Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

3 razy guacamole

3 razy guacamole
Przygotowanie guacamole jest dziecinnie proste. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Znamy i kochamy je wszyscy. Guacamole – pasta z awokado idealna do imprezowych przekąsek. Można przygotować je na wiele sposobów. Wypróbujcie to klasyczne, a potem skuście się na przepis z nutą azjatycką i śródziemnomorską.

Guacamole to rodzaj salsy, dipu, pasty ‒ podawanego na zimno. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych (jak choćby quesadilli, burrito, owoców morza czy pieczonego kurczaka), ale można je także zajadać z chrupiącymi chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce pieczywa.

Jego ojczyzną jest Meksyk, ale jak to zwykle bywa w wypadku genialnych potraw – wieść o nim rozeszła się szeroko, mocno zadomowiając się w kuchniach czterech stron świata.

Bazowym i najważniejszym składnikiem guacamole jest owoc awokado, bardziej swojsko zwany też smaczliwką. Owoce powinny być dojrzałe, miękkie (ale nie rozpadające) i z maślanym wnętrzem. Można użyć dowolnej odmiany awokado, chociaż osobiście polecam przepyszne, kremowe, o delikatnie orzechowym posmaku Hass. Poznacie je po chropowatej, brązowej (a nawet fioletowobrązowej) skórce.

Przygotowanie pasty z awokado jest dziecinnie proste: wystarczy wydrążony miąższ smaczliwki rozgnieść widelcem. I taka tylko sugestia: z tym rozgniataniem nie trzeba się szczególnie mocno starać ‒ większe grudki gdzieniegdzie są bardzo mile widziane. Warto natomiast pamiętać, że rozcięte i pozbawione pestki awokado szybko się utlenia, nabierając nieapetycznej, sinej barwy. Aby spowolnić ten proces, konieczne jest zakwaszenie miąższu ‒ wystarczy niewielka ilość soku z limonki czy cytryny, które dodatkowo podkreślą smak potrawy. Dobrze jest też na wszelki wypadek zachować pestkę. Jeśli z konsumpcją przyjdzie poczekać – pomoże trik z wciśnięciem pestki do środka miseczki z dipem.

W skład klasycznego guacamole wchodzą niemałe ilości ostrej papryczki (np. jalapeño), czerwona cebula i spora garść świeżej kolendry. Ale guacamole doczekało się wielu odmian. Rodzaj i ilość dodatków, które mogą się znaleźć w paście – to już w zasadzie kwestia gustu. Najlepiej eksperymentować i szukać własnych połączeń. Moje ulubione podaję poniżej. Smacznego! 

Guacamole podstawowe (klasyczne)

Składniki:

- 2 owoce awokado
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli (małej)
- kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez) – ilość dozować do smaku
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz do smaku

Przygotuj dodatki: utrzyj ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekaj.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki).

Wmieszaj czosnek, cebulkę, papryczkę (tę dodawaj stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przestań marnować jedzenie

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

Powiązane artykuły

18 przepisów dla tych, co kochają awokado

Zwolennicy awokado są w stanie włączać je do każdego posiłku, przeciwnicy...
Zwolennicy awokado są w stanie włączać je do każdego posiłku, przeciwnicy zaś oceniają je jako owoc bez smaku - bananowe masło czy… mydło. My kochamy awokado na tyle, że najchętniej widzielibyśmy je w fotelu prezydenta. A zatem, Panie i Panowie, przedstawiamy awokado w 18 najpyszniejszych odsłonach!

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna...
Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Serniczki na zimno z awokado

Awokado – wszyscy znamy je z guacamole, dodajemy do sałatek. A jak smakuje na słodko? Genialnie. Wypróbujcie...
Awokado – wszyscy znamy je z guacamole, dodajemy do sałatek. A jak smakuje na słodko? Genialnie. Wypróbujcie nasze serniczki, takiego deseru jeszcze nie jedliście!