Przejdź do treści

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna
Ekstrawertycy i introwertycy powoli odchodzą do przeszłości. Sprawdź, czy jesteś ambiwertykiem
Kobieta ćwiczy
Ćwiczenia na poprawę mobilności barków oraz odciążenie kręgosłupa w części lędźwiowej. Spróbuj!
Polidaktylia – przyczyny, rodzaje, diagnozowanie i leczenie
Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To jedna z prawd podstawowych, którą nagminnie lekceważymy. O tym, dlaczego śniadanie jest takie ważne, jakie błędy popełniamy najczęściej oraz o kilku śniadaniowych faktach i mitach opowie Alina Olczak – psychodietetyczka z poradni Back to Shape.

Śniadanie faktycznie jest niezwykle istotne. To pierwszy posiłek po nocy, a więc po czasie, w którym nasz organizm wycisza się, odpoczywa i regeneruje. Zakładając, że zdrowy sen powinien trwać 8 godzin, a ostatni wieczorny posiłek jemy 2 godziny przed snem, oznacza to, że śniadaniem uzupełniamy niedobór energetyczny z 10 godzin – mówi Alina Olczak.

Podstawowy błąd – brak śniadania

Z raportu TNS OBOP dotyczącego nieprawidłowego modelu żywienia wśród nastolatków wynika, że 25 proc. dzieci w wieku 13–16 lat nie je śniadań, mimo że z przekonaniem potrafią wydeklamować wszystkie argumenty przemawiające za koniecznością ich jedzenia. Coraz częściej w rodzinach rezygnujemy ze wspólnego śniadania, tłumacząc się pośpiechem, brakiem czasu. Kończy się na łyku kawy, a dzieci często dostają drobne, za które kupią drożdżówkę.

– Pominięcie śniadania prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. Czujemy się wówczas ospali, mamy problem z koncentracją, jesteśmy rozdrażnieni – mówi Alina Olczak.

W tym momencie intuicyjnie sięgamy po produkty, które szybko uzupełnią poziom cukru, a więc słodkie bułeczki, batoniki. Wiele osób świadomie pomija śniadanie, zakładając błędnie, że dzięki temu szybciej schudną. To jeden z większych mitów. Niejedzenie nie sprzyja odchudzaniu. Pominięcie śniadania albo zredukowanie go do jabłka przyniesie odwrotny skutek, na dłuższą metę okaże się nieefektywne i nawet szkodliwe. Niedobór węglowodanów spowolni metabolizm, bo śniadanie jest porcją paliwa. Jeśli go nie dostarczymy, proces przemiany materii nie będzie się odbywał prawidłowo

Psychodietetyczka Alina Olczak

Drugie śniadanie powinno być drugie, a nie pierwsze

Odkładanie śniadania na czas bycia w pracy to kolejny błąd. Zanim dojedziemy do pracy, ogarniemy sprawy bieżące i znajdziemy naprawdę spokojną chwilę, okaże się, że jest godzina 10 albo 11. To czas drugiego śniadania. Przynajmniej od 4 godzin jesteśmy na nogach, w biegu i funkcjonujemy na oparach energetycznych sprzed kilkunastu godzin.

– Posiłek jedzony w przerwie śniadaniowej w pracy powinien być de facto symbolicznym uzupełnieniem zapasów. To może być wówczas jabłko, garść suszonych owoców lub orzechów, dobrej jakości jogurt, np. z domową granolą – mówi psychodietetyczka i dodaje – Kiedy jednak drugie śniadanie staje się pierwszym posiłkiem, okazuje się, że będzie ono zbyt obfite lub niewystarczające.

Jemy za mało albo za dużo

Często pierwsze śniadanie ograniczamy do małego jogurtu, jednego owocu czy ryżowego wafelka. To za mało. Znów jajecznica z pięciu jajek czy stos kanapek to zdecydowanie za dużo.

Śniadanie powinno stanowić ok. 25 proc. wszystkich kalorii spożywanych w ciągu dnia. Nie chodzi jednak tylko o kalorie, ale również o różnorodność. Kanapki z białej bułki z masłem i żółtym serem wypełnią nasze 25 proc., dadzą nawet uczucie sytości, ale nie dostarczą niezbędnych substancji odżywczych. Zabraknie warzyw, owoców, a więc witamin, błonnika, dobrych węglowodanów, które powoli będą dostarczać nam energii

Psychodietetyczka Alina Olczak

Klasyk śniadaniowy – grzechy największe

Płatki śniadaniowe zalane mlekiem czy jogurtem, parówki, tosty, pasztety i topione serki – oto największe zbrodnie śniadaniowe. Szybkie i proste, niewymagające czasu i wysiłku, a zgodnie z przekazem reklamowym pełnowartościowe produkty spożywcze. Na pewno? – Nie. To są produkty, które powinniśmy wyeliminować z jadłospisu zupełnie. Nie tylko ze śniadania, ale w ogóle. Płatki śniadaniowe jedynie w teorii są pożywne i zdrowe.

To cukry proste z dodatkiem różnych substancji, które być może nadają płatkom ładny wygląd i jakiś smak, ale nie są niezbędne dla naszego organizmu. To wysoko przetworzone produkty, o pięknych kształtach, kolorach i wyszukanych smakach. Przede wszystkim słodkie, dlatego tak lubiane przez dzieci. I dlatego jako pierwsze powinny zniknąć z naszych koszyków. Tak samo jak parówki – nawet te w teorii składające się z 95 proc. z mięsa nie są najlepszym pomysłem na jedzenie. Tańsze wersje mogą zawierać nawet jedynie 30 proc. mięsa i w zasadzie nie powinny być spożywane.

W ogóle warto czytać etykiety – przypomina Alina Olczak i dodaje – Wówczas dowiemy się, co tak naprawdę kryje się w pasztetach w aluminiowych foremkach, w serkach topionych czy modnych ostatnio chlebach tostowych. Przygotowanie kanapki z chleba tostowego z serkiem topionym i ketchupem zajmie nam tyle samo czasu co przygotowanie kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z serem dobrej jakości i pomidorem, być może też kawałkiem sałaty czy odrobiną kiełków. Nie ma więc mowy o wygodzie, lecz o naszych przyzwyczajeniach.

Monika Prześlakowska

Dobre śniadanie według dietetyka to np. twarożek z pokrojonymi rzodkiewkami, jajko na miękko plus garść kiełków słonecznika, kasza jaglanka z nerkowcami i natką pietruszki, grahamka z wędzonym łososiem i sałatą, owsianka z jabłkiem cynamonem i orzechami włoskimi.

Żeby śniadanie spełniało swoje zadanie, faktycznie powinno być zjedzone tuż po przebudzeniu. Niech składa się z produktów nieprzetworzonych: otrębów, nasion, jajek, świeżych warzyw i owoców. Dobre śniadanie to kompozycja białka, węglowodanów, błonnika i witamin. Oczywiście białko nie musi być pochodzenia zwierzęcego – jajko czy jogurt spokojnie możemy zastąpić bogatą w dobrze przyswajane białko soczewicą w dowolnej postaci, np. pasty na kanapki.

Dobrze zbilansowane śniadanie dostarczy nam energii. Jeśli po zjedzonym śniadaniu czujesz się ospale, ociężale, nie masz energii, za to masz problem z koncentracją albo pomimo uczucia sytości nadal czujesz się głodny, oznacza to, że twoje śniadanie nie spełniło swojego zadania. Przyjrzyj się uważnie temu, co jesz, i spróbuj wprowadzić zmiany. To nie boli!

Alina Olczak psychodietetyk, poradnia Back to Shape.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Zjedz komosę na śniadanie!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

banany i płatki

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

White Plate. Przepis na owsiankę

White Plate – blog pełen przepisów. Zrób owsiankę wg White Plate

Śniadaniowe ciastka jaglane

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?