Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami
Zawierają duże ilości witaminy C i B3. Wpływają korzystnie na cerę i odporność. Początek lata to czas na porzeczki. I choć najlepiej smakują zjadane prosto z krzaka, to odnajdą się doskonale w wie-lu daniach.

Czerwone porzeczki mają wiele zastosowań, można wykorzystać je np. do przygotowania domowego kompotu, zielonego smoothie, dżemu czy też wina, sprawdzą się także w daniach wytrawnych. Słodkim wypiekom dodadzą kwaskowej nuty. My dziś proponujemy  puszysty, wegański biszkopt, sowicie nadziany czerwonymi kuleczkami. Bazą ciasta jest zdrowsza wersja mąki pszennej - mąka orkiszowa, a do posłodzenia zamiast cukru wykorzystany jest wartościowy syrop klonowy. Same porzeczki wzbogacają wypiek w wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak cynk, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, witaminy C, A, E, K oraz B3. Porzeczki korzystnie wpływają na cerę, pobudzają apetyt, zwiększają odporność organizmu i wspomagają pracę układu moczowego.

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

przepis-na-ciasto-z-porzeczkami

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (okrągła forma o średnicy 17cm):

- 240 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 180 ml syropu klonowego
- 180 ml wody lub bardzo rzadkiego mleka roślinnego
- 60 ml oleju
- szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 3-4 garści porzeczek

Przygotowanie:

Porzeczki myjemy, dokładnie osuszamy i obieramy z szypułek. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej misce łączymy dokładnie mokre składniki (olej,syrop i wodę lub mleko). Dolewamy mokre do suchych i mieszamy energicznie trzepaczką, aż masa będzie gładka. Wlewamy masę do formy, na wierzchu posypujemy porzeczkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 45 minut, sprawdzamy patyczkiem - gdy wyjmiemy czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i chwilę studzimy przed podaniem.


 

Agata Deja - fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 
 


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

Czerwone kolie porzeczek, maliny jak rubiny, truskawkowe diamenty. Letnie...
Czerwone kolie porzeczek, maliny jak rubiny, truskawkowe diamenty. Letnie precjoza, czyli owoce sezonowe, są wdzięcznym dodatkiem do lekkich wypieków. Zaglądamy więc na najpiękniejsze blogi kulinarne i serwujemy wam 13 przepisów na znakomite owocowe ciasta!

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak....
Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju...
Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji. Najlepsze w plener!