Przejdź do treści

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Wegańska śmietana
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pierwszy antykoncepcyjny zastrzyk dla mężczyzn
Powstała pierwsza na świecie antykoncepcja dla mężczyzn w zastrzyku. Będzie działać zaskakująco długo
Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!
6-letnia dziewczynka przymierza okulary. W oczach ma łzy
6-latka była załamana, że musi nosić okulary. Pomysł jej wujka i reakcja internautów zachwycają!
Cuchnięcie z ust / Istock.com
Nieprzyjemny zapach z ust? Ten problem ma 60 proc. z nas. Przyczyną nie zawsze jest nieprawidłowa higiena
Czy inność skazuje na samotność? Ta świąteczna reklama ze smokiem w roli głównej daje do myślenia

Co robi weganin, który potrzebuje śmietany, by zrealizować swą kulinarną fantazję? Odpowiedź jest prosta: używa roślinnej śmietanki z płatków owsianych, którą zrobi sobie sam! A potem tej śmietanki używa do wyczarowania pysznego makaronu ze szpinakiem.   

Przygotowanie roślinnych wersji klasycznej śmietany wydaje się trudne tylko na początku. Gdy zaczniesz szperać w umysłach wegańskich szefów kuchni, dowiesz się, że roślinny nabiał można wyczarować z soi, orzechów, nasion słonecznika, a nawet płatków owsianych. I właśnie ta ostatnia wersja jest najłatwiejsza, a przy tym idealnie nadaje się do przygotowania prostego makaronu ze szpinakiem. Gotowi?

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Owsiana śmietana

Składniki na jeden średni słoik: 

– 1 szklanka płatków owsianych górskich
– sok z cytryny
– sól i pieprz 

Płatki owsiane zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw do namoczenia na minimum 15 minut – im dłużej, tym lepiej. Następnie przełóż je do naczynia blendera kielichowego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty płyn. Następnie rozcieńcz go wodą do pożądanej konsystencji. Dodaj sok z cytryny, aż uzyskasz lekko kwaskowaty smak, i dopraw pieprzem oraz solą.

Prosty makaron ze szpinakiem

Podstawą przepisu na wegański parmezan są orzechy oraz płatki drożdżowe. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na 2 średnie porcje):

– 2 garści mrożonego szpinaku (lub dużo szpinaku świeżego)
– 1 średnia cebula
– 1–2 ząbki czosnku
– ćwiartka czerwonej lub zielonej papryki
– 2 porcje makaronu tagliatelle (około 6–7 gniazd)
– łyżeczka oliwy z oliwek
– kilka łyżek śmietanki owsianej
sól oraz pieprz
– opcjonalnie do podania: posiekane orzechy włoskie i świeży szpinak

Zacznij od posiekania drobno cebulki i podsmażenia jej na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Gdy już ją poddusisz, dodaj zamrożony szpinak i trzymaj go na średnim ogniu, podlewając odrobiną wody, aż się rozmrozi. Dodaj zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną w kostkę bądź słupki czerwoną paprykę, które sprawią, że ciemnozielony szpinak nie będzie przypominał koszmarnej brei znanej z dziecięcych wspomnień. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli szpinak będzie wydawał się mdły, dorzuć kolejna porcję czosnku i odrobinę soli.

Teraz ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, do szpinaku dodaj śmietankę i wmieszaj ją w warzywa. Makaron przełóż na talerze, a następnie dodaj do niego szpinak i warzywa. Równie dobrze możesz makaron wrzucić na patelnię i wszystko od razu wymieszać, pełna dowolność! Podawaj z posiekanymi orzechami i świeżym szpinakiem, możesz także posypać wegańskim parmezanem. Smacznego!

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Mięso w diecie dziecka nie jest niezbędne

Wegetarianizm. Czy dziecko potrzebuje mięsa w menu? Jak reaguje otoczenie dzieci będących na wegetariańskiej diecie?

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Wegański majonez

Wegański majonez. Smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego!

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.