Przejdź do treści

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Dziewczyna pije zielony sok
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Owoce i warzywa
Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”
Jak pozbyć się drugiego podbródka?
Złamana kość / unsplash
Złamałaś kość, a teraz nie chce się zrastać? Ortopeda wyjaśnia, jak wygląda leczenie w takim przypadku
Jennifer Aniston
Jennifer Aniston: Jeśli zależy wam na ludzkim życiu, proszę, noście cholerne maseczki
Probówki w laboratorium
Ile będzie kosztować remdesivir – lek na COVID-19? Za kurację trzeba będzie zapłacić prawie 10 tysięcy złotych

Starzenie się jest nieuniknione i czeka każdego. Jednak szybkość zachodzenia tego procesu może być przez nas nieco modyfikowana. Jakie zmiany pojawiają się w organizmie z upływem czasu? Jak je spowolnić?

Starzenie się to dla niektórych osób drażliwy temat. Wraz z upływem lat obniża się sprawność fizyczna, a zaburzenia funkcji poznawczych utrudniają codzienne funkcjonowanie i kontakty społeczne. Właśnie dlatego starzenie ma dla nas wymiar nie tylko biologiczny, ale również społeczny i emocjonalny. Czasu nie można zatrzymać i czeka to każdego z nas, jednak nie każdy zestarzeje się tak samo. To. jak żyjemy, co jemy i jak o siebie dbamy, ma wpływ na szybkość procesu starzenia. Zdrowa dieta, regularny wysiłek fizyczny i nawodnienie to niejedyne czynniki, które wpływają na stan naszego zdrowia. Bardzo ważny jest także dobór odpowiednich witamin i mikroelementów.

Starzenie to nieustanny proces zachodzący we wszystkich organizmach żywych, który prowadzi do zmian na poziomie komórek, tkanek i narządów. Z upływem czasu mechanizmy naprawcze w naszych komórkach słabną, dlatego dochodzi do rozwoju uszkodzeń. Już w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku pojawiały się publikacje naukowe świadczące o odwrotnej korelacji pomiędzy odpornością tkanek na utlenianie a starzeniem się organizmu. O czym mowa? O stresie oksydacyjnym.

lekarka Małgorzata Ponikowska

Utrzymanie równowagi w komórkach to jeden z najtrudniejszych procesów w organizmie człowieka. Nasze komórki ulegają nieustannym podziałom, podczas których dochodzi do powielania DNA. Jednocześnie w wyniku różnych procesów biochemicznych zachodzących w komórkach powstają produkty pośrednie, jak np. RFT, czyli reaktywne formy tlenu. Uszkadzają one przede wszystkim kwasy nukleinowe, z których zbudowane jest DNA oraz inne cząsteczki, jak białka i tłuszcze. Kumulacja uszkodzeń i zmian w cząsteczkach budujących nasze komórki może prowadzić do rozwoju wielu chorób.

Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny możemy opisać jako stan braku równowagi pomiędzy działaniem RFT a zdolnością komórki do szybkiego usunięcia tych cząstek oraz naprawy wyrządzonych przez nie szkód. Wraz z wiekiem dochodzi do akumulacji uszkodzeń, dlatego odgrywa on istotną rolę w procesie starzenia się organizmu. Uważa się, że jest to jeden z czynników prowadzących do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane oraz stwardnienie zanikowe boczne. Obniżenie siły i masy mięśniowej, którego doświadczamy wraz z wiekiem, jest również następstwem oddziaływania RFT, podobnie jak osłabiona kondycja skóry. Jak wspomnieliśmy, wolne rodniki uszkadzają m.in. tłuszcze i białka, a w tym lipidy budujące błony komórkowe oraz kolagen, który odpowiada za elastyczność i młody wygląd skóry. Jak wynika z badań, u osób starszych stwierdza się wysokie stężenia wskaźników oksydacyjnych, jednak wciąż nie wiadomo, dlaczego z upływem czasu naturalne procesy naprawcze w komórkach słabną. Czy jest na to sposób? Tak. Siła tkwi w antyoksydantach.

Antyoksydanty

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Mają one działanie neutralizujące względem RFT, dzięki czemu wolne rodniki przestają być zagrożeniem dla białek, lipidów oraz kwasów nukleinowych w naszym organizmie. Do antyoksydantów można zaliczyć wiele witamin i mikroelementów zawartych w produktach spożywczych oraz w coraz popularniejszych suplementach diety – oto niektóre z nich.

jedzenie w torebkach

Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną i najlepiej przebadaną substancją należącą do przeciwutleniaczy. Wpływa na syntezę kortykosteroidów, niektórych neuroprzekaźników i ułatwia przyswajanie żelaza. Poprawia kondycję skóry i ułatwia gojenie ran. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego nadmiar nie odkłada się w organizmie, ponieważ wydalany jest z moczem. Należy jednak uważać na wysokie dawki, ponieważ podwyższone stężenie tej witaminy w surowicy krwi może przyczynić się do powstania kamieni nerkowych.

Witamina E

Witamina E, czyli tokoferol, to kolejny związek pełniący funkcję przeciwutleniającą. Wpływa ochronnie na czerwone krwinki, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz pomaga w dostarczeniu składników odżywczych do tkanek. Tokoferol wykorzystuje się również w leczeniu niepłodności, chorób serca, miażdżycy i zaburzeń mięśniowych. Jest to związek rozpuszczalny w tłuszczach, co oznacza, że jego nadmiar odkładany jest w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Z jednej strony jest to korzystne, ponieważ dzięki temu rzadko dochodzi do niedoboru witaminy E, należy jednak uważać, by nie doprowadzić do nadmiaru.

Beta-karoten

Beta-karoten dał się poznać jako związek szczególnie istotny dla utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Jak wynika z badań, ma on również wpływ na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, chorobom serca czy udarom. Należy do karotenoidów i jak wszystkie związki z tej grupy jest antyoksydantem.

Monika Prześlakowska

Cynk

Cynk odgrywa wiele ról w naszym organizmie. Jest składnikiem kilkudziesięciu enzymów, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia włosy i paznokcie, wpływa na funkcjonowanie grasicy, trzustki, prostaty i oczywiście działa przeciwutleniająco. Na niedobory tego pierwiastka powinny uważać szczególnie osoby z chorobami układu pokarmowego, osoby będące na diecie, kobiety ciężarne, sportowcy oraz wegetarianie.

Selen

Najważniejszą funkcją selenu w naszym organizmie jest tworzenie silnego przeciwutleniacza, nie jest to jednak jedyna rola. Podobnie jak cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów. Wpływa także na pracę układu immunologicznego, tarczycy oraz utrzymanie sprawności seksualnej u mężczyzn. Selen okazał się przydatny również w walce z przemęczeniem, nadmierną nerwowością oraz depresją.

Miedź

Miedź to kolejny pierwiastek należący do grupy antyoksydantów, które pomagają spowolnić proces starzenia komórek. Ponadto bierze on udział w syntezie hemoglobiny oraz transporcie tlenu do tkanek. Pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, osteoporozie oraz wpływa pozytywnie na koncentrację. Na niedobór tego mikroelementu muszą uważać szczególnie osoby na diecie oraz z zaburzeniami wchłaniania.

Jak wiadomo, proces starzenia nie omija nikogo, jednak mamy wpływ na to, jak będziemy się czuć i wyglądać w przyszłości. Właśnie dlatego warto zadbać o swój organizm jak najwcześniej. Należy jednak uważać i stosować się do zaleceń dotyczących zapotrzebowania na poszczególne związki. Ich nadmiar może być równie szkodliwy jak niedobór i zamiast wpływać hamująco na proces starzenia, możemy go nasilić.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czym jest atrofia i których narządów może dotyczyć? Przyczyny oraz leczenie zaniku tkanek

Kobieta na wózku z objawami stwardnienia rozsianego

Stwardnienie rozsiane – objawy, przyczyny, leczenie. Jakie są rokowania?

Selma Blair: Nie mam presji bycia znaną na całym świecie bombową laską, która została zdetonowana

Selma Blair: Jestem trzeźwa i bardzo z tego dumna. Wolę, żeby ktoś pomyślał, że jestem na wózku inwalidzkim, niż że otworzyłam minibar

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Witamina E / istock

Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?

Selen a choroba Hashimoto. Dlaczego warto suplementować ten pierwiastek? Tłumaczy farmaceutka

Witamina E / istock

Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. Gdzie występuje witamina E?

Buteleczka z witaminą C leżąca na plasterkach cytryny

Witamina C – właściwości, występowanie i suplementacja. Jak należy ją dawkować?

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Orzechy włoskie

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Kwercetyna - ważny składnik diety

Kwercetyna – ważny składnik diety

Imbir / rawpixel

Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?

Kobieta stoi przy oknie, na ramionach ma nałożoną kurtkę jeansową

Furagina i witamina C na zapalenie dróg moczowych to dobre połączenie? Wyjaśnia farmaceutka

Paulina Stopczyk / arch. prywatne

Twoja skóra stała się sucha, zwiotczała i nieelastyczna? Powodem może być inflammaging, o którym tak rzadko się mówi

Lawenda

Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska

Cynk pomaga w walce z koronawirusem? Eksperci ostrzegają!

Cynk pomaga w walce z koronawirusem? Eksperci ostrzegają!

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

krewetki żródłem cynku

Cynk – rola, zapotrzebowanie, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

jedzenie

Choroby autoimmunologiczne. Co robić, gdy organizm atakuje sam siebie? Czy dietetyk pomoże?

czosnek

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę