Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Oprócz walorów smakowych melon jest niezwykle wartościowy. Charakteryzuje się sporą ilością potasu, który pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi. Znaleźć w nim możemy witaminy i minerały, m.in. A, C, D, E, P, beta-karoten, żelazo, magnez, kwas foliowy, błonnik. Dodatkowo działa przeczyszczająco i moczopędnie, dlatego często stosuje się go w kuracjach odchudzających. Dzięki temu, że składa się w 90% z wody doskonale uzupełnia niedobór płynów w organizmie, gasi pragnienie i utrzymuje uczucie sytości na długo. Łatwo dzięki niemu poskromić swój wilczy apetyt. Dzięki witaminom z grupy B melon pomaga zredukować zmęczenie. Dodatkowo wspomaga koncentrację i działa relaksacyjnie.

Najbardziej popularny i dostępny w większości sklepów melon żółty - miodowy - fantastycznie smakuje z dodatkiem soku z cytryny lub posypany odrobiną imbiru. Doskonale sprawdzi się również jako składnik przekąsek z prosciutto. Z kolei zielona odmiana melona potrafi wzbogacić smak ryb i owoców morza. Słodka galia z charakterystyczną żółtą skórką pokrytą siateczką tworzy doskonałą bazę pod desery, sałatki owocowe czy sorbety. Dla wielu z nas ulubiona odmiana - cantalupe z pomarańczowym miąższem - sprawdza się doskonale jako element warzywno-owocowych sałatek. Zapewniam, że połączenie soczystego melona, świeżego ogórka i kremowego awokado z całą pewnością przypadnie wam do gustu.

Sałatka z melona, ogórka i awokado

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki (dwie porcje)

- ogórek zielony
- kulki z dwóch różnych gatunków melona (np. cantalupe, galia)
- pół awokado
- kilka listków rukoli 

Sos:

- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżka syropu z agawy lub miodu
- mięta (opcjonalnie)
- sól, pieprz

Ogórka kroimy obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Układamy je „fantazyjnie” na płaskim talerzu. Łyżeczką do melona drylujemy kulki i układamy na plastrach ogórka. Podobnie drylujemy kulki z awokado. (Najlepiej od razu skropić je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały). W osobnym naczyniu łączymy sok z limonki, olej z pestek winogron, syrop z agawy, sól, pieprz oraz posiekane listki mięty. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem i zjadamy ze smakiem.

 

Katarzyna Wala świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

3 desery z awokado

Marianna Medyńska

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Katarzyna Karus-Wysocka

Sezon na melona

Katarzyna Karus-Wysocka

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować