Przejdź do treści

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Połóg – pierwsze dni po porodzie
Połóg – co cię może zaskoczyć tuż po porodzie? Opisuje Natalia Białobrzeska
Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
koronawirus, transmisja koronawirusa
Dlaczego niektórzy roznoszą koronawirusa bardziej niż inni?
Antykoncepcja hormonalna / istock
Antykoncepcja hormonalna. Co może obniżać jej skuteczność?

Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że styl życia przekłada się na poziom cholesterolu we krwi. 16 proc. badanych uważa, że na jego stężenie nie mają wpływu fast food, słodycze i stres. To pokazuje, że chociaż poziom naszej świadomości żywieniowej rośnie, może być jeszcze lepiej. Jak to w końcu jest z tym cholesterolem? Zapytałam mgr inż. Paulę Nagel, specjalistkę ds. żywienia z Instytutu Żywności i Żywienia.

Cały ten cholesterol…

Nasz organizm samoczynnie wytwarza cholesterol pokarmowy, dlatego też nie ma potrzeby ciągłego jego uzupełniania z pożywienia. Nie oznacza to jednak, że nie jest on potrzebny.

– Cholesterol jest niezbędny do współtworzenia błon komórkowych w organizmie czy w syntezie hormonów steroidowych. Jest również prekursorem witaminy D oraz kwasów żółciowych. Problemem w temacie cholesterolu jest natomiast fakt, że jego źródłem jest wiele produktów żywnościowych, które są łatwodostępne i od lat dominują w diecie Polaków. Cholesterol znajduje się w jajach, mięsie, mleku oraz wszelkich podrobach mięsnych.

Nieprawidłowy sposób żywienia związany jest głównie z nadmierną podażą tłuszczów pochodzenia zwierzęcego – zawierających w swym składzie nadmiar szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i właśnie cholesterolu. Nic dziwnego, że lubimy tłuste jedzenie. Tłuszcz to w końcu nośnik smaku, jednak nie należy zapominać, że nadmiar takiego pożywienia sprzyjać może wielu patologiom zdrowotnym, np. miażdżycy tętnic – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

Unsplash

Jak działa cholesterol?

Głównym nośnikiem cholesterolu są lipoproteiny LDL (czyli lipoproteiny o niskiej gęstości). Potocznie nazywamy je „złym cholesterolem”.

– Wysokie spożycie produktów bogatych w cholesterol powoduje nadmierne zwiększanie się ilości cholesterolu w wątrobie. Dochodzi tam do zjawiska tzw. sprzężenia zwrotnego i objawia się to ograniczeniem naturalnej produkcji tego związku oraz receptorów dla cząsteczek lipoprotein LDL. Nadprodukcja receptorów dla lipoprotein LDL w wątrobie aktywuje szybkie łączenie się cząsteczek LDL. Dochodzi wtedy do zjawiska spadku LDL.

Nadmiar cholesterolu w komórkach wątroby powoduje, że ilość receptorów dla LDL spada, ale wtedy stężenie „złego cholesterolu” LDL we krwi wzrasta. W tym mechanizmie dochodzi do odkładania się cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic – wyjaśnia specjalistka.

Unsplash.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało >300 mg/dzień. Najlepszym sposobem regulacji poziomu lipidów we krwi jest zmiana stylu życia i modyfikacja dotychczasowego jadłospisu. Od czego zacząć?

– Zaleca się ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, olejem lnianym. Należy pamiętać, że olej kokosowy i palmowy mimo, że należą do olejów roślinnych zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (olej kokosowy nawet 80 proc.!), stąd też powinny być ograniczane w diecie.

W profilaktyce miażdżycy dominować powinny produkty z pełnego ziarna, różnokolorowe warzywa i owoce, ryby, tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona roślin strączkowych, chude mleko i produkty mleczne.

Do smarowania pieczywa warto stosować margaryny miękkie (kubkowe) na rzecz masła, ponieważ obecne, dostępne na rynku zawierają bardzo małe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które są udokumentowanymi czynnikami ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych – dodaje mgr inż. Paula Nagel.

schabowy

Co wiemy o cholesterolu?

W lipcu 2019 roku na reprezentatywnej próbie 1630 dorosłych Polaków przeprowadzono badanie SW Research na zlecenie Z.T. Kruszwica. Co z niego wynika? Niemal połowa badanych sądzi, że wypoczynek na świeżym powietrzu oraz odpowiednia jakość i długość snu nie wpływają na poziom cholesterolu. Co czwarty ankietowany uważa, że na wzrost cholesterolu nie przekłada się także stres.
Spora część ankietowanych jest też zdania, że cholesterol nie ma nic wspólnego ze spożywaniem fast foodów czy słodyczy. To błędne odpowiedzi. Musimy zmienić myślenie.

Rezygnacja z fast foodów i słodyczy to dobre rozwiązanie. Już samo zmodyfikowanie jadłospisu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5. A obniżony cholesterol to zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paula Nagel
mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Owies jako jeden ze sposób na obniżenie cholesterolu.

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – jakie są przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie i dieta

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Dobry cholesterol nie jest zły!

Dobry cholesterol nie jest zły! Sprawdź, dlaczego powinnaś zadbać o jego odpowiedni poziom

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

zamyślona kobieta o jasnych włosach

Czy to już choroba?

avocado

6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Cholesterol w jajkach / istock

Cholesterol – obalamy mity

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Statyny — Dowiedz się czym jest substancja pomagająca obniżyć cholesterol we krwi

Statyny – w walce o niższy poziom cholesterolu we krwi

kobieta w ciąży przy oknie

Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Chrom (źródło - unsplash.com)

Chrom, a odchudzanie. Jakie są skutki przedawkowania chromu?

„Czarci pazur, czyli diabelsko skuteczna roślina. Doskonale sprawdza się w leczeniu kręgosłupa, uśmierza bóle mięśni i kości” – mówi dietetyczka dr Grażyna Pająk

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Unsplash

Czego nie wiesz o cholesterolu?

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

mama cholesterol

Twoja mama ma za wysoki cholesterol? Wraz z kardiologiem podpowiadamy, jak możesz jej pomóc

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Kobieta cierpiąca na hipercholesteronemię podczas rozmowy z lekarką.

Czym jest hipercholesterolemia? Jakie są jej rodzaje, objawy, metody leczenia i profilaktyki?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?