Przejdź do treści

Co się kryje w mleku w proszku?

Co się kryje w mleku w proszku?
Mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Mleko w proszku to nie sztuczny zamiennik mleka, jak uważają niektórzy. To nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Stosowane powszechnie jako dodatek do jogurtów, twarożków, serków. Dlaczego zatem wielu z nas woli go unikać jak ognia?

Mleko w proszku zawiera tyle samo białka i wapnia, ale też innych minerałów, co świeże mleko. Znajdziemy je w wielu produktach, szczególnie w nabiale, np. jogurtach naturalnych. Dodaje się do nich również białka mleka i podobnie jak w przypadku mleka w proszku, ich zadaniem jest nadanie jogurtowi odpowiedniej konsystencji, dokładniej mówiąc – zagęszczenie. Przyjrzyjcie się informacji na opakowaniu popularnych jogurtów znanych firm – mleko w proszku pojawia się niemal w każdym. Choć można znaleźć perełki, czyli jogurty bez dodatków, naturalnie zagęszczone, najczęściej produkowane przez mniejsze polskie zakłady mleczarskie.

Dodawanie mleka w proszku nie jest grzechem. Jest zgodne z przepisami i nie jest ukrywane na etykietach.

Ale… Nie bez powodu niektórzy kręcą nosem na hasło „mleko w proszku”. Minusem jest fakt, że zawiera ono znacznie mniej witamin niż płynny odpowiednik. Poza tym niektóre wysuszone produkty, jak właśnie mleko, ale też jaja, zawierają dużą ilość oksysteroli (utlenione pochodne cholesterolu). W nadmiarze są one toksyczne dla komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co, mówiąc prościej, przyczynia się do rozwoju miażdżycy (Loma Linda University). Część badań wykazała również sprzyjanie nowotworom piersi i skóry. Oksysterole występują również w innych produktach, np. mięsie i produktach mlecznych, ale nigdzie nie ma ich w tak dużej ilości jak właśnie w sproszkowanym mleku i w jajkach. Aby uchronić się przed ich negatywnym działaniem, trzeba jeść więcej produktów zawierających antyoksydanty, zwłaszcza świeżych owoców i warzyw.

Czy unikać mleka w proszku? Może nie jak ognia, ale jeśli mamy taką możliwość, zdecydowanie tak.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Marchewka to prawdziwy skarbiec zdrowia. Sprawdź, na co pozytywnie wpływa

Zdrowy posiłek na stole

Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna

Przesilenie wiosenne zmęczenie

Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić

szklanka wody

Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Kobieta pijąca wino

5 mitów na temat alkoholizmu – obalamy wraz z psychiatrą

Napoje gazowane

Zanim kupisz, sprawdź, ile cukru ma twój ulubiony napój. Niektóre mają nawet 8 łyżeczek!

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen