Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Czekolada!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy temperowanie. Tak, brzmi intrygująco, ale to proste, a efekt was zaskoczy. Każdy doceni prezent przygotowany samodzielnie. A może... zróbcie ją wspólnie!

Na czym dokładnie polega temperowanie i po co właściwie to robić? Temperowanie czekolady polega na jej podgrzewaniu i schładzaniu do konkretnej temperatury. Dlatego do jej przygotowania niezbędny jest termometr cukierniczy. Drugą istotną rzeczą jest, aby użyć tylko najlepszej jakościowo czekolady, tej, która zawiera największą ilość kakao. Oczywiście możesz użyć każdej czekolady, ale polecamy gorzką, bo jest najzdrowsza. Dzięki temperowaniu uzyskasz pięknie gładką i błyszczącą czekoladę, która podczas łamania będzie wydawać charakterystyczny dźwięk ‒ tak, ten, który często słychać podczas reklam telewizyjnych promujących czekoladę. O czym jeszcze warto pamiętać podczas procesu temperowania? Sprawdzając temperaturę za pomocą termometru, wkładaj go w środek masy tak, aby nie dotykać dna. Nie przekraczaj podanej temperatury, ponieważ czekolada może się roztemperować i trzeba będzie cały proces powtarzać jeszcze raz. Dodatkowo uważaj, aby do czekolady nie dostała się woda, wtedy masa może być zbyt płynna.

Gorzka czekolada to nie tylko naturalny afrodyzjak. Poprawia humor, pobudza i usuwa zmęczenie. Oprócz tego obniża zły cholesterol, wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą i nowotworami.

Do samodzielnie przygotowanej czekolady możesz dodać swoje ulubione orzechy. Jeśli nie przepadasz za jagodami goji, dodaj posiekane suszone owoce, sezam, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe. Jednak warto się przekonać do tych maleńkich owoców. Ich skład doskonale wpływa na nasze zdrowie. W końcu nie bez powodu są zaliczane do grupy superfoods.

Czekolada zakupiona? Zatem zabieramy się do temperowania!

Potrzebujesz:

- 400 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- garść ulubionych orzechów
- garść jagód goji
- termometr cukierniczy

Przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść 300 g w kąpieli wodnej do osiągnięcia 46‒48 stopni C. Zdejmij miskę z ognia i wrzuć resztę czekolady. Mieszaj dokładnie, aż się rozpuści.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Poczekaj, aż temperatura czekolady wyniesie 27 stopni C. Kiedy tak się stanie, wstaw miskę na garnek i podgrzej czekoladę do 32 stopni C.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wylej ją na papier do pieczenia i za pomocą noża rozprowadź równomiernie na mniej więcej 0,5 cm grubości.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Posyp orzechami i jagodami, lekko dociśnij. Odstaw na bok, aż czekolada stężeje, na 30‒40 minut. Po tym czasie połam ją na kawałki, umieść w ozdobnej torebce albo pudełku i szczelnie zamknij.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Taką czekoladę przechowuj w dobrze zamkniętym opakowaniu do 1‒2 tygodni.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Najlepiej smakuje zjedzona w ciągu kilku dni od jej przygotowania. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada, mężczyźni i kawa smakują lepiej w wersji luksusowej. Czekolada w wersji luksusowej, a więc...
Czekolada, mężczyźni i kawa smakują lepiej w wersji luksusowej. Czekolada w wersji luksusowej, a więc gorzka, z dużą zawartością kakao, jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.

Ciasto bananowe z kawałkami czekolady

Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą,...
Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą, sezonowymi owocami. Najlepiej smakuje z poranną kawą albo mlekiem. Sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek. Pieczemy!

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Niestety, zwykle przy okazji kaloryczne....
Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Niestety, zwykle przy okazji kaloryczne. Uwielbiam je, więc szukam sposobów na jego odchudzenie. No i mam: dodaję warzywa! Bingo!

Czekolada - tylko gorzka!

Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada...
Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada jest zdrowa? I czy naprawdę tuczy?