Przejdź do treści

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wzdęty brzuch. Skąd się bierze i jak się go pozbyć?
Joga hormonalna – sposób na równowagę
Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów
Trenerka pokazuje, jak ćwiczyć na piłce fitness. Leży na plecach na piłce, ręce trzyma pod głową
Ćwiczenia na piłce dla wzmocnienia mięśni i kręgosłupa
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Wiosna już za chwilę. Początek tej pory roku to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia na tydzień na straganach pojawia się coraz więcej apetycznych nowalijek. W marcu niepodzielnie króluje cebula dymka.

Cebula dymka to nie tylko drobne cebulki, z których w warunkach domowych można wyhodować szczypiorek. W warzywniaku to po prostu zielony pęczek z młodą cebulką i soczystym szczypiorkiem.

Cebula dymka jest bogata w witaminy (C, A, B1, B2), kwas foliowy, beta-karoten oraz składniki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo). W smaku jest delikatniejsza od cebuli i można ją energicznie siekać bez obaw, że uroni się łzy. A jednak, mimo swych oczywistych walorów, cebula dymka gra zwykle w kuchni role drugoplanowe. Wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do twarożku lub do posypania kanapek. A przecież to nie wszystko, do czego wiosenna dymka się nadaje. Udowodnię wam, że może stać się głównym bohaterem potrawy.

Tosia z bloga Burczymiwbrzuchu poleca prosty przepis na wiosenną kremową zupę z dymki, którą warto podać z jajkiem w koszulce i z razowymi grzankami.

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce

cebula dymka

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce – składniki na 3-4 porcje

– cebula dymka – 2 pęczki
– 2 cm korzenia imbiru
– 2 cm trawy cytrynowej (można pominąć)
– łyżeczka ziaren kolendry
– 2 małe ziemniaki
– 600–650 ml bulionu z warzyw
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– grzanki z razowego chleba
– jajka w koszulce 

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce – przygotowanie:

Dwa pęczki cebuli dymki myjemy i osuszamy. Białą część z cebulkami kroimy w drobną kostkę, szczypiorek również siekamy i odkładamy na później. Drobno siekamy imbir oraz trawę cytrynową. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy przygotowane składniki oraz ziarenka kolendry i podsmażamy je przez kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami, razem z połową szczypiorku. Całość podsmażamy ok. 3 minut. Wlewamy bulion, dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień. Całość gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Do tak przygotowanej zupy dodajemy resztę szczypiorku (zostawiamy ok. 2 łyżek) i miksujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy zupy, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Krem podajemy z jajkiem w koszulce, razowymi grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Dla pikantnego smaku posypujemy dodatkowo suszonymi płatkami chilli.

Jajko w koszulce – przygotowanie

1. W trakcie gotowania zupy przygotowujemy jajko/a w koszulce.
2. Do rondla wlewamy 0,5 l wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki octu (winnego lub jabłkowego).
3. Podgrzewamy wodę, a do miseczki wbijamy jajko.
4. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki „wirek”, w który wlewamy ostrożnie jajko.
5. Gotujemy je przez mniej więcej 3 minuty.
6. Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą cedzakowej łyżki, przekładamy do miseczki z zupą.

Tosia Kolo – razem z przyjaciółką Śliwką prowadzi  bloga burczymiwbrzuchu. Miłośniczka gotowania z powołania, pierwsze kroki w kuchni stawiała już w szkole podstawowej. Na co dzień odkrywa nowe smaki, wypieka domowy chleb, wymyśla nowe przepisy i organizuje cateringi.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

szparagi

Fakty o szparagach, których mogłaś nie znać

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Wiosenne tagliatelle ze szparagów