Przejdź do treści

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Soplówka jeżowata - właściwości. Kiedy i jak stosować? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Soplówka jeżowata (Lwia grzywa Lion’s Mane) to unikatowy grzyb o oryginalnym wyglądzie i wyjątkowych właściwościach. O dawna wykorzystywana w medycynie chińskiej, soplówka jeżowata budzi obecnie ogromne zainteresowanie naukowców. Grzyby Lion’s mane wykazują właściwości przeciwnowotworowe i doskonale wspomagają układ nerwowy. Na co dokładnie pomaga soplówka jeżowata i jak ją stosować? 

Czym jest soplówka jeżowata? 

Soplówka jeżowata Hericium erinaceus to grzyb z rodziny soplówkowatych. W Polsce grzyb spotykany jest bardzo rzadko. Niekiedy uda się ją odnaleźć na terenie lasu, gdzie rośnie w okresie od sierpnia do października. Zazwyczaj występuje w lasach liściastych, porastając pnie buków, orzechów włoskich czy jabłoni. W Polsce soplówka jest pod ścisłą obroną. Grzyb powszechnie występuje m. in. w Azji.  

Mało który grzyb wyróżnia się tak oryginalnym wyglądem jak Hericium. Soplówka ma wygląd białawej kępki przyrośniętej do pnia drzewa. Z czasem jasne zabarwienie zmienia się w kolor ochry. To właśnie takiemu imponującemu wyglądowi zawdzięcza swoją nazwę – Lwia grzywa. Pojedyncze kosmki mają od 2 do 6 cm długości, a cała grzybnia osiąga wymiar 5-25 cm.  

Soplówka jeżowata – właściwości prozdrowotne 

Grzyb Lion’s mane zawiera wiele składników odżywczych, które determinują korzystny wpływ soplówki jeżowatej na organizm. Jednymi z najbardziej charakterystycznych związków aktywnych są hericenony oraz erinacyny, czyli związki stymulujące syntezę czynnika wzrostu nerwów NGF. Soplówka stanowi ponadto źródło aminokwasów, polisacharydów oraz takich składników mineralnych jak: 

  • żelazo,  
  • selen,  
  • fosfor,  
  • cynk, 
  • selen. 

W jakim celu może być stosowana soplówka jeżowata? Działanie grzyba obejmuje wspomaganie pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, odpornościowego. Ponadto Lwia grzywa wywiera korzystny wpływ na samopoczucie psychiczne. 

Grzybki shiitake

Wpływ soplówki jeżowatej na układ nerwowy 

Grzyb Lion’s mane wykazuje działanie neuroprotekcyjne, co oznacza, że może chronić neurony przed procesami neurodegeneracyjnymi. Dzięki spowolnieniu obumierania komórek nerwowych, soplówka może ograniczyć postęp takich schorzeń jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona czy demencja starcza 

Ekstrakt z soplówki poprawia funkcje poznawcze, wspomaga pamięć i koncentrację. Dzięki takiemu działaniu nootropowemu może ułatwiać naukę i pracę umysłową. Kolejną cenną właściwością grzyba jest łagodzenie stanów lękowych i depresyjnych oraz zwiększenie odporności na stres. Ponadto Hericium może ułatwiać zasypianie. 

Wpływ soplówki jeżowatej na układ odpornościowy 

Soplówka jeżowata może zwiększać syntezę krwinek białych, co przekłada się na skuteczniejszą walkę organizmu z drobnoustrojami. Ponadto grzyb reguluje syntezę cytokin oraz tlenku azotu, wpływając w ten sposób na przebieg reakcji zapalnej. 

Tym, co najbardziej rozsławiło soplówkę jeżowatą jest potencjalne działanie przeciwnowotworowe. W badaniach wykazano skuteczną aktywność antynowotworową wobec takich nowotworów jak rak przełyku, żołądka, jelita oraz trzustki. Ponadto stosowanie ekstraktu z grzyba może łagodzić skutki uboczne chemio- i radioterapii. 

Grzyby jadalne

Soplówka jeżowata – w jakiej postaci można ją stosować? 

Soplówka jeżowata dostępna jest w postaci rozmaitych suplementów diety. Najczęściej dostępna jest jako proszek lub tabletki. Ich dawkowanie określone jest przez producenta. Ile kosztuje soplówka jeżowata? Cena zależy od postaci preparatu, producenta, jakości preparatu i zawartości w nim związków aktywnych. Koszt zakupu waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.  

Miłośnicy kawy mogą sięgnąć po kawę grzybową, w skład której wchodzi sproszkowana soplówka jeżowata. Ekstrakt Lion’s mane nie zmienia smaku kawy, za to wzbogaca ją w liczne wartości odżywcze. Tego typu proszek może być także mieszany z herbatą czy kakao. 

Na rynku nie brakuje preparatów, w skład których wchodzi soplówka jeżowata. Gdzie kupić suplement diety? Najlepiej nabyć preparat w aptece lub sklepie internetowym renomowanego producenta. 

Soplówka jeżowata – jak jeść? 

Grzyb soplówka jest jadalny, zatem można dodawać ją do potraw. Lwia grzywa wyróżnia się delikatnym lekko słodkawym smakiem; niektórzy porównują go do smaku kraba. Jak może być jedzona soplówka jeżowata? Przepisy z tym grzybem w roli głównej nie są skomplikowane. W wersji podstawowej wystarczy podsmażyć grzybnię na rozgrzanym tłuszczu. Idealnie nadaje się do tego np. rafinowany olej kokosowy. Aby wzbogacić smak potrawy, warto dodać wyraziste przyprawy, np. świeży lub granulowany czosnek. Ponadto można dodać soplówkę do każdego dania, które wymaga użycia grzybów czy owoców morza. 

Soplówka jeżowata – uprawa w domu 

W związku z ograniczoną dostępnością grzyba w naturalnym środowisku, warto pomyśleć nad domową hodowlą. Do nabycia są gotowe zestawy hodowlane zawierające grzybnię soplówki. Możliwe jest zakupienie specjalnych kołków z grzybnią, które umieszcza się w otworach wywierconych w pniu drzewa liściastego. Możliwa jest także uprawa grzyba w trocinach. Taka hodowla przypomina uprawę boczniaków.  

Soplówka jeżowata – przeciwwskazania 

Grzyb soplówka jeżowata może być spożywany przez większość osób. Nie określono do tej pory, u jakich grup osób niewskazane może być stosowanie grzyba Lwia grzywa. Ponieważ nie przeprowadzono dotąd badań klinicznych, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania soplówki przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, nie jest zalecane suplementowanie grzyba u tych osób. W razie jakichkolwiek wątpliwości, przed spożyciem suplementu diety można skonsultować się ze specjalistą – farmaceutą lub lekarzem. 

Źródła: 

  1. Chong, P. S., Fung, M. L., Wong, K. H., & Lim, L. W. (2019). Therapeutic Potential of Hericium erinaceusfor Depressive Disorder. International journal of molecular sciences, 21(1), 163; https://www.mdpi.com/1422-0067/21/1/163 (dostęp online 15.10.2022 r.)
  2. Karmańska, A. (2012). Skład chemiczny i wartość odżywcza–Buna Shimeji (Hypiszygus tessalatus i sopkówki jeżowatej (Hericium erinaceus).  Chem. Toksykol, 45(4), 1271-1275.
  3. Thongbai, B., Rapior, S., Hyde, K.D. et al.Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycol Progress 14, 91 (2015); https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-015-1105-4 (dostęp online 15.10.2022 r.) 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: