Przejdź do treści

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Moje pierwsze kimchi
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Małże na talerzu. Przy stole para na radnce
„Randki są ogromnie ważne na każdym etapie związku” pisze psychoterapeutka Anna Wietrzykowska. Dlaczego należy je praktykować?
Czy dzieci na placu zabaw powinny nosić maseczki?/Rawpixel
Czy dzieci na placu zabaw powinny nosić maseczki? Oto oficjalne wytyczne
Probiotyki w ciąży / istock
Probiotyki w ciąży. Brać czy nie? Dietetyczka kliniczna odpowiada
Urszyla Chowaniec, "Galanta Lala"
„Jak pani tyle waży, to ja nie wiem, czym panią znieczulić”. Galanta Lala opowiada, jak została potraktowana przez anestezjologa w szpitalu

Kimchi ‒ koreański przysmak składającym się ze sfermentowanych kiszonych warzyw. Przyrządzimy je samodzielnie! Koreańczycy nie wyobrażają sobie bez niego posiłku, a amerykańscy naukowcy umieścili je na liście najzdrowszych potraw świata.

Kimchi jada się jako dodatek do zup, dań mięsnych, wegetariańskich albo zawierających ryby i owoce morza. Równie dobrze smakuje jako przystawka. Kimchi nie tylko pasuje do wielu potraw, ale również jest superzdrowe. To zasługa warzyw, które podlegają procesowi fermentacji, w efekcie czego stają się doskonałym źródłem witamin i minerałów. Coraz częściej mówi się o tym, że kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem. To dlatego, że wzmacniają organizm i odporność.

Regularne spożywanie kimchi oczyszcza organizm oraz wzmacnia go podczas walki z przeziębieniem. Dodatkowo poprawia trawienie i reguluje florę bakteryjną. Oprócz tego obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Opóźnia procesy starzenia się organizmu i go oczyszcza. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie ‒ warzywa podczas kiszenia tracą kalorie! Dodatkowo zawierają sporo błonnika, który odpowiada za to, że czujemy się najedzeni. Badania dowodzą, że regularne spożywanie kimchi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Głównym składnikiem kimchi jest kapusta pekińska, która już sama w sobie zasługuje na regularne spożywanie, bo zawiera witaminy A, B, C, E i K. Podnosi odporność, jest niskokaloryczna, ma doskonały wpływ na zdrowe, piękne paznokcie i włosy. Można ją jeść na surowo, upiec, podsmażyć czy właśnie ukisić.

Podobno istnieje 100 odmian kimchi! Ma ono bardzo specyficzny i wyrazisty smak. Jest pikantne, słone i imbirowe. Kimchi albo się lubi, albo wręcz nienawidzi. Mamy nadzieję, że należycie do tej pierwszej grupy. Nie wiecie? Nic prostszego, niż się przekonać we własnej kuchni! 

Kimchi

Składniki:

1 kapusta pekińska
1 rzodkiew
1 duża papryczka chilli
1 łyżeczka płatków chilli
80 ml sosu rybnego
4 cm świeżego imbiru
200 ml wody + 5 łyżek wody
100 g mąki ryżowej
pęczek szczypiorku
5 ząbków czosnku
1 por (białą część)
1 łyżka soli himalajskiej
1 mała cebula 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej kapustę pokrój w kawałki wielkości ok. 3 cm.

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp solą, dodaj 5 łyżek wody. Wmasuj sól w kapustę i odstaw na 8 godzin. Do małego rondelka wlej wodę i wsyp mąkę. Podgrzej i mieszając, połącz składniki, odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej wodę z posolonej kapusty i dokładnie ją przepłucz. Do kapusty dodaj posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie półplasterki rzodkiew. Posiekaj w kawałki papryczkę chilli, płatki chilli, imbir, cebulę, czosnek, por.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj je do blendera razem z sosem rybnym i sosem mącznym. Zmiksuj krótko i niezbyt dokładnie. Przygotowaną kapustę polej uzyskanym sosem i dokładnie połącz ‒ najlepiej użyć do tego jednorazowej rękawiczki.

Zdjęcie: masz.talerz

Całość przełóż do wyparzonego słoika, mocno go zakręć i odstaw w temperaturze pokojowej ‒ kimchi jest gotowe po 3 dniach.

Zdjęcie: masz.talerz

Po upłynięciu 3 dni słoik przechowuj w lodówce. Możesz je przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte do 3 tygodni.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności?

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Jak być osobą silną immunologicznie? Ważne, by rozwijać w sobie siedem cech.

Osoba silna immunologicznie – jak nią zostać? Psycholożka podaje 7 cech, które powinnaś w sobie rozwijać

Leki immunosupresyjne - czym są i jak działają na organizm?

Leki immunosupresyjne – czym są i jak działają na organizm?

Fakty i mity: Przeziębienie pęcherza

„Nie siadaj na betonie, bo złapiesz wilka”, czyli przeziębienie pęcherza. Czy to prawda?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Dr Wojciech Falęcki

Odporność kobiet w ciąży. Dr Wojciech Falęcki o tym, jak powinno się o nią zadbać

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Męska grypa / istock

„Męska grypa” to nie mit. Oto dlaczego kobiety lepiej znoszą infekcje

Anna Kalczyńska

Anna Kalczyńska zdradza swoje sposoby na odporność dzieci. Sprawdź, które z nich możesz wprowadzić w życie

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Dziewczynka w kurtce i czapce

Odporność dzieci. Jak dobrze hartować dziecko? Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice?

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

zima

Zima pachnie inaczej niż lato. Czym się różni?

masło czosnkowe

Przebojowe masło czosnkowe. Robi się je bardzo łatwo, a jak smakuje!

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kobiety na nartach

Planujesz wyjazd na narty? Trener Marcjan Piotrowski radzi, jak się przygotować do zimowych sportów

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?