Przejdź do treści

Czerwone winogrona – i nie chorujemy!

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!
Ciemne winogrona są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Poprawić odporność organizmu można w naprawdę smaczny sposób. Czerwone winogrona rewelacyjnie zabezpieczą przed sezonowymi przeziębieniami. Teraz jest ich czas. No i są pycha!

Lubicie obskubywać filoletowe kulki prosto z kiści? Ja uwielbiam. Nie tylko jest smacznie, ale też się opłaca! W winogronach siedzi sobie bowiem resweratrol. Jak pokazały ostatnie badania specjalistów z Oregon State University, zarówno ten związek, jak i zawarty w jagodach pterostilben, pobudzają organizm do produkcji bakteriobójczego peptydu katelicydyny. Zwalcza on wiele drobnoustrojów, przyspiesza również gojenie się ran. Jest jeden warunek: winogrona trzeba jeść ze skórką, bo to ta część owoców zawiera najwięcej prozdrowotnego składnika. 

Co więcej, są także inne dowody na to, że resweratrol poprawia pracę układu krążenia, pomaga w walce z rakiem i zmniejsza stany zapalne. I jeszcze jedna dobra wiadomość – inne badanie wykazało, że u myszy karmionych związkiem pochodzącym ze skórek winogron zaobserwowano znaczne zmniejszenie objawów starzenia! No na ten argument to już nie ma mocnych…

Jeśli nie przepadacie akurat za winogronami, to sięgnijcie po inne ciemne owoce lub warzywa. Czarna porzeczka, jeżyny, jagody, aronia, czerwona kapusta i wiśnie zawierają antocyjany – naturalne barwniki, które nadają ciemną barwę roślinom, a nasz organizm chronią przed problemami z sercem. W American Journal of Clinical Nutrition dwa lata temu ukazał się artykuł mówiący, że regularne jedzenie ciemnych owoców i warzyw zmniejsza ciśnienie krwi. W przypadku osób z nadciśnieniem nawet o 10 procent. Antocyjany zmniejszają też ryzyko nadciśnienia. Podoba mi się. Idę skubać dalej.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Co papierosy robią z układem krążenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta trzymająca się za plecy między łopatkami z powodu bólu łopatek

Co oznacza ból pleców między łopatkami i jak go leczyć?

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

8 nawyków, których warto się pozbyć przed trzydziestką

Razowe galette z gruszkami

Razowe galette z gruszkami

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

11 rzeczy, które niszczą twoje zęby

Zimowa owsianka z dynią

10 faktów o napięciowym bólu głowy

10 faktów o napięciowym bólu głowy

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

11 przyczyn bólu głowy