Przejdź do treści

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie lakieru hybrydowego z paznokci
Nie wiesz, jak zregenerować paznokcie zniszczone po hybrydzie? Skorzystaj z trików kosmetyczki
Zdjęcie małego Leonardo DiCaprio wywołało burzę w Internecie. „Czuję jak śmierdzi to zdjęcie”
Kobieta w mieszkaniu
Wilgoć w domu może skutkować pleśnią albo grzybem na ścianie. Co zrobić, aby pozbyć się wilgoci?
Gwiazdy „Sex Education” uczą się mówić „siusiak”, „cipka” i „jaja”. To świetna promocja bardzo dobrego i potrzebnego serialu
Spuchnięte stopy
„To było jak chodzenie z baniakami u nóg”. Opuchnięcia w ciąży to większy problem, niż nam się wydaje, ale można sobie pomóc

Zmieniamy chlebowi towarzystwo na zdrowsze smarowidła: hummus i pasty z dodatkiem ziół, warzyw i owoców.

Odczuwam niepohamowaną niechęć do sklepowych gotowców, cudów instant czy typowych śniadań pobielanych twarogiem pulchnym od chemii i zapijanych litrami soku z kartonu. Co zamiast? Odwrót w stronę slow, do własnoręcznie wykonanych świeżych past, idealnie pasujących choćby do pięknie opalonej grzanki. Myślę, że to opcja wręcz idealna, szczególnie na drugie śniadanie w pracy, po treningu czy w szkole.

Taki ciepły jeszcze hummus to czysta przyjemność zagryziona zieloną rukolą, świeżym majerankiem i wspomnianą chrupiącą grzanką. W dodatku ugotowane strączki w połączeniu z przyprawami, pestkami i dobrym olejem tłoczonym na zimno mogą wyczarować niezliczoną różnorodność past, z powodzeniem zastępując sklepowe serki czy margarynę. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności, smaku czy po prostu od tego, co aktualnie mamy pod ręką. Warzywa zawierają cenny błonnik, białko, zestaw witamin i mikroelementów. Te zielone dodatkowo chlorofil i antyoksydanty – absolutny must have w każdym sezonie!

Takie domowe smarowidła, dobrze skomponowane i właściwie przygotowane, są lekkostrawne, sycące i najzwyczajniej pyszne. Osobiście uwielbiam hummus ze śliwką, majerankiem i czosnkiem. Taki lekko słodki, delikatnie ostry, kremowy szał dla zmysłów. Lubię też dodającą energii na cały dzień pastę z pestek słonecznika, koniecznie z czymś soczyście zielonym i czerwonym pieprzem. Fasola lubi też towarzystwo pomarańczy i liści mięty.

Zapraszam na spotkanie z pastami idealnymi. Wyczarujcie je sami, ale lojalnie uprzedzam – po ich wypróbowaniu gotowy serek z supermarketu już nigdy nie będzie wam smakował… Na szczęście!

Hummus ze śliwką i majerankiem

Hummus ze śliwką i majerankiem – składniki

– 1 szklanka cieciorki ugotowanej z wodorostem wakame
– kawałek utartej skórki z cytryny
– 2 suszone śliwki
– 5 łyżek łagodnej oliwy z oliwek
– łyżka stołowa pasty tahini
– płaska łyżka majeranku
– szczypta kuminu
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarenka świeżego czarnego pieprzu
– spora szczypta różowej soli
– 1/4 szklanki wody z ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie)

Hummus ze śliwką i majerankiem – przygotowanie:

Cieciorkę najpierw moczyć w wodzie przez około 14 godz., odlać, wypłukać i gotować do miękkości w czystej wodzie z kawałkiem wodorostu i szczyptą kuminu. Nie wylewać wody pozostałej z gotowania – przyda się później.

Wszystkie pozostałe składniki wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać cieciorkę z pozostałą z gotowania wodą i blendować na jednolitą masę. Można dodatkowo doprawić według uznania lub dodać odrobinę wody, jeśli hummus jest za gęsty. Przepyszny z ciepłą chrupiącą grzanką!

Pasta słonecznikowa z rukolą

Hummus i spółka, czyli z czym do chleba

Pasta słonecznikowa z rukolą – składniki:

– 200 g pestek słonecznika
– solidna garść rukoli
– 1 mała szalotka
– ząbek czosnku
– łyżka tłoczonego soku z jabłek
– szczypta różowej soli
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– 3 łyżki oleju sezamowego
– utarta skórka z limonki i kilka kropli soku
– 3 łyżki białego wina

Pasta słonecznikowa z rukolą – przygotowanie

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pokrojoną cebulę, czosnek, świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki białego wina udusić na patelni. Do wysokiego naczynia zetrzeć kawałek skórki z limonki, dodać odrobinę soku, wrzucić garść świeżej rukoli.
Odczekać chwilę i dodać łyżkę soku jabłkowego, uprażone pestki słonecznika, 3 łyżki oleju sezamowego, uduszoną cebulę i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę blenderem. Idealne smarowidło do razowego chleba!

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową – składniki

– garść białej fasoli Jaś
– łyżka masła migdałowego
– 5 łyżek oleju słonecznikowego (tłoczonego na zimno)
– 2 ząbki czosnku
– szczypta czerwonego pieprzu
– garść świeżej mięty
– łyżeczka sosu sojowego Tamari (bez glutenu)
– świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (ok. 1/4‒1/3 szklanki)
– utarta skórka z pomarańczy (1/2 łyżeczki)
– szczypta kurkumy

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową – przygotowanie

Namoczoną przez 12 godz. fasolę ugotować do miękkości ze szczyptą wodorostów. Do wysokiego naczynia wlać 5 łyżek oleju słonecznikowego, łyżkę masła migdałowego, szczyptę pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść świeżej mięty. Następnie dodać łyżeczkę sosu sojowego i utartą skórkę z pomarańczy. Powoli miksować, dolewając z wyczuciem sok pomarańczowy, tak by pasta była kremowa i nadal gęsta.

Pysznie smakuje prosto z pojemnika, choć gdy się przegryzie, jest jeszcze lepsza. Grzankę z tą pastą można posypać podprażonym ziarnem sezamu i zjeść ze świeżym listkiem mięty.

Smacznego smarowania!

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

10 pytań o HPV

Z wirusem HPV miała lub będzie miała kontakt co druga aktywna seksualnie osoba. Niestety, mimo powszechnego występowania dla większości ludzi wirus ten jest bardzo tajemniczy. Wokół HPV krąży wiele niedopowiedzeń, z którymi rozprawimy się raz na zawsze. Jak uchronić się przed zakażeniem i co robić, jeśli już cię dopadnie?
Grzegorz Pawłowski coach oddechem

Oddychaj, nie bój się żyć i cieszyć się z bycia długodystansowcem. Rozmowa z coachem oddechem

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej

Śniadaniowe ciastka jaglane

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Pancakes orkiszowo-orzechowe

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zdrowe śniadanie do szkoły:  falafele, kasza jaglana, warzywne zoo, winogrona

Zdrowe śniadanie do szkoły: falafele i warzywne zoo

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

3 jesienne śniadania na ciepło

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!