Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe!

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Skład żelek, które są sprzedawane w sklepach, może przyprawić o ból głowy. Cukier, syrop glukozowy, sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty, regulatory kwasowości i co chyba najgorsze - żelatyna. A żelki pyszne są... Dlatego zrobimy je sobie sami – w zdrowej i pysznej wersji.

Mamy dla was dobrą wiadomość - nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków! Przygotujcie własne, superkolorowe, naturalne, smaczne i całkowicie zdrowe żelki. To szybsze i prostsze, niż myślicie. Wystarczy wycisnąć sok z ulubionych warzyw, owoców i dodać do niego agar-agar. Poczekać chwilę, aż sok zgęstnieje, i to wszystko! 

Aby przygotować domowe żelki, potrzebujecie tylko dwóch składników - ulubionych owoców albo warzyw oraz agar-agar. Możecie użyć soku z jednego produktu albo pomieszać ulubione, np. marchew z jabłkiem. Burak z jabłkiem i jarmużem też się sprawdzi. Zmiksujcie truskawki, maliny i mango. Zobaczycie, że nie potrzeba cukru ani barwników!

Składniki (na 6 sztuk średniej wielkości żelek):

- 250 ml soku z ulubionych warzyw
- pół łyżeczki agar-agar
- foremka silikonowa

Przygotowanie:

Wyciśnijcie sok z owoców.

domowe zelki z agar agar przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podgrzejcie do 90 stopni, dodajcie gar-agar i pomieszajcie dokładnie. Płyn przelejcie do foremek.

domowe zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstawcie do wystygnięcia i włóżcie do lodówki na czas, aż płyn zgęstnieje.

domowe zdrowe zelki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Żelki są gotowe od razu do jedzenia.

przespis na zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. 

 


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Truskawkowe żelki

Mody jedzeniowe przychodzą do Polski z opóźnieniem. Niedawno przeżywaliśmy fascynację zdrowymi burgerami,...
Mody jedzeniowe przychodzą do Polski z opóźnieniem. Niedawno przeżywaliśmy fascynację zdrowymi burgerami, potem odkryliśmy zielone koktajle. Mam nadzieję, że kolejnym supermodnym smakołykiem staną się owocowe roll ups – domowe żelki bez grama chemii!

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie....
Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie. Niestety, skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól... Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

Śmiercionośne gumisie

Lubicie podjadać żelki? Kiedy słodkie uklejki rozpływają się na waszych podniebieniach, w euforii jest...
Lubicie podjadać żelki? Kiedy słodkie uklejki rozpływają się na waszych podniebieniach, w euforii jest oczywiście mózg, zalany falą endorfin. Dobrze wiedzieć, co dzieje się w tym czasie z resztą organizmu. A nie dzieje się dobrze...

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje....
Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje. Szczególnie wśród osób rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy alternatywę – pyszny galaretkowaty deser bez grama żelatyny!