Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Jesienne i zimowe wieczory łączy jedno – jest zimno. A gdyby tak wyczarować mus, który w mig rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i do tego obłędnie smakuje? Zróbcie z nami słoiczek pachnącego imbirem musu – na próbę. Będziecie chcieć więcej!

Na pierwszy ogień weźmy imbir właśnie. Słowo ogień nie jest tu użyte bez znaczenia. Imbir działa niezwykle rozgrzewająco, odkażająco, odświeżająco oraz jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Imbir często wchodzi w skład plastrów rozgrzewających – łagodzi bóle stawów i mięśni. Oprócz tego ułatwia trawienie, pomaga przy migrenach i ma działanie przeciwobrzękowe.

Cynamon to najstarsza przyprawa na świecie. Przez wiele stuleci był stosowany w celach wzmacniających i odkażających. Dzisiaj głównie używamy go przy wypiekach. Nie zapominajmy jednak, że ta korzenna przyprawa ma zdrowotny wpływ na nasz organizm. Łagodzi infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia.

Miód z kolei, oprócz tego, że jest słodki i całkowicie może zastąpić cukier w kuchni, ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, wzmacnia serce i odporność, pomaga przy bólu gardła. Oprócz tego obniża ciśnienie tętnicze krwi, koi nerwy i jednocześnie działa pobudzająco na nasz mózg. Oczywiście tylko miód prawdziwy!

Wykorzystamy także złocistą kurkumę, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu i glukozy. Dodatkowo sięgnęliśmy po goździki, bo świetnie smakują z cynamonem, i limonkę, która zrównoważy słodki smak miodu.

Składniki:

- 120 ml miodu
- 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
- 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku
- sok z jednej limonki
- starta skórka z jednej limonki
- ok. 200 ml wody

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondelka. Na małych oczkach zetrzyj imbir i kurkumę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wrzuć do wody (jeśli używasz kurkumy w proszku, dodaj ją też teraz).

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podgrzej. Wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę. Wrzuć goździki i cynamon. Gotuj na najmniejszym ogniu 15–20 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura osiągnie 40 stopni. Dodaj miód.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Mus powinien mieć konsystencję lejącego sosu, jeśli jest za gęsty, dolej wodę. Połącz ze sobą składniki. Przelej do wyparzonego słoika, zakręć mocno i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Taki rozgrzewający mus po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Jak wykorzystać gotowy mus? W zimne wieczory dodaj dwie łyżki musu do gorącej wody bądź ulubionej herbaty.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Marta Rochoń zapytał(a) 14 października 2015
Pytanie dotyczy artykułu Wek na rozgrzanie: mus imbirowy
Przecież wysoka temperatura to najgorszy wróg kwasu askorbinowego w cytrynie. Wit C to kluczowa wit w okresie jesiennym, więc po co ją niszczyć? Tamo imbir - po wysuszeniu traci właściwości przeciwzapalne, antytoksyczne, rozgrzewające również znacznie się osłabią. Więc oprócz, smaku takiego musu nie wiele nam to da. Polecam ciepłą herbatkę, po osiągnięciu 50-40 stopni dodać miód, cytrynę, imbir w plasterkach (świeży!) i dorzucić jeden goździk nawet pomarańczę. Super smak, aromat, prostsze przygotowanie, a co najważniejsze do naparu dostają się wszystkie pożądane nam składniki. :) ?
Ewa odpowiedział(a) 18 października 2015
- 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru - nie ma tu mowy o suszonym. Kurkuma-owszem, w proszku, ale imbir nie.

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Ciągle ci zimno? Oto 10 możliwych przyczyn

Kiedy innym jest ciepło, ty trzęsiesz się z zimna. Być może masz taką naturalną...
Kiedy innym jest ciepło, ty trzęsiesz się z zimna. Być może masz taką naturalną tendencję, ale jest też szansa, że powód, dla którego często marzniesz, znajduje się na naszej liście. Czas na małe śledztwo.

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak...
Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów. Kisimy!

3 jesienne śniadania na ciepło

Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas...
Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie przed wyjściem z domu. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica!

Wek na odporność: marynowany czosnek

Jesienią o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary dobry,...
Jesienią o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary dobry, poczciwy czosnek. W marynatę go!