Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Co się kryje w mleku w proszku?

Co się kryje w mleku w proszku?
Mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Zdjęcie: shutterstock

Mleko w proszku to nie sztuczny zamiennik mleka, jak uważają niektórzy. To nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Stosowane powszechnie jako dodatek do jogurtów, twarożków, serków. Dlaczego zatem wielu z nas woli go unikać jak ognia?

Mleko w proszku zawiera tyle samo białka i wapnia, ale też innych minerałów, co świeże mleko. Znajdziemy je w wielu produktach, szczególnie w nabiale, np. jogurtach naturalnych. Dodaje się do nich również białka mleka i podobnie jak w przypadku mleka w proszku, ich zadaniem jest nadanie jogurtowi odpowiedniej konsystencji, dokładniej mówiąc - zagęszczenie. Przyjrzyjcie się informacji na opakowaniu popularnych jogurtów znanych firm - mleko w proszku pojawia się niemal w każdym. Choć można znaleźć perełki, czyli jogurty bez dodatków, naturalnie zagęszczone, najczęściej produkowane przez mniejsze polskie zakłady mleczarskie.

Dodawanie mleka w proszku nie jest grzechem. Jest zgodne z przepisami i nie jest ukrywane na etykietach. 

Ale… Nie bez powodu niektórzy kręcą nosem na hasło "mleko w proszku". Minusem jest fakt, że zawiera ono znacznie mniej witamin niż płynny odpowiednik. Poza tym niektóre wysuszone produkty, jak właśnie mleko, ale też jaja, zawierają dużą ilość oksysteroli (utlenione pochodne cholesterolu). W nadmiarze są one toksyczne dla komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co, mówiąc prościej, przyczynia się do rozwoju miażdżycy (Loma Linda University). Część badań wykazała również sprzyjanie nowotworom piersi i skóry. Oksysterole występują również w innych produktach, np. mięsie i produktach mlecznych, ale nigdzie nie ma ich w tak dużej ilości jak właśnie w sproszkowanym mleku i w jajkach. Aby uchronić się przed ich negatywnym działaniem, trzeba jeść więcej produktów zawierających antyoksydanty, zwłaszcza świeżych owoców i warzyw.

Czy unikać mleka w proszku? Może nie jak ognia, ale jeśli mamy taką możliwość, zdecydowanie tak. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Pati zapytał(a) 17 lipca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Co się kryje w mleku w proszku?
Odpowiedź na pytanie, które zamierzam zadać, być może dla niektórych jest oczywista, ale mimo to zaryzykuję i ujawnię się ze swą niewiedzą. Chciałam wiedzieć, czy samo „obcowanie” dwóch z zasady wykluczających się produktów powoduje określone konsekwencje czy dotyczy to wyłącznie łącznej konsumpcji? Lub inaczej: czy jeśli na jednej półce w lodówce leżą obok siebie ser biały i pomidor albo ogórek i pomidor to czy produkty te wytracają swoje właściwości? Awansem dziękuję za odpowiedź. ?
E odpowiedział(a) 6 marca 2016
Nie!
Pati odpowiedział(a) 17 lipca 2015
Czytam dwa artykuły na raz i wklikałam nie w tę zakładkę... przepraszam i naprawiam już błąd :)

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Wygląda na to, że mleko się rozlało. Przynajmniej mleko krowie – definitywnie. Naukowcy dowodzą, że dla...
Wygląda na to, że mleko się rozlało. Przynajmniej mleko krowie – definitywnie. Naukowcy dowodzą, że dla człowieka się nie nadaje. Na szczęście możemy je zastąpić innymi rodzajami mleka. Sprawdzamy plusy i minusy. Pora na mleko sojowe.

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Wygląda na to, że mleko się rozlało. Przynajmniej mleko krowie – definitywnie. Naukowcy dowodzą, że dla...
Wygląda na to, że mleko się rozlało. Przynajmniej mleko krowie – definitywnie. Naukowcy dowodzą, że dla człowieka się nie nadaje. Na szczęście możemy je zastąpić innymi rodzajami mleka. Sprawdzamy plusy i minusy. Na pierwszy ogień mleko migdałowe.

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne jest zdrowsze od mleka zwierzęcego. Ale jeszcze zdrowsze...
Mleko roślinne jest zdrowsze od mleka zwierzęcego. Ale jeszcze zdrowsze będzie mleko roślinne, które przygotujemy sami. Bez sztucznych dodatków, niedosładzane i nienarażone na kontakt z aluminium, z którego zrobione jest opakowanie sklepowej wersji.

Weganizm kluczem do niskiego cholesterolu?

Jeden ze znanych kardiologów zachęca do przejścia na weganizm. Nie tylko...
Jeden ze znanych kardiologów zachęca do przejścia na weganizm. Nie tylko zachęca. Sam swoją dietę wywrócił do góry nogami, po tym jak otrzymał złe wyniki cholesterolu. Przez 6 tygodni jadł niemal jak królik i… Przekonajcie się, co udało mu się osiągnąć.