Przejdź do treści

Dobre i złe białka

Foto: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Słońce jesienią też może być groźne! / istock.com
Myślisz, że jesienią nie potrzebujesz kremów z filtrem? Nic bardziej mylnego
Apteka
GIF wycofuje kolejny lek. Chodzi o preparat stosowany w leczeniu zaburzeń psychicznych
Świąteczna reklama Allegro / Fot. Screen z YouTube
Świąteczna reklama Allegro wzrusza i daje ważną lekcję o relacjach. Nie przegap tego, co najważniejsze w czasie świąt!
Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?
Szczepienia obowiązkowe / istockphoto.com
Kiedy ostatnio się szczepiłaś? Pewnie jeszcze w liceum? Najwyższy czas to zmienić. Lekarka stworzyła listę szczepień dla dorosłych

Zdrowa dieta powinna opierać się na białkach, ale nie wszystkie są dla zdrowia dobre – ogłosili niedawno amerykańscy i francuscy naukowcy. Codzienna porcja orzechów i nasion, w świetle badań, obniża ryzyko chorób serca. Dla odmiany białko z czerwonego mięsa nam szkodzi.

Na co dzień słyszymy, że białko to samo dobro – w końcu potrzebują go zarówno kości i zęby, skóra i paznokcie, serce czy układ odpornościowy. A o tym, że może szkodzić? Choć brzmi dziwnie, naukowcy sugerują, że znaczny udział w chorobach sercowo-naczyniowych ma czerwone mięso. Tym razem nie chodzi jednak o zawarty w nim tłuszcz, ale… białko. Od 2002 do 2007 roku grupa badaczy z Loma Linda University School of Public Health w Kalifornii, AgroParisTech i Institut National de la Recherche Agronomique w Paryżu przyglądała się wpływowi dwóch źródeł białka (z mięsa oraz z orzechów i nasion) na ewentualne ryzyko zachorowalności na serce. Włączyli do badania ponad 80 tysięcy uczestników. Skrupulatnie przyglądali się ich jadłospisowi, a dokładniej – ilości zjadanego m.in. mięsa, orzechów, ziaren i warzyw. Potem przeanalizowano przeżycie badanych.

Niestety, naukowcy odkryli niepokojący związek między spożywaniem czerwonego mięsa a schorzeniami ze strony układu krwionośnego. Za sprawcę tego zamieszania uznali białko zawarte w mięsie. – Chociaż tłuszcze z mięsa zapisały się już w licznych badaniach jako czynniki podnoszące ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, to okazuje się, że białka w nim występujące też mogą mieć na te schorzenia istotny, a w znacznej mierze pomijany wpływ – uważa dr Gary Fraser, jeden z autorów badania. Jaki dokładnie wpływ na serce mają według naukowców białka pochodzące z mięsa? Poważny!

Regularne jedzenie białek z mięsa wiąże się z 60-procentowym wzrostem ryzyka chorób serca, podczas gdy u osób spożywających duże ilości białka z orzechów i nasion obserwuje się spadek tego ryzyka aż o 40 procent – wynika z pracy, która ukazała się w naukowym „International Journal of Epidemiology”. Co ważne, według autorów powiązanie między chorobą serca a dietą było najbardziej widoczne u młodszych osób. Naukowcy przekonują w związku z tym, że ​​wybór źródeł zdrowego białka może pomóc zapobiec możliwym we wcześniejszym wieku zgonom. Czy to oznacza, że aby cieszyć się dłuższym życiem, powinniśmy przejść na wegetarianizm i wyeliminować mięso z diety?

 

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Na razie nie ma co wpadać w panikę. Wnioski badaczy nie są w pełni uzasadnione i wskazują konieczność dalszych badań. Faktycznie, eksperyment rzucił nowe światło na postrzeganie białka zawartego w czerwonym mięsie. Sugeruje, że nie tylko tłuszcz, ale też białko w nim występujące przyczynia się do rozwoju chorób serca. Z tego względu naukowcy pracujący nad tym badaniem zwracają uwagę, żeby zamiast mówić tylko o dobrych i złych tłuszczach, skupić też uwagę na dobrych i złych źródłach białka.

Na tym etapie pojawia się jeszcze sporo nieoczywistych stwierdzeń i brakuje kompletnych odpowiedzi na wszystkie pytania. Przede wszystkim naukowcy przestrzegają przed podziałem białek na kategorie: lepsze – roślinne i gorsze – zwierzęce. Takie zaszufladkowanie jest zbyt ogólne i błędne. To, że białka pochodzące z orzechów zmniejszają ryzyko chorób serca, nie oznacza od razu, że można wynosić wszystkie białka roślinne na piedestał. I na odwrót, gorsza reputacja czerwonego mięsa nie powinna psuć opinii innym produktom. Jak zaznacza dr Fraser, takim jak choćby ryby. Bliższe poznanie tych zagadnień wciąż jeszcze przed nami. Niezależnie od tego, eksperci podkreślają też, że w dalszym ciągu do wyjaśnienia pozostaje kwestia, które konkretnie aminokwasy zawarte w mięsie przyczyniają się do podwyższenia ryzyka zachorowalności na choroby serca. Trzeba ustalić, czy różne źródła białka wpływają na towarzyszące chorobom serca czynniki, jak: stężenie lipidów we krwi, ciśnienie tętnicze czy masę ciała. Na pełne poznanie sekretu białek musimy jeszcze poczekać.

Najnowsze w naszym serwisie

Czy lubisz orzechy?

Tak
Nie
Zobacz wyniki ankiety

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

sałatka z łososiem

Jesteś często nerwowa? Przyczyną może być… dieta. Sprawdź, jakie zmiany warto w niej wprowadzić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą?

krewetki

Mocne kości i sprawne stawy to w dużej mierze zasługa odpowiedniej diety. Ważny jest nie tylko wapń

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ferrytyna - białko w ludzkim organizmie

Ferrytyna – norma, niedobór, badanie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Robienie pizzy na diecie / istockphoto.com

Dieta – jaka jest najlepsza? Żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty” mają odpowiedź

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo jest przeznaczona?

Zanim podasz dziecku zamiennik cukru

Zanim podasz dziecku zamiennik cukru… Dietetyczka ostrzega, by uważać z substancjami słodzącymi, które pozornie uważane są za zdrowsze

istockphoto.com

7 czynników pogarszających objawy alergii

Przeklinanie ma swoje korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź

kapsułki

Witaminy – kiedy, które i dla kogo?

freepik

Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze oczy? Zdecydowanie tak! Co zatem warto włączyć do diety?

Dieta oxy – czym jest i dla kogo jest przeznaczona?

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

gettyimages.com

Jak powinna wyglądać twoja dieta, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Chcesz przejść na dietę? Sprawdź, jakie badania powinnaś wykonać, zanim zaczniesz się odchudzać

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

10 nietypowych sygnałów problemu z jelitami

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.