Przejdź do treści

Koktajl malinowy z rozmarynem

Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta i mężczyzna
Czy aseksualność to wolność od seksu? Tłumaczy edukatorka seksualna Alicja Długołęcka
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz

Mrożone maliny z rozmarynem? Tak! Zwłaszcza w pysznym koktajlu. Śniadanie będzie kolorowe i pozwoli zacząć dzień w dobrym humorze.

Gdy świeże owoce budzą wątpliwości, warto sięgnąć po te, które zostały zamrożone od razu po zbiorach, dzięki czemu zawierają tyle samo witamin co jedzone w sezonie. Mrożone owoce możemy wykorzystywać do przygotowywania ciast, deserów czy śniadań. By nie zjadać bardzo zimnego śniadania, owoce wkładamy na noc do lodówki, by powoli się rozmroziły, a rano możemy wykorzystać je do polania owsianki, jogurtu czy granoli. Świetnym sposobem na zdrowe śniadanie z wykorzystaniem mrożonych owoców jest również przygotowanie zdrowego koktajlu. Dodatkowo takie śniadanie będzie kolorowe i na pewno pozwoli nam zacząć dzień w dobrym humorze.

Mandarynki całe i obrane na stole

Powszechnie dostępne są mrożone maliny, które zawierają bardzo duże ilości witaminy C, E czy witamin z grupy B. Warto jeść je szczególnie w okresie przeziębień, wtedy najbardziej możemy skorzystać z ich działania przeciwgorączkowego. Dodatkowo dzięki temu, że są świetnym źródłem żelaza, magnezu i wapnia, pozwolą nam uzupełnić zimowe niedobory minerałów. Znakomitym dodatkiem do zimowych koktajli są również zioła. Można je mrozić w sezonie, by wykorzystywać później przez cały rok. Zimą sięgajmy szczególnie po rozmaryn, ma właściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne.

Koktajl z mrożonych malin z rozmarynem

przepis na koktajl z mrozonych malin

Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl

Koktajl malinowy z rozmarynem – składniki (2 porcje):

– 300 g mrożonych malin,
– 2 banany,
– 200 ml mleka kokosowego,
– gałązka rozmarynu.

Koktajl malinowy z rozmarynem – przygotowanie

Maliny umieścić w lodówce na kilka godzin, by się rozmroziły. Do blendera wrzucić maliny i pokrojone banany, wlać mleko kokosowe. Rozmaryn utrzeć w moździerzu, by uzyskać jak najwięcej smaku, następnie wrzucić go do blendera. Całość zmiksować na gładki koktajl. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Anna Sudoł z wykształcenia informatyczka, całym sercem kucharka. Prowadzi bloga Grochem o Garnek, na którym prezentuje wegetariańskie, bardzo często bezglutenowe przepisy. Chce inspirować do zdrowej diety i gotowania w domu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Miksujemy: koktajl na energię

Oto porcja energii idealna na poranny rozruch. Dostarczą jej banan, czekolada, orzechy i kawa

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą