Przejdź do treści

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak ubierać dziecko, by go nie przegrzewać? Odpowiada pediatra
Zdjęcia, które poruszają – historie, które chwytają za serce. Ogłoszono nominacje do World Press Photo 2019
Kobieta w ciąży
Czy wywoływanie porodu jest bezpieczne dla dziecka? Rozmawiamy z położną
Zamiast drinków z palemką sączysz syrop przeciwgorączkowy? Dowiedz się, dlaczego chorujesz podczas urlopu
Domowa chemia. Jak zrobić proszek do prania czy płyn do podłóg, by uniknąć szkodliwej chemii sklepowej

Żelki pyszne są. Dlatego zrobimy je sobie sami – w zdrowej i pysznej wersji. Robi się je bardzo szybko, a efekty są doskonbałe.

Mamy dla was dobrą wiadomość – nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków! Przygotujcie własne, superkolorowe, naturalne, smaczne i całkowicie zdrowe żelki. To szybsze i prostsze, niż myślicie. Wystarczy wycisnąć sok z ulubionych warzyw, owoców i dodać do niego agar-agar. Poczekać chwilę, aż sok zgęstnieje, i to wszystko! 

Aby przygotować domowe żelki, potrzebujecie tylko dwóch składników – ulubionych owoców albo warzyw oraz agar-agar. Możecie użyć soku z jednego produktu albo pomieszać ulubione, np. marchew z jabłkiem. Burak z jabłkiem i jarmużem też się sprawdzi. Zmiksujcie truskawki, maliny i mango. Zobaczycie, że nie potrzeba cukru ani barwników!

Żelki – składniki (na 6 sztuk średniej wielkości żelek):

– 250 ml soku z ulubionych warzyw
– pół łyżeczki agar-agar
– foremka silikonowa

Żelki – przygotowanie:

Wyciśnijcie sok z owoców.

domowe zelki z agar agar przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzejcie do 90 stopni, dodajcie gar-agar i pomieszajcie dokładnie. Płyn przelejcie do foremek.

domowe zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz

Odstawcie do wystygnięcia i włóżcie do lodówki na czas, aż płyn zgęstnieje.

domowe zdrowe zelki

Zdjęcie: masz.talerz

Żelki są gotowe od razu do jedzenia.

przespis na zelki z agar agar

Zdjęcie: masz.talerz

Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Jak ubierać dziecko, by go nie przegrzewać? Odpowiada pediatra

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

dzieci na łóżku

Co to jest alalia? U kogo występuje? Poznaj jej objawy i dowiedz się, jak wygląda postępowanie terapeutyczne

dziecko z problemami skórnymi

Przyczyny i objawy potówek u niemowlaka . Jak można pomóc dziecku, które ma potówki?

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Dobry talerz - o błędach w żywieniu dzieci

Maluchy kochają słodkie, bo sami je tego uczymy. O błędach w żywieniu dzieci

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Mama trzyma dziecko na rękach

Przyczyny i objawy potówek u niemowlaka oraz sposoby radzenia sobie z nimi