Przejdź do treści

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Łyżeczki z przyprawami
Cukier biały czy cukier brązowy. Który jest zdrowszy?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Przestańmy mówić w imieniu kobiet, nie zabierajmy im głosu”. Znani mężczyźni radzą, jak wspierać kobiety w walce o ich prawa
Japonka
W Japonii więcej osób przez miesiąc popełniło samobójstwo niż zmarło na COVID-19 w 2020 roku. To przestroga dla świata!
insulinooporność
Dieta w insulinooporności
Skarpetki złuszczające – czy są skuteczne i przede wszystkim bezpieczne?
Pulsoksymetr
Minister zdrowia o Domowej Opiece Medycznej. Na czym polega i kto zostanie nią objęty?

Cukier to nasz codzienny towarzysz. Występuje w wielu produktach spożywczych, których nawet o to nie podejrzewamy. Chcąc go wyeliminować z diety lub wymienić na zdrowe zamienniki, musimy się mocno natrudzić. Czy zatem zmiana białego cukru na brązowy wyjdzie nam choć trochę na zdrowie? Wyjaśnia dietetyczka z Fundacji „Kobiety bez diety”.

O wadach białego cukru słyszymy na każdym kroku. Nie dość, że jest wysoce kaloryczny (400 kcal/1000 g) to cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym oraz prowadzi do próchnicy, otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia. Pragnąc więc wybrać zdrowszy zamiennik, sięgamy po cukier brązowy. Czy to faktycznie lepszy wybór?

Tematem zajęła się Aneta Łańcuchowska, dietetyczka kliniczna i jedna z założycielek Fundacji „Kobiety bez diety”, która stara się przekazywać wiedzę odnośnie zdrowego odżywania i podejścia do ciała.

Z cyklu obalamy mity: Cukier biały vs. cukier brązowy, który lepszy?

Od kilku lat w każdej kawiarni czy restauracji obok zwykłego, białego cukru stoi cukierniczka z cukrem brązowym. Czyli do wyboru, do koloru, ale czy ten wybór ma w ogóle sens? Często restauratorom wydaje się, że dają nam do wyboru zdrowszą alternatywę dla cukru, ale czy rzeczywiście tak jest? No właśnie, tak nie jest, drodzy restauratorzy

– pisze na profilu „Kobiety_bez_diety” na Instagramie dietetyczka.

Pętla wisielcza z żelka

Cukier biały a brązowy – jakie są różnice?

Wybierając cukier brązowy, warto pamiętać, że często mamy do czynienia ze zwykłym białym cukrem, ale zabarwionym na ciemny kolor karmelem lub melasą. W takim wypadku zdecydowanie nie jest to zdrowsza odmiana cukru.

Co w takim razie z cukrem trzcinowym, nierafinowanym, który jest najmniej przetworzony i nie usuwa się z niego melasy (biały cukier zostaje poddany dodatkowo procesowi rafinacji)? Choć dzięki temu pozostaje w nim więcej minerałów i pierwiastków, to są to jedynie śladowe ich ilości. O czym jeszcze dobrze wiedzieć?

☝️Do produkcji cukru białego wykorzystuje się buraki cukrowe, które poddaje się procesowi rafinacji, w wyniku czego uzyskujemy praktycznie samą sacharozę.

☝️Cukier brązowy możemy uzyskać z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej, może on zostać poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania, a następnie, na końcowym etapie, dodaje się do niego najczęściej melasę.

☝️Można tez spotkać cukier brązowy nierafinowany. Bez względu na to, czy cukier brązowy jest produktem rafinowanym czy też nierafinowanym, nie zmienia to faktu, że w niemalże 100% składa się z sacharozy z niewielkim dodatkiem składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez czy potas. Ilość tych składników jest mikroskopijna, nie ma ona żadnego znaczenia dla naszego organizmu. Chyba że tego cukru zjemy jakieś ogromne ilości, dostarczając sobie jednocześnie mnóstwa sacharozy.

⛔️ Podsumowując, nie daj sobie wmówić, że cukier brązowy jest zdrową alternatywą dla cukru białego. Cukier to cukier!

– wyjaśnia ekspertka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez kobiety bez diety (@kobiety_bez_diety)


Co zrobić w takim razie, jeśli w kuchni potrzebujemy cukru? Łańcuchowska dodaje, że sama np. do pieczenia zamiast cukru używa ksylitolu. Jednak jak zaznacza, nie do wszystkiego taki zamiennik się nadaje. „Niestety zupełnie nie sprawdza się w połączeniu z drożdżami, dlatego do ciast czy bułeczek drożdżowych często używam syropów daktylowego albo klonowego lub dodaję łyżeczkę zwykłego, białego cukru, a resztę ciasta słodzę ksylitolem” – wyjaśnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kiedy cukier szaleje, powodem może być... glukometr

Kiedy cukier szaleje, powodem może być… glukometr

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?