Przejdź do treści

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych
Makowiec bez glutenu i białego cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
koronawirus w Polsce
Padł kolejny rekord zarażeń koronawirusem. MZ potwierdziło ponad 20 tys. przypadków
Koronawirus. Niemcy i Francja wprowadzają lockdown, by zaprzestać szerzeniu pandemii
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen: „Prawa kobiet to atut i osiągnięcie. Cofanie się nie jest opcją”
Noradrenalina – działanie, objawy niedoboru i nadmiaru, lek
„Ta decyzja zaprzecza dorobkowi ostatnich 40 lat polskiej medycyny rozrodu, neonatologii i pediatrii”. NIL i PTP o wyroku Trybunału Konstytucyjnego

Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można. Znamy przepis, który spodoba się każdemu, kto naprawdę lubi wiedzieć, co je.

Dylemat jak co roku: jeść, czy nie jeść? – oto jest pytanie! Nie dajmy się zwariować, Wigilia to moment wyjątkowy, w którym zachowując granice rozsądku, możemy trochę odpuścić. Jednak to, co dla niektórych jest tylko niewielkim odstępstwem od diety, u innych może skończyć się przykrymi dolegliwościami rujnującymi świąteczny wypoczynek. Poniższy przepis powstał z myślą o osobach wrażliwych na gluten, a także tych, które szukają słodyczy pochodzącej z innych źródeł niż wszechobecny biały cukier. To będzie prawdziwy świąteczny rarytas!

Bezglutenowy makowiec wigilijny

Makowiec – bez glutenu i bez cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Bezglutenowy makowiec wigilijny – masa makowa:

– 200 g maku (ziaren lub mielonego)
– 120 g suszonych daktyli
– 40 g rodzynek
– 30 g migdałów bez skórek (w dowolnej formie)
– 30 g orzechów włoskich
– skórka z jednej pomarańczy
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Bezglutenowy makowiec wigilijny – biszkopt:

– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 30 g ksylitolu
– 35 g mąki kukurydzianej
– 45 g mąki ziemniaczanej 

Bezglutenowy makowiec wigilijny – dekoracja:

– 100 g ksylitolu
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– kilka szczypt maku
– garść płatków migdałowych

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przecedzamy, lekko odciskając z nadmiaru wody (jeśli używamy już zmielonego maku, sito musimy wyłożyć cienką tkaniną), zostawiamy na sicie na kilkanaście minut do odsączenia. W międzyczasie, w osobnych miseczkach, namaczamy we wrzątku daktyle i rodzynki. Po upływie 15 minut odcedzamy. Rodzynki wraz z orzechami drobno siekamy.

Z wystudzonego maku, przy użyciu chusty serowarskiej lub tkaniny, ponownie staramy się wycisnąć jak najwięcej wody. Gotowany w ziarenkach mielimy dwukrotnie wraz z daktylami w maszynce do mięsa. Jeśli mak był wcześniej zmielony, blendujemy na pastę same daktyle. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu dokładnie mieszamy. Jeśli masa okaże się niedostatecznie słodka, dodajemy do smaku niewielką ilość miodu.

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 32 cm wykładamy pergaminem.

W młynku do kawy mielimy na puder 130 g ksylitolu. 100 g odsypujemy na później, do dekoracji. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce ksylitolu. Nadal mieszając, wlewamy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy do osobnego naczynia, dodajemy do masy w trzech porcjach, delikatnie mieszając łopatką.

kobiety w trakcie świąt

Gotową masę przelewamy na blachę, wyrównujemy poziom łopatką. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, nie odrywając papieru od gorącego biszkoptu.

Kładziemy biszkopt na nowym arkuszu pergaminu. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym ciasto się piekło. Delikatnie rozsmarowujemy masę makową na biszkopcie, z jednej strony zachowujemy niewielki odstęp. Pomagając sobie pergaminem, na którym ułożony jest biszkopt, zawijamy ciasto w roladę kończąc formowanie po stronie, która została nieposmarowana. Ciasno owijamy papierem i folią spożywczą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zmielony na puder ksylitol mieszamy z sokiem pomarańczowym. Lukrem oblewamy roladę, zanim zastygnie dekorujemy makiem i migdałami.

Smacznego!

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji…  Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.