Przejdź do treści

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Wiosna już za chwilę. Początek tej pory roku to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia na tydzień na straganach pojawia się coraz więcej apetycznych nowalijek. W marcu niepodzielnie króluje cebula dymka.

Cebula dymka to nie tylko drobne cebulki, z których w warunkach domowych można wyhodować szczypiorek. W warzywniaku to po prostu zielony pęczek z młodą cebulką i soczystym szczypiorkiem.

Cebula dymka jest bogata w witaminy (C, A, B1, B2), kwas foliowy, beta-karoten oraz składniki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo). W smaku jest delikatniejsza od cebuli i można ją energicznie siekać bez obaw, że uroni się łzy. A jednak, mimo swych oczywistych walorów, cebula dymka gra zwykle w kuchni role drugoplanowe. Wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do twarożku lub do posypania kanapek. A przecież to nie wszystko, do czego wiosenna dymka się nadaje. Udowodnię wam, że może stać się głównym bohaterem potrawy.

Tosia z bloga Burczymiwbrzuchu poleca prosty przepis na wiosenną kremową zupę z dymki, którą warto podać z jajkiem w koszulce i z razowymi grzankami.

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce

cebula dymka

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce – składniki na 3-4 porcje

– cebula dymka – 2 pęczki
– 2 cm korzenia imbiru
– 2 cm trawy cytrynowej (można pominąć)
– łyżeczka ziaren kolendry
– 2 małe ziemniaki
– 600–650 ml bulionu z warzyw
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– grzanki z razowego chleba
– jajka w koszulce 

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce – przygotowanie:

Dwa pęczki cebuli dymki myjemy i osuszamy. Białą część z cebulkami kroimy w drobną kostkę, szczypiorek również siekamy i odkładamy na później. Drobno siekamy imbir oraz trawę cytrynową. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy przygotowane składniki oraz ziarenka kolendry i podsmażamy je przez kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami, razem z połową szczypiorku. Całość podsmażamy ok. 3 minut. Wlewamy bulion, dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień. Całość gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Do tak przygotowanej zupy dodajemy resztę szczypiorku (zostawiamy ok. 2 łyżek) i miksujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy zupy, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Krem podajemy z jajkiem w koszulce, razowymi grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Dla pikantnego smaku posypujemy dodatkowo suszonymi płatkami chilli.

Jajko w koszulce – przygotowanie

1. W trakcie gotowania zupy przygotowujemy jajko/a w koszulce.
2. Do rondla wlewamy 0,5 l wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki octu (winnego lub jabłkowego).
3. Podgrzewamy wodę, a do miseczki wbijamy jajko.
4. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki „wirek”, w który wlewamy ostrożnie jajko.
5. Gotujemy je przez mniej więcej 3 minuty.
6. Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą cedzakowej łyżki, przekładamy do miseczki z zupą.

Tosia Kolo – razem z przyjaciółką Śliwką prowadzi  bloga burczymiwbrzuchu. Miłośniczka gotowania z powołania, pierwsze kroki w kuchni stawiała już w szkole podstawowej. Na co dzień odkrywa nowe smaki, wypieka domowy chleb, wymyśla nowe przepisy i organizuje cateringi.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą