Przejdź do treści

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Żelki pyszne są. Dlatego zrobimy je sobie sami – w zdrowej i pysznej wersji.

Mamy dla was dobrą wiadomość – nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków! Przygotujcie własne, superkolorowe, naturalne, smaczne i całkowicie zdrowe żelki. To szybsze i prostsze, niż myślicie. Wystarczy wycisnąć sok z ulubionych warzyw, owoców i dodać do niego agar-agar. Poczekać chwilę, aż sok zgęstnieje, i to wszystko! 

Aby przygotować domowe żelki, potrzebujecie tylko dwóch składników – ulubionych owoców albo warzyw oraz agar-agar. Możecie użyć soku z jednego produktu albo pomieszać ulubione, np. marchew z jabłkiem. Burak z jabłkiem i jarmużem też się sprawdzi. Zmiksujcie truskawki, maliny i mango. Zobaczycie, że nie potrzeba cukru ani barwników!

Składniki (na 6 sztuk średniej wielkości żelek):

– 250 ml soku z ulubionych warzyw
– pół łyżeczki agar-agar
– foremka silikonowa

Przygotowanie:

Wyciśnijcie sok z owoców.

domowe zelki z agar agar przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podgrzejcie do 90 stopni, dodajcie gar-agar i pomieszajcie dokładnie. Płyn przelejcie do foremek.

domowe zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstawcie do wystygnięcia i włóżcie do lodówki na czas, aż płyn zgęstnieje.

domowe zdrowe zelki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Żelki są gotowe od razu do jedzenia.

przespis na zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!

Dlaczego warto zabrać całą rodzinę na rower?

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Co nam zostanie z wakacji? Lista dobrych praktyk

Domowa ricotta – prosty przepis

Daj dziecku komiks

Owsianka w batonach

Przez pianino do… języka

Czarna soczewica z pomidorami