masz.talerz

Całość przełóż do wyparzonego słoika, mocno go zakręć i odstaw w temperaturze pokojowej ‒ kimchi jest gotowe po 3 dniach.

Zdjęcie: masz.talerz

Po upłynięciu 3 dni słoik przechowuj w lodówce. Możesz je przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte do 3 tygodni.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Zobacz także

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Jak zniszczyć sobie odporność latem? To wcale nie takie trudne

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

odporność

„Zaniedbujemy nasze zdrowie, nie korzystając z dobrodziejstw, jakie daje nam współczesna medycyna” – o naszej odporności mówi Barbara Joanna Bałan, immunolog i internista

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek