Przejdź do treści

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka
Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Seks po porodzie. Jak to zrobić?
Barbara Kurdej Szatan
Barbara Kurdej-Szatan dołączyła do akcji w mediach społecznościowych. To bardzo ważne!
"It`s not about hair". Świetna akcja Polek, które normalizują kobiece owłosione ciała!
„It`s not about hair”. Świetna akcja Polek, które normalizują kobiece owłosione ciała!
Gdy szczupła osoba cierpi na otyłość, czyli gorzka prawda o TOFI
Gotowi na wszystko, czyli co oprócz leków i opatrunków powinno znaleźć się w wakacyjnej apteczce

Zdrowa dieta powinna opierać się na białkach, ale nie wszystkie są dla zdrowia dobre – ogłosili niedawno amerykańscy i francuscy naukowcy. Codzienna porcja orzechów i nasion, w świetle badań, obniża ryzyko chorób serca. Dla odmiany białko z czerwonego mięsa nam szkodzi.

Czy białko to samo dobro?

Na co dzień słyszymy, że białko to samo dobro – w końcu potrzebują go zarówno kości i zęby, skóra i paznokcie, serce czy układ odpornościowy. A o tym, że może szkodzić? Choć brzmi dziwnie, naukowcy sugerują, że znaczny udział w chorobach sercowo-naczyniowych ma czerwone mięso. Tym razem nie chodzi jednak o zawarty w nim tłuszcz, ale… białko. Od 2002 do 2007 roku grupa badaczy z Loma Linda University School of Public Health w Kalifornii, AgroParisTech i Institut National de la Recherche Agronomique w Paryżu przyglądała się wpływowi dwóch źródeł białka (z mięsa oraz z orzechów i nasion) na ewentualne ryzyko zachorowalności na serce. Włączyli do badania ponad 80 tysięcy uczestników. Skrupulatnie przyglądali się ich jadłospisowi, a dokładniej – ilości zjadanego m.in. mięsa, orzechów, ziaren i warzyw. Potem przeanalizowano przeżycie badanych.

Niestety, naukowcy odkryli niepokojący związek między spożywaniem czerwonego mięsa a schorzeniami ze strony układu krwionośnego. Za sprawcę tego zamieszania uznali białko zawarte w mięsie.

– Chociaż tłuszcze z mięsa zapisały się już w licznych badaniach jako czynniki podnoszące ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, to okazuje się, że białka w nim występujące też mogą mieć na te schorzenia istotny, a w znacznej mierze pomijany wpływ – uważa dr Gary Fraser, jeden z autorów badania.

Jaki dokładnie wpływ na serce mają według naukowców białka pochodzące z mięsa? Poważny!

Regularne jedzenie białek z mięsa wiąże się z 60-procentowym wzrostem ryzyka chorób serca, podczas gdy u osób spożywających duże ilości białka z orzechów i nasion obserwuje się spadek tego ryzyka aż o 40 procent – wynika z pracy, która ukazała się w naukowym „International Journal of Epidemiology”. Co ważne, według autorów powiązanie między chorobą serca a dietą było najbardziej widoczne u młodszych osób. Naukowcy przekonują w związku z tym, że ​​wybór źródeł zdrowego białka może pomóc zapobiec możliwym we wcześniejszym wieku zgonom. Czy to oznacza, że aby cieszyć się dłuższym życiem, powinniśmy przejść na wegetarianizm i wyeliminować mięso z diety?

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Dobre i złe białka

Na razie nie ma co wpadać w panikę. Wnioski badaczy nie są w pełni uzasadnione i wskazują konieczność dalszych badań. Faktycznie, eksperyment rzucił nowe światło na postrzeganie białka zawartego w czerwonym mięsie. Sugeruje, że nie tylko tłuszcz, ale też białko w nim występujące przyczynia się do rozwoju chorób serca. Z tego względu naukowcy pracujący nad tym badaniem zwracają uwagę, żeby zamiast mówić tylko o dobrych i złych tłuszczach, skupić też uwagę na dobrych i złych źródłach białka.

Na tym etapie pojawia się jeszcze sporo nieoczywistych stwierdzeń i brakuje kompletnych odpowiedzi na wszystkie pytania. Przede wszystkim naukowcy przestrzegają przed podziałem białek na kategorie: lepsze – roślinne i gorsze – zwierzęce. Takie zaszufladkowanie jest zbyt ogólne i błędne. To, że białka pochodzące z orzechów zmniejszają ryzyko chorób serca, nie oznacza od razu, że można wynosić wszystkie białka roślinne na piedestał. I na odwrót, gorsza reputacja czerwonego mięsa nie powinna psuć opinii innym produktom. Jak zaznacza dr Fraser, takim jak choćby ryby. Bliższe poznanie tych zagadnień wciąż jeszcze przed nami. Niezależnie od tego, eksperci podkreślają też, że w dalszym ciągu do wyjaśnienia pozostaje kwestia, które konkretnie aminokwasy zawarte w mięsie przyczyniają się do podwyższenia ryzyka zachorowalności na choroby serca. Trzeba ustalić, czy różne źródła białka wpływają na towarzyszące chorobom serca czynniki, jak: stężenie lipidów we krwi, ciśnienie tętnicze czy masę ciała. Na pełne poznanie sekretu białek musimy jeszcze poczekać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Zespół jelita drażliwego / istock

Zespół jelita drażliwego – jak żyć z tą chorobą? Gastroenterolog wyjaśnia

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Batony proteinowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć. Sprawdź, który baton jest najlepszy

Jak przyśpieszyć metabolizm? Wypróbuj te trzy sposoby

Koktajl zamiast soku

Nabiał a trądzik - czy jest się czego bać? Wyjaśniamy.

Nabiał a trądzik – czy jest się czego bać? Wyjaśniamy!

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Ciśnienie możesz obniżyć bez leków. Zobacz, jak to zrobić

Przyczyny wzdęć i zaparć / istock

Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Monika Prześlakowska

Kiedy brać białko – przed czy po treningu?

Nie spać, działać! Insulinooporność atakuje

Jesteś zmęczona, boli cię głowa? Być może czas zmienić dietę

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?