Przejdź do treści

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Ania Starmach / Purella
Ania Starmach / Purella
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Gotująca z pasją i sercem jurorka programów telewizyjnych, autorka książek kucharskich i portalu kucharskiego, kobieta, żona, mama. Taka jest Ania Starmach, która niedawno stała się też, wspólnie z Ewą Chodakowską, ambasadorką marki Purella. W rozmowie z Hello Zdrowie opowiada o swoich postanowieniach, superfoods i miłości do zdrowej, pysznej kuchni. 

Magdalena Bury: Robisz postanowienia na Nowy Rok?

Ania Starmach: Nie miewam postanowień noworocznych, codziennie mam te same. Każdego dnia chcę lepiej się odżywiać, mieć więcej czasu dla mojej rodziny, mieć więcej czasu na realizowanie mojej pasji, mieć więcej czasu na czytanie książek, mieć więcej czasu na ćwiczenia…

Ale może nie wszystko na raz, więc przyjmuję te postanowienia na spokojnie. Myślę, że moim głównym postanowieniem jest to, aby ten rok był lepszy.

Chcesz lepiej się odżywiać. Czym jest dla ciebie zdrowe gotowanie?

Jest to korzystanie z produktów sezonowych, kupowanie produktów u lokalnych dostawców, korzystanie ze sprawdzonych przepisów i – przede wszystkim -gotowanie domowe, bo tylko tak wiemy co tak naprawdę trafia do naszych garnków, na nasze talerze, a finalnie do naszego organizmu. Jest to w końcu gotowanie ze składnikami o wysokich wartościach odżywczych, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana.

Właśnie dlatego warto do swojej kuchni zaprosić produkty superfoods i zaprzyjaźnić się z nimi na co dzień. Superfoods, jeśli chodzi o bogactwo mikro i makro elementów, są najlepsze. Są idealne do wzbogacania dań, a postać proszku, ziaren czy suszonych owoców, pozwala korzystać z nich przez cały rok.

Zdrowa kuchnia może być pyszna?

Jasne! Jeśli nie byłaby pyszna, to ja bym nie jadła. Dla mnie kuchnia przede wszystkim musi być pyszna, nie lubię złych dań. Produkty najwyższej jakości to głównie smak, to odpowiednie wartości, które łączymy w swoje kompozycje.

żurawina

Wróćmy do wspomnianych przez ciebie superfoods. Czego o nich nie wiemy?

Mianem superfood określa się żywność niezwykle bogatą w wartości odżywcze, mające bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka Superżywność to produkty, które posiadają niezbędne składniki żywieniowe, takie jak: witaminy, minerały, aminokwasy lub inne substancje egzogenne, których może brakować w codziennej diecie.

Mają też udokumentowaną wartość prozdrowotną. Co ważne, zawartość tych cennych składników w produktach superfood, jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa niż w tych tradycyjnych.

Są to produkty dla naszego organizmu po prostu najlepsze (śmiech)!

Jak je stosować?

Gama zastosowań jest niezwykle obszerna. Nie ukrywam, że ja najbardziej lubię dodawać je do śniadań. Moje owsianki, jaglanki z chią, morwą, goją i miechunką są bombą, w której zakochują się wszyscy moi domownicy i goście. Uwielbiam też dodawać je do różnego rodzaju shake’ów – moringa, chlorella, białko konopne, wspaniale sprawdzają się w shake’ach, np. z awokado, gruszką, ze szpinakiem, z jarmużem. Proszę spróbować!

Skąd mam mieć pewność, że kupione superfoods są dobrej jakości?

Przy zakupie produktów superfoods trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość oraz wybierać te od zaufanych dostawców. Bardzo ważna jest certyfikacja, aby mieć pewność, że sięgamy po produkty sprawdzone, czyste, najwyższej jakości. Równie ważny jest kraj pochodzenia –  pamiętajmy, że konkretne produkty pochodzą z określonych regionów, gdzie są autochtoniczne; np. jagody ACAI pochodzą z Brazylii, jagody Maqui z Chile, chlorella najlepszej jakości będzie np. z Korei Południowej, a korzeń maca czy owoce camu camu najlepiej kupować z Peru.

Zapamiętajmy to: kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać.

Zdradzisz nam jakiś przepis z wykorzystaniem superfoods?

