Przejdź do treści

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
W jakiej pozycji spać, żeby się wyspać?
W jakiej pozycji spać, żeby się dobrze wyspać? Podpowiadamy
Dziewczyna przed komputerem
Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim
Wypadanie włosów: jakie są najważniejsze przyczyny?
wielkanoc rodzina
Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych
matka zmęczona dzieci
Jej deficyt może być przyczyną ciągłego zmęczenia. Poznaj 7 sygnałów niedoboru witaminy B12

Żelki pyszne są. Dlatego zrobimy je sobie sami – w zdrowej i pysznej wersji. Robi się je bardzo szybko, a efekty są doskonbałe.

Mamy dla was dobrą wiadomość – nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków! Przygotujcie własne, superkolorowe, naturalne, smaczne i całkowicie zdrowe żelki. To szybsze i prostsze, niż myślicie. Wystarczy wycisnąć sok z ulubionych warzyw, owoców i dodać do niego agar-agar. Poczekać chwilę, aż sok zgęstnieje, i to wszystko! 

Aby przygotować domowe żelki, potrzebujecie tylko dwóch składników – ulubionych owoców albo warzyw oraz agar-agar. Możecie użyć soku z jednego produktu albo pomieszać ulubione, np. marchew z jabłkiem. Burak z jabłkiem i jarmużem też się sprawdzi. Zmiksujcie truskawki, maliny i mango. Zobaczycie, że nie potrzeba cukru ani barwników!

Żelki – składniki (na 6 sztuk średniej wielkości żelek):

– 250 ml soku z ulubionych warzyw
– pół łyżeczki agar-agar
– foremka silikonowa

Żelki – przygotowanie:

Wyciśnijcie sok z owoców.

domowe zelki z agar agar przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzejcie do 90 stopni, dodajcie gar-agar i pomieszajcie dokładnie. Płyn przelejcie do foremek.

domowe zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz

Odstawcie do wystygnięcia i włóżcie do lodówki na czas, aż płyn zgęstnieje.

domowe zdrowe zelki

Zdjęcie: masz.talerz

Żelki są gotowe od razu do jedzenia.

przespis na zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz

Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chwile, kiedy dziecko wyrasta z małej fasolki, warte są każdej sekundy. Zobacz galerię niesamowitej radości z oczekiwania

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

„Nie garb się!” przestaje działać? Ratunek w aktywnym siedzeniu!

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

„Wiele osób myśli, że jak nie będą mówić o nieżyjącym dziecku, to rodzicom będzie lżej. To nieprawda. Rodzice chcą, aby mówiono o ich dzieciach” – mówi Agata Kotoska, która straciła dziecko jako nastolatka

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe