Przejdź do treści

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

Mleko w proszku
Mleko w proszku - skład, wady zalety. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Pierdzenie pochwą” – skąd się bierze i jak sobie z tym poradzić? Wyjaśnia Katarzyna Koczułap
„Pierdzenie” pochwą – skąd się bierze i jak sobie z tym poradzić? Wyjaśnia Katarzyna Koczułap
Kuchnia
Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada Arkadiusz Matras z Dietetyki #NieNaŻarty
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada dietetyk Arkadiusz Matras
Niemowle
Rak piersi nie przekreśla marzeń o macierzyństwie! Ola „Kobieta rakieta” jest tego przykładem
Kobieta ćwiczy pierwszą pomoc na modelu niemowlaka
Policjant okrzyknięty bohaterem! Uratował życie 3-tygodniowego dziecka, które zadławiło się mlekiem

Mleko w proszku to kontrowersyjna pozycja w składzie wielu produktów. Jaki jest jego skład i do czego jest wykorzystywane? I dlaczego mleko w proszku ma wielu przeciwników?

Zastosowanie mleka w proszku

Mleko w proszku znajdziemy w wielu produktach, szczególnie w nabiale, np. w serkach, twarożkach, ale również wykorzystywane jest w produkcji słodkości – lodów, batonów czy ciast. Mleko w proszku pojawia się w niemal każdym jogurcie naturalnym. Choć można znaleźć perełki, czyli jogurty bez dodatków, naturalnie zagęszczone, najczęściej produkowane przez mniejsze polskie zakłady mleczarskie.

Zaletą mleka w proszku jest to, że jest wygodniejsze od mleka z kartonu czy butelki, np. w podróży. Cechuje je też dłuższa przydatność do spożycia. Sproszkowane mleko można dodawać również do ciepłych napojów, takich jak kawa czy kakao. Można też go używać do domowych wypieków.

Mleko w proszku widnieje w przepisie, a go nie masz? Chcesz wiedzieć, jaki jest zamiennik mleka w proszku? Dodaj zwykłego mleka, ale miej na uwadze, że może być konieczne zmienienie proporcji innych składników, żeby konsystencja ciasta była odpowiednia.

Mleko w proszku – skład

Mleko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, m.in:

  • białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie; zawarta w mleku kazeina ma właściwości nawilżające skórę, a dzięki białkom skóra jest mocna i ujędrniona;
  • lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – spełniają w organizmie wiele funkcji, między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację nabłonka i tkanki łącznej;
  • kwas mlekowy – bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;
  • wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Zwiększa wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu;
  • witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;
  • witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;
  • fosfor – odpowiedzialny za stan kości;
  • magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;
  • potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;
  • inne witaminy – w tym witaminy C, D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B.

Wartość odżywcza sproszkowanego mleka

Mimo że mleko w proszku zawiera tyle samo białka i wapnia, ale też innych minerałów, co świeże mleko. Jego wartość odżywcza jest bardzo wysoka. W 100 g pełnotłustego mleka w proszku znajduje się:

  • 25 g białka,
  • 26 g tłuszczu,
  • 37 g węglowodanów.

W 100 g mleka odtłuszczonego znajduje się:

  • 37 g białka,
  • 52 g węglowodanów,
  • 1,25 g tłuszczu.

Właściwości sproszkowanego mleka

Mimo że mleko w proszku jest bogate w wartości odżywcze, to właściwości mleka w proszku są o wiele bardziej ubogie niż mleka z kartonu. Dlaczego tak się dzieje? Sproszkowane mleko zawiera o wiele mniej witamin i cennych mikroelementów, niż jego naturalny odpowiednik. Wynika to z tego, że poddane jest ono dużej obróbce – pasteryzacji, odparowaniu oraz wysuszeniu.

Mleko w proszku – wady

Dodawanie mleka w proszku nie jest grzechem. Jest zgodne z przepisami i nie jest ukrywane na etykietach. Ale… Nie bez powodu niektórzy kręcą nosem na hasło „mleko w proszku”. Minusem jest fakt, że zawiera ono znacznie mniej witamin niż płynny odpowiednik. Poza tym niektóre wysuszone produkty, jak właśnie mleko, ale też jaja, zawierają dużą ilość oksysteroli (utlenione pochodne cholesterolu). W nadmiarze są one toksyczne dla komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co, mówiąc prościej, przyczynia się do rozwoju miażdżycy (Loma Linda University). Warto też wspomnieć, że sypka forma mleka jest o wiele bardziej kaloryczna od jego płynnego odpowiednika – 100 g takiego produktu może dostarczać nawet 500 kalorii!

Część badań wykazała również sprzyjanie nowotworom piersi i skóry. Oksysterole występują również w innych produktach, np. mięsie i produktach mlecznych, ale nigdzie nie ma ich w tak dużej ilości jak właśnie w sproszkowanym mleku i w jajkach. Aby uchronić się przed ich negatywnym działaniem, trzeba jeść więcej produktów zawierających antyoksydanty, zwłaszcza świeżych owoców i warzyw. Czy unikać więc mleka w proszku? Może nie jak ognia, ale jeśli mamy taką możliwość, zdecydowanie tak.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

matka karmi piersią dziecko

Skład mleka kobiecego, czyli dlaczego nie podawać niemowlęciu mleka krowiego? Wyjaśniają Położne dla Ciebie

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Zielone warzywa liściaste a kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) – źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

witamina k, Produkty zawierające witaminę K

Witamina K – występowanie i rola w organizmie. Czym grozi niedobór?

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko)

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko kozie

Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna?

Amigdalina (witamina B17) – lek na raka czy trucizna?

Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Witamina E / istock

Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?

Ciepłe mleko na bezsenność?

Ciepłe mleko na bezsenność?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Jak zażywać witaminę D3? Z czym wiąże się niedobór i nadmiar witaminy D3?

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – skutki nadmiaru i niedoboru

Witamina E / istock

Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. Gdzie występuje witamina E?

Witamina A / istock

Witamina A – właściwości, występowanie i suplementacja. Za co odpowiada w organizmie?

Buteleczka z witaminą C leżąca na plasterkach cytryny

Witamina C – właściwości, występowanie i suplementacja. Jak należy ją dawkować?

Biotyna (witamina h, witamina b7) - właściwości i występowanie / istock

Witamina H (biotyna, witamina b7) – właściwości i występowanie

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i składników mineralnych, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Witamina PP - jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Witamina B3

Witamina B3 (niacyna) – jakie są jej właściwości? Co powoduje jej nadmiar i niedobór?

Witamina B1

Witamina B1 (tiamina) – skutki niedoboru, dzienne dawkowanie, występowanie

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie