Przejdź do treści

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Ania Starmach / Purella
Ania Starmach / Purella
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: Gettyimages.com
Jak prawidłowo przewozić noworodki i niemowlęta w foteliku samochodowym? Odpowiadają Położne dla Ciebie
Fot.: Gettyimages.com
Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia
jęczenie w seksie
Jęczysz w trakcie seksu, bo „tak trzeba”? Psycholożka odradza
kobieta z twarzą w cieniu
Pielęgnacja skóry atopowej jesienią. Wiemy, co zrobić, by AZS nie było tak uciążliwe
„Mam ochotę uciec na koniec świata”. Dlaczego przed okresem czujemy się czas tak beznadziejnie?

Gotująca z pasją i sercem jurorka programów telewizyjnych, autorka książek kucharskich i portalu kucharskiego, kobieta, żona, mama. Taka jest Ania Starmach, która niedawno stała się też, wspólnie z Ewą Chodakowską, ambasadorką marki Purella. W rozmowie z Hello Zdrowie opowiada o swoich postanowieniach, superfoods i miłości do zdrowej, pysznej kuchni. 

Magdalena Bury: Robisz postanowienia na Nowy Rok?

Ania Starmach: Nie miewam postanowień noworocznych, codziennie mam te same. Każdego dnia chcę lepiej się odżywiać, mieć więcej czasu dla mojej rodziny, mieć więcej czasu na realizowanie mojej pasji, mieć więcej czasu na czytanie książek, mieć więcej czasu na ćwiczenia…

Ale może nie wszystko na raz, więc przyjmuję te postanowienia na spokojnie. Myślę, że moim głównym postanowieniem jest to, aby ten rok był lepszy.

Chcesz lepiej się odżywiać. Czym jest dla ciebie zdrowe gotowanie?

Jest to korzystanie z produktów sezonowych, kupowanie produktów u lokalnych dostawców, korzystanie ze sprawdzonych przepisów i – przede wszystkim -gotowanie domowe, bo tylko tak wiemy co tak naprawdę trafia do naszych garnków, na nasze talerze, a finalnie do naszego organizmu. Jest to w końcu gotowanie ze składnikami o wysokich wartościach odżywczych, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana.

Właśnie dlatego warto do swojej kuchni zaprosić produkty superfoods i zaprzyjaźnić się z nimi na co dzień. Superfoods, jeśli chodzi o bogactwo mikro i makro elementów, są najlepsze. Są idealne do wzbogacania dań, a postać proszku, ziaren czy suszonych owoców, pozwala korzystać z nich przez cały rok.

Zdrowa kuchnia może być pyszna?

Jasne! Jeśli nie byłaby pyszna, to ja bym nie jadła. Dla mnie kuchnia przede wszystkim musi być pyszna, nie lubię złych dań. Produkty najwyższej jakości to głównie smak, to odpowiednie wartości, które łączymy w swoje kompozycje.

żurawina

Wróćmy do wspomnianych przez ciebie superfoods. Czego o nich nie wiemy?

Mianem superfood określa się żywność niezwykle bogatą w wartości odżywcze, mające bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka Superżywność to produkty, które posiadają niezbędne składniki żywieniowe, takie jak: witaminy, minerały, aminokwasy lub inne substancje egzogenne, których może brakować w codziennej diecie.

Mają też udokumentowaną wartość prozdrowotną. Co ważne, zawartość tych cennych składników w produktach superfood, jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa niż w tych tradycyjnych.

Są to produkty dla naszego organizmu po prostu najlepsze (śmiech)!

Jak je stosować?

Gama zastosowań jest niezwykle obszerna. Nie ukrywam, że ja najbardziej lubię dodawać je do śniadań. Moje owsianki, jaglanki z chią, morwą, goją i miechunką są bombą, w której zakochują się wszyscy moi domownicy i goście. Uwielbiam też dodawać je do różnego rodzaju shake’ów – moringa, chlorella, białko konopne, wspaniale sprawdzają się w shake’ach, np. z awokado, gruszką, ze szpinakiem, z jarmużem. Proszę spróbować!

Skąd mam mieć pewność, że kupione superfoods są dobrej jakości?

Przy zakupie produktów superfoods trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość oraz wybierać te od zaufanych dostawców. Bardzo ważna jest certyfikacja, aby mieć pewność, że sięgamy po produkty sprawdzone, czyste, najwyższej jakości. Równie ważny jest kraj pochodzenia –  pamiętajmy, że konkretne produkty pochodzą z określonych regionów, gdzie są autochtoniczne; np. jagody ACAI pochodzą z Brazylii, jagody Maqui z Chile, chlorella najlepszej jakości będzie np. z Korei Południowej, a korzeń maca czy owoce camu camu najlepiej kupować z Peru.

Zapamiętajmy to: kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać.

Zdradzisz nam jakiś przepis z wykorzystaniem superfoods?

Na mojej stronie znajdziecie ponad 40 przepisów z użyciem superfoods: od śniadań, przez lunche, obiady, kolacje, na deserach kończąc. Znajdziecie również opisy produktów oraz przekierowanie do sklepu e-commerce, gdzie jest pełna gama produktów do gotowania, jak i pozostałe produkty, takie jak: gotowe chrupiące musli czy mieszanki ziołowe do zaparzania. Wszystko oczywiście z dodatkiem superfoods.

A jakie jest twoje ulubione danie?

Wspominałam wcześniej o jaglance, więc wróćmy do niej. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym, dodajemy jagody acai, maqui i banana, to wszystko miksujemy, posypujemy chią, morwą, jagodami goji, dodajemy oczywiście moją ukochaną miechunkę peruwiańską.

Wcześniej możemy dodać odrobinę baobabu, lucumy i w ten sposób dosłodzić. Świeża mięta, może kiwi, marakuja i mamy wspaniałe danie.

Co jest najważniejsze w zdrowym stylu życia?

Konsekwencja i zdrowe nawyki. I to jest bardzo trudne. Ja nie raz się zachwiałam i nie raz zawiodłam samą siebie, ale za każdym razem powracałam na tę dobrą drogę. Więc jeśli ty, jeśli wy się zgubicie, zabłądzicie to pamiętajcie, że zawsze można wrócić.

Czy da się przekonać kogoś do zdrowszego jedzenia?

Najprościej lekko zmienić swoje nawyki żywieniowe i obserwować swój organizm, badać, co na niego dobrze wpływa. Mięso na jednych wpływa dobrze, na drugich źle, owoce na niektórych wpływają wspaniale, a niektórzy wolą je ograniczać i jeść je tylko do południa.

Podobnie jest z nabiałem i glutenem. Więc obserwujmy siebie, spróbujmy poznać swój organizm i myślę, że to on nam podpowie, jakie nawyki powinniśmy wprowadzić.

Najczęściej nadużywamy soli i cukru. Zastępujesz je czymś w swojej diecie?

Sól można ograniczyć i tego uczy mnie moja córka, ponieważ ona do swoich dań nie ma dodawanej soli, więc ja wyeliminowałam prawie w ogóle sól i tylko doprawiam odrobiną soli himalajskiej gotowe już dania, ale nie solę ich podczas przygotowania. A jeśli chodzi o cukier, to fajnym zamiennikiem może być lucuma, czyli naturalny zdrowy słodzik.

Pętla wisielcza z żelka

Co najbardziej motywuje cię w osiąganiu wyznaczonych celów?

Efekty (śmiech)! A żeby one nastąpiły, to potrzeba wiele pracy. Upór i ambicja – te cechy miałam zawsze w sobie i myślę, że one mi towarzyszą od najmłodszych lat do teraz.

Jak zamierzasz wspierać wszystkie kobiety, które zdecydują się przejść z „Purellą” na „zdrową stronę mocy”?

Myślę, że od wsparcia jest Ewa Chodakowska, a ja jestem od uśmiechu i od powiedzenia: „Spróbuj! Może się uda. Spróbuj! To nie jest trudne. Spróbuj! Gotowanie może być smaczne i proste. Zajrzyj na moją stronę i może ona cię zachęci”.


Purella Superfoods rozwija dwie marki. Pierwsza to Purella Superfoods – koncept innowacyjnych produktów opartych o SUPERFOODS, czyli owoców, przypraw i mieszanek roślinnych o najwyższych wartościach odżywczych. Druga linia to marka BeRAW z Ewą Chodakowską, w której znajdziecie zdrowe batony funkcjonalne oraz przekąski i smoothies.
Wszystkie produkty będą dostępne od stycznia w sieci sklepów Rossmann, Carrefour oraz na www.purella.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Ostre jedzenie jest zdrowe!

Ostre jedzenie jest zdrowe!

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Glukoza w ciąży – ważne badanie dla przyszłej mamy

Łykasz żelazo? Oto prawidłowe zasady suplementacji

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Zespół jelita drażliwego / istock

Zespół jelita drażliwego – jak żyć z tą chorobą? Gastroenterolog wyjaśnia

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Jak przyśpieszyć metabolizm? Wypróbuj te trzy sposoby

Koktajl zamiast soku

Nabiał a trądzik. Czego nie jeść przy trądziku różowatym?

Nabiał a trądzik. Czego nie jeść przy trądziku różowatym?

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?