Przejdź do treści

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Łyżeczki z przyprawami
Cukier biały czy cukier brązowy. Który jest zdrowszy?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
badanie krwii, test, ciążą
Test ciążowy z krwi – kiedy go zrobić i jak interpretować wynik?
Sala na onkologii dziecięcej. Rodzice w małym pomieszczeniu śpią na podłodze, czuwając przy chorych dzieciach
Jak wygląda onkologia dziecięca w Polsce? Przepełnione sale, dzieci z chemioterapią na korytarzach, rodzice śpią na podłodze
Kobieta pijąca wino
Wino i jego wpływ na serce. Dietetyk dr Michał Czapla wyjaśnia, jak alkohol działa na nasz organizm
rodzina przy stole, dieta wegetariańska,
Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dieta dobra, czy zła dla najmłodszych?
kobieta w laboratorium
Terapia CAR-T to nowa metoda leczenia raka. Uratowała życie pierwszej Polce chorej na chłoniaka

Cukier to nasz codzienny towarzysz. Występuje w wielu produktach spożywczych, których nawet o to nie podejrzewamy. Chcąc go wyeliminować z diety lub wymienić na zdrowe zamienniki, musimy się mocno natrudzić. Czy zatem zmiana białego cukru na brązowy wyjdzie nam choć trochę na zdrowie? Wyjaśnia dietetyczka z Fundacji „Kobiety bez diety”.

O wadach białego cukru słyszymy na każdym kroku. Nie dość, że jest wysoce kaloryczny (400 kcal/1000 g) to cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym oraz prowadzi do próchnicy, otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia. Pragnąc więc wybrać zdrowszy zamiennik, sięgamy po cukier brązowy. Czy to faktycznie lepszy wybór?

Tematem zajęła się Aneta Łańcuchowska, dietetyczka kliniczna i jedna z założycielek Fundacji „Kobiety bez diety”, która stara się przekazywać wiedzę odnośnie zdrowego odżywania i podejścia do ciała.

Z cyklu obalamy mity: Cukier biały vs. cukier brązowy, który lepszy?

Od kilku lat w każdej kawiarni czy restauracji obok zwykłego, białego cukru stoi cukierniczka z cukrem brązowym. Czyli do wyboru, do koloru, ale czy ten wybór ma w ogóle sens? Często restauratorom wydaje się, że dają nam do wyboru zdrowszą alternatywę dla cukru, ale czy rzeczywiście tak jest? No właśnie, tak nie jest, drodzy restauratorzy

– pisze na profilu „Kobiety_bez_diety” na Instagramie dietetyczka.

Pętla wisielcza z żelka

Cukier biały a brązowy – jakie są różnice?

Wybierając cukier brązowy, warto pamiętać, że często mamy do czynienia ze zwykłym białym cukrem, ale zabarwionym na ciemny kolor karmelem lub melasą. W takim wypadku zdecydowanie nie jest to zdrowsza odmiana cukru.

Co w takim razie z cukrem trzcinowym, nierafinowanym, który jest najmniej przetworzony i nie usuwa się z niego melasy (biały cukier zostaje poddany dodatkowo procesowi rafinacji)? Choć dzięki temu pozostaje w nim więcej minerałów i pierwiastków, to są to jedynie śladowe ich ilości. O czym jeszcze dobrze wiedzieć?

☝️Do produkcji cukru białego wykorzystuje się buraki cukrowe, które poddaje się procesowi rafinacji, w wyniku czego uzyskujemy praktycznie samą sacharozę.

☝️Cukier brązowy możemy uzyskać z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej, może on zostać poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania, a następnie, na końcowym etapie, dodaje się do niego najczęściej melasę.

☝️Można tez spotkać cukier brązowy nierafinowany. Bez względu na to, czy cukier brązowy jest produktem rafinowanym czy też nierafinowanym, nie zmienia to faktu, że w niemalże 100% składa się z sacharozy z niewielkim dodatkiem składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez czy potas. Ilość tych składników jest mikroskopijna, nie ma ona żadnego znaczenia dla naszego organizmu. Chyba że tego cukru zjemy jakieś ogromne ilości, dostarczając sobie jednocześnie mnóstwa sacharozy.

⛔️ Podsumowując, nie daj sobie wmówić, że cukier brązowy jest zdrową alternatywą dla cukru białego. Cukier to cukier!

– wyjaśnia ekspertka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez kobiety bez diety (@kobiety_bez_diety)


Co zrobić w takim razie, jeśli w kuchni potrzebujemy cukru? Łańcuchowska dodaje, że sama np. do pieczenia zamiast cukru używa ksylitolu. Jednak jak zaznacza, nie do wszystkiego taki zamiennik się nadaje. „Niestety zupełnie nie sprawdza się w połączeniu z drożdżami, dlatego do ciast czy bułeczek drożdżowych często używam syropów daktylowego albo klonowego lub dodaję łyżeczkę zwykłego, białego cukru, a resztę ciasta słodzę ksylitolem” – wyjaśnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

bakalie

Jak kupować bakalie?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Glukoza w moczu - znaczenie, norma, badanie

Glukoza w moczu – znaczenie, norma, badanie

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

OGTT — Sprawdź, czym jest badanie tolerancji glukozy przez organizm!

OGTT – na czym polega badanie tolerancji glukozy?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Norma cukru we krwi - jak powinno się ją badać i jakie są jej parametry?

Norma cukru we krwi – jak wygląda badanie i jakie przyjmuje wartości?

Ochota na słodycze / istockphoto.com

Wydaje ci się, że jesz za dużo cukru? Dietetyczka tłumaczy, jak zmniejszyć apetyt na słodkie

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Dorosła córka z matką

Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?

Poziom cukru - jakie są normy?

Poziom cukru – jakie są normy?

Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl

Kożuchowska jako serialowa babcia daje zły przykład. „I biadolenie, że biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować”

Słodki pączek pełen cukru / istockphoto.com

WHO zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 10 łyżeczek cukru. Myślisz, że tyle nie jesz? Wystarczy, że wypijesz colę

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?