Przejdź do treści

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Dziewczyna pije zielony sok
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Poradnik Akcji Menstruacja już jest dostępny! To ważny krok w drodze do zmniejszenia skali ubóstwa menstruacyjnego w Polsce
„Hej, dziewczyny”, okresową rewolucję w szkołach czas zacząć. Oto poradnik, z którym staniecie do walki w ubóstwem menstruacyjnym
Niezaszczepieni urzędnicy mogą zostać zwolnieni, jeśli odmówią testu na COVID-19 – podaje izraelski dziennik
Niezaszczepieni urzędnicy mogą zostać zwolnieni, jeśli odmówią testu na COVID-19 – podaje izraelski dziennik
Ozdrowieńcy zostaną wystawieni na działanie koronawirusa. Badanie ma sprawdzić reakcje ich układu odpornościowego
szczepienia przeciw COVID-19
„Chcemy, aby od 10 maja każdy dorosły mógł zapisywać się na szczepienie” – zapowiada premier
UE może nie przedłużyć umowy z AstraZeneką. Jednym z powodów opóźnienia w dostawach szczepionki

Starzenie się jest nieuniknione i czeka każdego. Jednak szybkość zachodzenia tego procesu może być przez nas nieco modyfikowana. Jakie zmiany pojawiają się w organizmie z upływem czasu? Jak je spowolnić?

Starzenie się to dla niektórych osób drażliwy temat. Wraz z upływem lat obniża się sprawność fizyczna, a zaburzenia funkcji poznawczych utrudniają codzienne funkcjonowanie i kontakty społeczne. Właśnie dlatego starzenie ma dla nas wymiar nie tylko biologiczny, ale również społeczny i emocjonalny. Czasu nie można zatrzymać i czeka to każdego z nas, jednak nie każdy zestarzeje się tak samo. To. jak żyjemy, co jemy i jak o siebie dbamy, ma wpływ na szybkość procesu starzenia. Zdrowa dieta, regularny wysiłek fizyczny i nawodnienie to niejedyne czynniki, które wpływają na stan naszego zdrowia. Bardzo ważny jest także dobór odpowiednich witamin i mikroelementów.

Starzenie to nieustanny proces zachodzący we wszystkich organizmach żywych, który prowadzi do zmian na poziomie komórek, tkanek i narządów. Z upływem czasu mechanizmy naprawcze w naszych komórkach słabną, dlatego dochodzi do rozwoju uszkodzeń. Już w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku pojawiały się publikacje naukowe świadczące o odwrotnej korelacji pomiędzy odpornością tkanek na utlenianie a starzeniem się organizmu. O czym mowa? O stresie oksydacyjnym.

lekarka Małgorzata Ponikowska

Utrzymanie równowagi w komórkach to jeden z najtrudniejszych procesów w organizmie człowieka. Nasze komórki ulegają nieustannym podziałom, podczas których dochodzi do powielania DNA. Jednocześnie w wyniku różnych procesów biochemicznych zachodzących w komórkach powstają produkty pośrednie, jak np. RFT, czyli reaktywne formy tlenu. Uszkadzają one przede wszystkim kwasy nukleinowe, z których zbudowane jest DNA oraz inne cząsteczki, jak białka i tłuszcze. Kumulacja uszkodzeń i zmian w cząsteczkach budujących nasze komórki może prowadzić do rozwoju wielu chorób.

Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny możemy opisać jako stan braku równowagi pomiędzy działaniem RFT a zdolnością komórki do szybkiego usunięcia tych cząstek oraz naprawy wyrządzonych przez nie szkód. Wraz z wiekiem dochodzi do akumulacji uszkodzeń, dlatego odgrywa on istotną rolę w procesie starzenia się organizmu. Uważa się, że jest to jeden z czynników prowadzących do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane oraz stwardnienie zanikowe boczne. Obniżenie siły i masy mięśniowej, którego doświadczamy wraz z wiekiem, jest również następstwem oddziaływania RFT, podobnie jak osłabiona kondycja skóry. Jak wspomnieliśmy, wolne rodniki uszkadzają m.in. tłuszcze i białka, a w tym lipidy budujące błony komórkowe oraz kolagen, który odpowiada za elastyczność i młody wygląd skóry. Jak wynika z badań, u osób starszych stwierdza się wysokie stężenia wskaźników oksydacyjnych, jednak wciąż nie wiadomo, dlaczego z upływem czasu naturalne procesy naprawcze w komórkach słabną. Czy jest na to sposób? Tak. Siła tkwi w antyoksydantach.

Antyoksydanty

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Mają one działanie neutralizujące względem RFT, dzięki czemu wolne rodniki przestają być zagrożeniem dla białek, lipidów oraz kwasów nukleinowych w naszym organizmie. Do antyoksydantów można zaliczyć wiele witamin i mikroelementów zawartych w produktach spożywczych oraz w coraz popularniejszych suplementach diety – oto niektóre z nich.

jedzenie w torebkach

Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną i najlepiej przebadaną substancją należącą do przeciwutleniaczy. Wpływa na syntezę kortykosteroidów, niektórych neuroprzekaźników i ułatwia przyswajanie żelaza. Poprawia kondycję skóry i ułatwia gojenie ran. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego nadmiar nie odkłada się w organizmie, ponieważ wydalany jest z moczem. Należy jednak uważać na wysokie dawki, ponieważ podwyższone stężenie tej witaminy w surowicy krwi może przyczynić się do powstania kamieni nerkowych.

Witamina E

Witamina E, czyli tokoferol, to kolejny związek pełniący funkcję przeciwutleniającą. Wpływa ochronnie na czerwone krwinki, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz pomaga w dostarczeniu składników odżywczych do tkanek. Tokoferol wykorzystuje się również w leczeniu niepłodności, chorób serca, miażdżycy i zaburzeń mięśniowych. Jest to związek rozpuszczalny w tłuszczach, co oznacza, że jego nadmiar odkładany jest w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Z jednej strony jest to korzystne, ponieważ dzięki temu rzadko dochodzi do niedoboru witaminy E, należy jednak uważać, by nie doprowadzić do nadmiaru.

Beta-karoten

Beta-karoten dał się poznać jako związek szczególnie istotny dla utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Jak wynika z badań, ma on również wpływ na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, chorobom serca czy udarom. Należy do karotenoidów i jak wszystkie związki z tej grupy jest antyoksydantem.

Monika Prześlakowska

Cynk

Cynk odgrywa wiele ról w naszym organizmie. Jest składnikiem kilkudziesięciu enzymów, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia włosy i paznokcie, wpływa na funkcjonowanie grasicy, trzustki, prostaty i oczywiście działa przeciwutleniająco. Na niedobory tego pierwiastka powinny uważać szczególnie osoby z chorobami układu pokarmowego, osoby będące na diecie, kobiety ciężarne, sportowcy oraz wegetarianie.

Selen

Najważniejszą funkcją selenu w naszym organizmie jest tworzenie silnego przeciwutleniacza, nie jest to jednak jedyna rola. Podobnie jak cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów. Wpływa także na pracę układu immunologicznego, tarczycy oraz utrzymanie sprawności seksualnej u mężczyzn. Selen okazał się przydatny również w walce z przemęczeniem, nadmierną nerwowością oraz depresją.

Miedź

Miedź to kolejny pierwiastek należący do grupy antyoksydantów, które pomagają spowolnić proces starzenia komórek. Ponadto bierze on udział w syntezie hemoglobiny oraz transporcie tlenu do tkanek. Pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, osteoporozie oraz wpływa pozytywnie na koncentrację. Na niedobór tego mikroelementu muszą uważać szczególnie osoby na diecie oraz z zaburzeniami wchłaniania.

Jak wiadomo, proces starzenia nie omija nikogo, jednak mamy wpływ na to, jak będziemy się czuć i wyglądać w przyszłości. Właśnie dlatego warto zadbać o swój organizm jak najwcześniej. Należy jednak uważać i stosować się do zaleceń dotyczących zapotrzebowania na poszczególne związki. Ich nadmiar może być równie szkodliwy jak niedobór i zamiast wpływać hamująco na proces starzenia, możemy go nasilić.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta

Szczęśliwi czasu nie liczą – jak samopoczucie wpływa na długość życia?

Sposób na długie życie? Zabić komórki „zombie”

Seks? W każdym wieku!

Seks? W każdym wieku!

Paulina Porizkova: Muszę powstrzymywać się od myślenia, że jestem po dacie przydatności, bo czuję, że mój czas jest właśnie teraz!

Starość zaczyna się od mózgu

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Skóra mężczyzn starzeje się wolniej niż u kobiet. Jak jeszcze będziesz się różnić od swojego faceta za 30 lat?

kobieta u kosmetyczki

Fotoodmładzanie – co to jest, efekty, rodzaje, przeciwwskazania

Witamina C – królowa jest tylko jedna

choroba Alzheimera

Dwa lata, by rozpoznać Alzheimera. Polska na szarym końcu Europy

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Marchewka – jakie ma witaminy? Jak przyrządzić marchew?

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czym jest atrofia i których narządów może dotyczyć? Przyczyny oraz leczenie zaniku tkanek

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Kwercetyna - ważny składnik diety

Kwercetyna – ważny składnik diety

Imbir / rawpixel

Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?

Paulina Stopczyk / arch. prywatne

Twoja skóra stała się sucha, zwiotczała i nieelastyczna? Powodem może być inflammaging, o którym tak rzadko się mówi

Lawenda

Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Najpopularniejsze

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Saturacja — czym jest i jaką zbadać?

Saturacja – czym jest i jak ją zbadać? Jaki jest prawidłowy poziom saturacji?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kobieta i mężczyzna

Jak uprawiać seks analny, żeby nie bolało? Mamy kilka porad

ozdrowieńcy po COVID-19

Czy od ozdrowieńca możesz się zarazić koronawirusem? Wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?