Przejdź do treści

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Fenkuł i pomarańcza lubią się nie od dziś, bo to wyjątkowo dobrana para. Proponujemy zimowy fenkułowy eksperyment – nadal w duecie z pomarańczą, ale w wersji innej niż ta, którą pewnie już znacie.

Nie dość, że tak dobrze pasują do siebie smakowo, fenkuł i pomarańcza stanowią udany duet bogatych w wartości odżywcze produktów. Fenkuł, inaczej zwany koprem włoskim, oprócz sporej zawartości dobrze wpływającego na trawienie błonnika, zawiera witaminę A, pomagającą zachować dobry wzrok. Czerwone pomarańcze zawdzięczają swój kolor antocyjanom, które czynią je cenniejszymi w walce z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Połączenie pomarańczy i kopru to prawdziwa bomba witaminy C – sama średniej wielkości bulwa fenkułu (a więc tyle, ile przypada na osobę w dzisiejszym przepisie) całkowicie pokryłaby nasze dzienne zapotrzebowanie. Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w warzywie spowalniają jej utlenianie, dzięki czemu lepiej się przyswaja. A przecież obfitują w nią również pomarańcze! Z taką dawką o odporność nie musimy się martwić. Oba produkty mają też wysoką zawartość potasu, dobrze wpływającego na układ krwionośny i ciśnienie.

Zwykle łączymy fenkuł surowy, skrojony w cienkie pióra, z cząstkami pomarańczy lub dressingiem na jej bazie. Mnóstwo w tym świeżości, soczystości, chrupkości i wyrazu, a cytrusowy aromat stanowi idealne towarzystwo dla lekko anyżowego fenkułu. A gdyby tak zaufać tej parze, ale zamiast orzeźwiającej surówki przygotować z niej rozgrzewającą zimową sałatkę? Fenkuł zostanie upieczony do maślanej miękkości, pomarańcza rozpalona karmelową skorupką, a na półmisku będą im towarzyszyć pękate balsamiczne rodzynki, orzechy włoskie i chrupka czerwona cebula.

Zimowa sałatka z pieczonym fenkułem i karmelizowaną pomarańczą

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 4 porcje):

– 50 g rodzynków sułtańskich
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 1/3 szklanki wody
– 4 bulwy fenkułu
– 2-3 łyżki oliwy
– sól i pieprz
– 1 mała czerwona cebula
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 5 małych czerwonych pomarańczy
– 2 główki minisałaty rzymskiej lub jedna duża
– 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
– 100 g drylowanych czarnych oliwek (waga po odsączeniu)
– garść orzechów włoskich (po wyłuskaniu)
– koperek

Przygotowanie:

Z wyprzedzeniem przygotuj balsamiczne rodzynki. Włóż rodzynki do słoika, zalej octem balsamicznym i wodą, zakręć i dobrze wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę (maksimum nie istnieje – ja trzymam taki słoik cały czas w lodówce i dorzucam do niego nowe rodzynki, kiedy się skończą).

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj fenkuły i pokrój je w poprzek na około 0,5-centymetrowe plastry. Rozłóż na blaszce, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz do miękkości i lekkiego zezłocenia, około 30 minut.

W międzyczasie obierz cebulę z łusek, pokrój w plasterki najcieniej, jak potrafisz, i włóż do miski z zimną wodą. Odstaw na czas przygotowywania sałatki. Dzięki temu jej smak będzie delikatniejszy.

Rozdziel główki minisałaty na pojedyncze liście (jeśli używasz dużej sałaty, porwij je na mniejsze kawałki). Umyj i osusz, a następnie włóż do dużej miski, dodaj oliwę, przykryj i dokładnie wymieszaj. „Naoliwioną” sałatę wyłóż na duży półmisek. Na sałacie ułóż upieczone fenkuły oraz odsączoną i osuszoną cebulę.

Przepołów pomarańcze (w poziomie) i ostrym nożem obierz je ze skórki. Rozgrzej dużą patelnię i wsyp 1 łyżkę cukru. Kiedy się rozpuści, zmniejsz ogień i czekaj, aż kolor ściemnieje i zacznie się unosić głęboki zapach karmelu. Rozprowadź go równomiernie szybkimi ruchami patelni, a następnie ułóż na powierzchni 5 połówek pomarańczy (płaską stroną do dołu). Każda musi przylegać płasko. Podsmażaj bez mieszania przez około 5 minut – owoce wypuszczą sporo soku, a kiedy ten odparuje, pięknie się skarmelizują. Zdejmij z ognia i delikatnym ruchem (z pomocą szpatułki) przełóż pomarańcze na półmisek z sałatą i fenkułem, po drodze odwracając je zgrillowaną stroną do góry. Umyj patelnię i powtórz od nowa z kolejnymi 5 połówkami pomarańczy.

Obsyp sałatkę oliwkami, orzechami włoskimi oraz balsamicznymi rodzynkami (odsączonymi na sitku). Dopraw kilkoma gałązkami świeżego koperku. Podawaj jako samodzielne lekkie danie lub dodatek do obiadu.
Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie

Błonnik: 15 produktów, w których go znajdziesz