Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Gdy poranki stają się zimne i ciemne, w mieszkaniu zaczynają grzać kaloryfery, a my gorączkowo wyciągamy ciepłe swetry i kalosze – to znak, że pora wdrożyć system ekspresowej adaptacji do sezonu jesień-zima. Najlepiej postawić na pyszne rozgrzewające zupy!

By nasz nastrój nie spadł równie szybko jak liście z drzew, musimy zadbać o odpowiednio zmodyfikowane, energetyczne menu. Jedną z głównych ról powinny odegrać w nim strączki – dania z ich udziałem są supersycące, rozgrzewające i niesamowicie zdrowe. Jeśli omijacie groch i fasolę szerokim łukiem z obawy przed żołądkową rewolucją, sięgnijcie po soczewicę. Najlepiej po czerwoną, pomarańczową lub żółtą – pozbawiona łuski, jest o wiele łatwiej trawiona przez nasz układ pokarmowy. Ze względu na dość łagodny smak wspaniale sprawdza się w większości jesiennych zup, świetnie zagęszcza gulasze, dopełnia zapiekanki i sałatki. Ugotowana i zmielona będzie bazą pysznego farszu do wegetariańskich pierogów czy pastą do chleba. Nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje. Jest strączkiem tanim i bardzo wdzięcznym, choć w naszej polskiej kuchni wciąż niezbyt popularnym, w przeciwieństwie do kuchni Bliskiego Wschodu.

Soczewicą powinny zainteresować się w szczególności kobiety i osoby walczące z anemią – jej ziarenka są skarbnicą ważnego dla nas żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Poza tym soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera dużo białka i błonnika, więc syci na długo i wspomaga odchudzanie.

By zachować w niej jak najwięcej wartości odżywczych i cały smak, pamiętajmy, by solić ją dopiero pod koniec gotowania!

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z trawą cytrynową, mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni

przepis-na-zupe-z-soczewicy

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Składniki:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 1 cm)
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łodyżki suszonej trawy cytrynowej
- ok. 8-10 suszonych liści limonki kaffir
- 2 łyżki sosu sojowego
- 250 ml mleczka kokosowego
- puszka pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

do podania:

- prażone pestki dyni lub słonecznika
- gęsty jogurt
- grzanki lub chlebek naan
- pikantna oliwa

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty, by zmiękła. Następnie dodajemy czosnek, imbir i przyprawy (kmin, ostrą paprykę, kolendrę, trawę cytrynową i liście limonki). Smażymy minutę i przekładamy całość do garnka.

Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory w puszce, dolewamy ok. 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (by soczewica zmiękła i się rozpadła). Wyjmujemy z garnka liście limonki i blendujemy składniki na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem do smaku i podgrzewamy.

Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, oliwą, grzankami lub chlebkiem naan. Smacznego!

 

 

Marta Winiarska - pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy - najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Zupa... orzechowa!

Ten, kto umie i lubi gotować

Zupa pho z akcentem polskim

Ten, kto umie i lubi gotować

Tajska zupa rybna

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować