Przejdź do treści

Migdały z czekoladą i miodem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

To będzie przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser będzie także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?

Płatki migdałowe poleca się kobietom w ciąży, wegetarianom oraz osobom na diecie odchudzającej. Migdały wzmacniają koncentrację i jednocześnie uspokajają. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Są bogate w cenny błonnik, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Oprócz tego spożywając regularnie płatki migdałowe, dostarczysz takie witaminy jak kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A i E. Pobudzają metabolizm. Wzmacniają paznokcie i włosy.

Gorzka czekolada, jedzona regularnie, nie tylko poprawia humor, bo podnosi poziom serotoniny, ale dzięki swoim cennym składnikom może też chronić układ krwionośny, poprawia pracę mózgu, czy też wspomaga działanie mikroflory jelitowej. Więcej jej zaskakujących właściwości poznacie tutaj: 7 faktów o gorzkiej czekoladzie, których możesz nie znać

Migdały i czekolada – to już brzmi dobrze! A do tego jeszcze miód o właściwościach naturalnego antybiotyku i pomarańcze z dużą dawką witaminy C, magnezu i potasu. Połączenie nieziemsko dobre i zdrowe. Czego potrzebujesz?

Składniki:

– 400 g płatków migdałowych
– 300 g gorzkiej czekolady
– 100-200 g miodu
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– porządna szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią, i w całej kuchni będzie nimi pięknie pachniało. W tym czasie w rondelku, na małym ogniu rozpuść miód. Dodaj gałkę muszkatołową. Miodem polej płatki. Wymieszaj całość tak, aby każdy migdał był pokryty miodem. Płatki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

zdrowy-deser-z-migdalami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw aż miód zastygnie. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Polej nią migdały,

przepis-na-zdrowy-deser

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp skórką pomarańczową.

zdrowy-deser-migdalowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw do lodówki aż czekolada zastygnie. Pokrój w dowolne kawałki.

deser-z-migdalow

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowuj w pojemniku w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

14 skutecznych sposobów na stres

Rujnuje serce i żołądek, powoduje bezsenność, wywołuje dolegliwości bólowe, dodaje lat, obniża odporność. O tym, jak stres wpływa na organizm, pisaliśmy nieraz. Pytanie, co z nim zrobić. Oto 14 potwierdzonych naukowo patentów.
Męźczyzna przy porodzie

Co czuje ojciec w trakcie porodu? Zobacz galerię pełną emocji

Agnieszka Kowalska: na pewno nie chcę się poddać i pójść znów do pracy w korporacji, tylko dlatego, że będę tam więcej zarabiać

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Chyba wszyscy uwielbiamy masło czekoladowe… Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, do smarowania na chlebie albo z naleśnikami. Niestety, gotowe zwykle zawiera mnóstwo cukru, tłuszczu i sztucznych polepszaczy smaku. Dlatego pyszne czekoladowe smarowidło zrobimy sobie sami!

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Chipsy z pomidorków koktajlowych – zdrowa przekąska

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!