Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka
![Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/11/image-from-rawpixel-id-1218588-jpeg-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Przyszłe mamy szczególnie mocno zwracają uwagę na dietę, bo wszystkie składniki odżywcze dostarczają nie tylko sobie, ale także dziecku. Z reguły zapotrzebowanie na cenne związki rośnie, jednak każdy z nich warto traktować osobno. Jak jest w przypadku witaminy C w ciąży? Na jakie kwestie musimy zwrócić szczególną uwagę? Zapytałam o to dietetyczkę dr Hannę Stolińską.
Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna?
Witaminę C kojarzymy przede wszystkim z odpornością. Składnik ten wspomaga pracę komórek odpowiadających za obronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Panie interesujące się pielęgnacją wiedzą też pewnie o jej działaniu antyoksydacyjnym, czyli niwelującym szkodliwe działanie wolnych rodników. Wolne rodniki przyczyniają się między innymi do przedwczesnego starzenia się skóry. Te właściwości to jednak tylko dwie z wielu. Dlaczego witamina C jest szczególnie ważna w przypadku kobiet w ciąży?
Witamina C znacznie poprawia wchłanialność żelaza, którego niedobór przyczynia się do anemii. Anemia, czyli niedokrwistość, to z kolei częsta przypadłość kobiet w ciąży. Zagraża zarówno ich zdrowiu, jak i dziecka. Witamina C jest też łączona z rozwojem układu nerwowego płodu, co po narodzinach przekłada się na zdolność zapamiętywania i koncentracji u malucha. Ponadto niedobór witaminy C wywołuje dodatkowe objawy u przyszłych mam, w tym między innymi: trudność gojenia się ran, ogólne osłabienie skóry i nerwobóle. Ile potrzebujemy witaminy C w diecie, aby zapobiec tym sytuacjom?
U kobiet zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg. Po zajściu w ciążę obserwujemy wzrost zapotrzebowania do 80-85 mg – informuje dietetyczka dr Hanna Stolińska.
Witamina C w ciąży – jakie są jej najlepsze źródła?
Zapewnienie sobie wystarczającej ilości witaminy C w diecie nie jest trudnym zadaniem. Składnik ten znajdziemy w wielu owocach i warzywach, a także superfoods. Wbrew pozorom do jej najbogatszych źródeł wcale nie należą cytryny, ale na przykład:
To po wymienione wyżej produkty warto sięgać w pierwszej kolejności, także w trakcie w ciąży:
Witamina C najlepiej wchłania się z surowych warzyw i owoców. Suplementy diety powinny być drugim wyborem – tłumaczy dietetyczka dr Hanna Stolińska.
Witamina C w ciąży – czy może zaszkodzić?
W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (na przykład A, D, E, K) – rozpuszczalną w wodzie witaminę C trudno przedawkować. Przypadki hiperwitaminozy są bardzo rzadkie i zwykle wiążą się z innymi problemami zdrowotnymi. Dr Hanna Stolińska wyjaśnia:
Witamina C jest wydalana z moczem, dlatego jej nadmiar z reguły nie stanowi zagrożenia. Wyjątek stanowią sytuacje, gdy mamy problem z nerkami. Wtedy zalecana jest szczególna ostrożność.
Polecamy
![Warzywne muffinki - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/adobestock_628979943-850x567.jpeg)
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/01/adobestock_179840491-kopia-850x563.jpg)