Na mojej stronie znajdziecie ponad 40 przepisów z użyciem superfoods: od śniadań, przez lunche, obiady, kolacje, na deserach kończąc. Znajdziecie również opisy produktów oraz przekierowanie do sklepu e-commerce, gdzie jest pełna gama produktów do gotowania, jak i pozostałe produkty, takie jak: gotowe chrupiące musli czy mieszanki ziołowe do zaparzania. Wszystko oczywiście z dodatkiem superfoods.

A jakie jest twoje ulubione danie?

Wspominałam wcześniej o jaglance, więc wróćmy do niej. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym, dodajemy jagody acai, maqui i banana, to wszystko miksujemy, posypujemy chią, morwą, jagodami goji, dodajemy oczywiście moją ukochaną miechunkę peruwiańską.

Wcześniej możemy dodać odrobinę baobabu, lucumy i w ten sposób dosłodzić. Świeża mięta, może kiwi, marakuja i mamy wspaniałe danie.

Co jest najważniejsze w zdrowym stylu życia?

Konsekwencja i zdrowe nawyki. I to jest bardzo trudne. Ja nie raz się zachwiałam i nie raz zawiodłam samą siebie, ale za każdym razem powracałam na tę dobrą drogę. Więc jeśli ty, jeśli wy się zgubicie, zabłądzicie to pamiętajcie, że zawsze można wrócić.

Czy da się przekonać kogoś do zdrowszego jedzenia?

Najprościej lekko zmienić swoje nawyki żywieniowe i obserwować swój organizm, badać, co na niego dobrze wpływa. Mięso na jednych wpływa dobrze, na drugich źle, owoce na niektórych wpływają wspaniale, a niektórzy wolą je ograniczać i jeść je tylko do południa.

Podobnie jest z nabiałem i glutenem. Więc obserwujmy siebie, spróbujmy poznać swój organizm i myślę, że to on nam podpowie, jakie nawyki powinniśmy wprowadzić.

Najczęściej nadużywamy soli i cukru. Zastępujesz je czymś w swojej diecie?

Sól można ograniczyć i tego uczy mnie moja córka, ponieważ ona do swoich dań nie ma dodawanej soli, więc ja wyeliminowałam prawie w ogóle sól i tylko doprawiam odrobiną soli himalajskiej gotowe już dania, ale nie solę ich podczas przygotowania. A jeśli chodzi o cukier, to fajnym zamiennikiem może być lucuma, czyli naturalny zdrowy słodzik.

Pętla wisielcza z żelka

Co najbardziej motywuje cię w osiąganiu wyznaczonych celów?

Efekty (śmiech)! A żeby one nastąpiły, to potrzeba wiele pracy. Upór i ambicja – te cechy miałam zawsze w sobie i myślę, że one mi towarzyszą od najmłodszych lat do teraz.

Jak zamierzasz wspierać wszystkie kobiety, które zdecydują się przejść z „Purellą” na „zdrową stronę mocy”?

Myślę, że od wsparcia jest Ewa Chodakowska, a ja jestem od uśmiechu i od powiedzenia: „Spróbuj! Może się uda. Spróbuj! To nie jest trudne. Spróbuj! Gotowanie może być smaczne i proste. Zajrzyj na moją stronę i może ona cię zachęci”.


Purella Superfoods rozwija dwie marki. Pierwsza to Purella Superfoods – koncept innowacyjnych produktów opartych o SUPERFOODS, czyli owoców, przypraw i mieszanek roślinnych o najwyższych wartościach odżywczych. Druga linia to marka BeRAW z Ewą Chodakowską, w której znajdziecie zdrowe batony funkcjonalne oraz przekąski i smoothies.
Wszystkie produkty będą dostępne od stycznia w sieci sklepów Rossmann, Carrefour oraz na www.purella.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Ciśnienie możesz obniżyć bez leków. Zobacz, jak to zrobić

Przyczyny wzdęć i zaparć / istock

Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Jesteś zmęczona, boli cię głowa? Być może czas zmienić dietę

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko)

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Owies jako jeden ze sposób na obniżenie cholesterolu.

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Ziemniaki w diecie / rawpixel

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Ashwagandha to roślina, której właściwości znane są od lat

Ashwagandha – co to jest i jak działa? Pomaga nie tylko na PMS

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

3 jogurty naturalne i wiśnie. Wszystko położone na obrusie

Chcesz być zdrowa i mieć piękną skórę? Jedz codziennie te produkty!

Dieta na piękne włosy

Dieta na piękne włosy. Są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Zakupy podczas pandemii / rawpixel

Kuchnia w dobie kwarantanny. Dlaczego Polacy kupują makaron i ser żółty?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę