Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Zimowy deser cytrynowy

Zimowy deser cytrynowy
Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka | www.greenmorning.pl

W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Nadziewamy cytryny!

Największym producentem cytryn w Europie są Włosi i Hiszpanie i właśnie stamtąd  importujemy najwięcej tych owoców. Przyjęło się w potocznym myśleniu, że sezon na cytrusy  przypada w środku naszej zimy. I jest to prawdą jeśli chodzi o pomarańcze i mandarynki. Inaczej dzieje się jednak z drzewami cytrynowymi. Te w przeciwieństwie do pomarańczowych kwitną i owocują kilka razy do roku. Są wiecznie zielone i zdarza się nawet, że na jednej gałęzi znajdziemy równocześnie owoce oraz nieziemsko pachnące kwiaty. Choć świeże cytryny możemy mieć przez cały rok, to jednak właśnie zimą cenimy je najbardziej.  Może dlatego, że są nieocenionym źródłem klasycznego zestawu antyinfekcyjnego:  witaminy C, witaminy P (rutyny) oraz naturalnych bioflawonoidów. W cytrynach występują też witamina A i te z grupy B, dużo potasu i śladowe ilości sodu, wapnia, magnezu i żelaza. Warto wiedzieć, że większość tych substancji znajduje się w skórce owocu. Niestety znajdziemy tam również mnóstwo środków chemicznych, którymi cytryny są pryskane, aby przechowywały i transportowały się lepiej. Dlatego (choć są nieco droższe) warto zakupić cytryny ekologiczne, by móc wykorzystać cały owoc. Ekologiczne cytrusy można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub poszukać kooperatyw rolniczych, np. na Sycylii czy południu Hiszpanii, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią (wysyłają również do Polski). Dostaniemy wtedy do domu paczkę z cytrynami nie tylko świeżo zerwanymi z drzewa, ale i takimi, które na tym drzewie do końca dojrzały. Cytryny uprawiane na skalę przemysłową nie tylko opryskiwane są dużą ilością pestycydów, ale  zrywane są jako zupełnie zielone, niedojrzałe, a dopiero w magazynach poddawane są działaniu etylenu - gazu, który w sztuczny sposób przyspiesza ich dojrzewanie i wybarwianie. Większość z nich jest też nabłyszczana i woskowana środkami chemicznymi, które zapobiegają pleśnieniu. Takich cytryn - pomimo wyparzania i szorowania - nie powinno używać się do dań, które wymagają użycia całego owocu ze skórką. 

A jest takich dań całkiem sporo. Cytryna to wbrew pozorom nie tylko składnik lemoniady czy dodatek do herbaty. W kuchniach świata znajdziemy np. słynne kiszone marokańskie cytryny lub arabskie słodkie kandyzowane plastry cytryn, indyjskie pikle cytrynowe, angielską galaretkę cytrynowo-pomarańczową czy bardziej znany amerykański krem lemon curd.

Do dzisiejszego przepisu też warto postarać się o ekologiczne owoce. Cytryna Zwyczajna będzie bardzo dobra, ale jeszcze lepsza będzie słynna odmiana Piritto - ma bardzo pomarszczoną skórkę (jakby miała ogromny cellulit) i duże, słodkie (sięgające 50% objętości owocu) albedo. Albedo to biała część oddzielającą  miąższ od skórki, jest jadalna i zawiera dużo więcej wartości odżywczych niż sam sok. 

Jeśli zdobędziesz Piritto, obetrzyj je z zewnętrznej żółtej skórki (dodając ją do musu), a resztę owocu pokrój w cieniutkie plasterki. Nakładaj wtedy mus bezpośrednio na plasterki i zjadaj w całości jako orzeźwiającą przekąskę. I bombę witaminową!   

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym

Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka | www.greenmorning.pl

Składniki:

- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
- 3 łyżki serka mascarpone (70-80 g)
- skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta część)
- 2 łyżki miodu (lub mniej lub więcej do smaku)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 cytryny
- dodatkowo 5-6 "miseczek" z połówek cytryn 

Poprzedniego dnia wyłóż duże sitko podwójnie złożoną gazą i wylej na nią jogurt. Wstaw do lodówki na noc, aby  odsączyć serwatkę. Następnego dnia otrzymasz pyszny jogurtowy serek (powinno go być około 150 g). Zmiksuj serek z mascarpone, otartą skórką z cytryny, sokiem cytrynowym i miodem - wystarczy krótka chwila ręcznym mikserem. Otrzymasz gładki, puszysty krem. Wstaw go do lodówki. Cytryny na "miseczki" przekrój na połówki, delikatnie wykrój nożem środki, a potem wybierz je dużą metalową łyżką (możesz użyć miąższu do innej potrawy). Utnij czubki miseczek tak, aby stały stabilnie.

1/2 cytryny pokrój w cienkie plasterki, a potem w małe trójkąciki. Wymieszaj 3/4 trójkącików z kremem jogurtowym, resztę pozostaw do dekoracji. Napełniaj "miseczki cytrynowe" kremem jogurtowym (możesz użyć worka cukierniczego), udekoruj pozostałymi cząstkami cytryny. Możesz dodatkowo polać miodem.

Podawaj od razu jako orzeźwiający deser.

Uwaga: w wersji light możesz zastąpić mascarpone dodatkową porcją serka jogurtowego, trzeba będzie wtedy dodać nieco więcej miodu, a mniej soku z cytryny (ser jogurtowy jest dużo kwaśniejszy niż mascarpone).   



Kinga Błaszczyk-Wójcicka - Fotografka i stylistka kulinarna, pracuje na zlecenie polskich i zagranicznych agencji reklamowych, wykonuje sesje zdjęciowe dla producentów żywności i restauracji, opracowuje wegetariańskie przepisy dla magazynów. Swoją wiedzą nt. fotografii kulinarnej dzieli się na licznych kursach i warsztatach, a swoją wiedzą kulinarną na blogu GreenMorning.pl


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Woda z cytryną na dzień dobry

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Ryż kokosowy z mango

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować