Przejdź do treści

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwiczenia na piękne plecy. Sprawdź, co zrobić, jeśli codziennie spędzasz kilka godzin przy biurku
Jak rozpoznać przetrenowanie?
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?

Przejadła ci się owsianka i skończyły pomysły na zdrowe, sycące śniadania? Ta propozycja postawi cię na nogi o poranku. Jej bazą będzie gęsty koktajl ze spiruliną, a jako dodatki wykorzystamy mango, kiwi, gruszkę, ziarenka granatu i nasiona chia. Naprawę zdrowa miska!

Spirulina jest zaliczana do produktów z grupy superfoods. To oznacza, że nawet niewielka jej ilość zawiera mnóstwo składników dobrze wpływających na nasze zdrowie. Dlatego takiego produktu nie mogło zabraknąć w naszej supermisce. Ten zielony proszek to nic innego jak sproszkowane glony. Spirulina zawiera dużo białka, wapnia, magnezu, cynku, chromu i fosforu oraz aminokwasy, które nie są produkowane przez organizm, co oznacza, że należy je dostarczać w pożywieniu. Oprócz tego znajdziesz w niej witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Spirulina wspomaga metabolizm, wzmacnia kości, paznokcie i upiększa cerę. Ma działanie przeciwnowotworowe i antywirusowe.

Kolejnym superskładnikiem naszego zdrowego śniadania są nasiona chia. Te maleńkie ziarenka napakowane przeciwutleniaczami zawierają sporo białka, kwasów omega-3, witamin i błonnika. Są świetnym elementem diety dzięki temu, że powiększają swoją objętość, co sprawia, że na dłużej dają uczucie sytości. Nasiona chia można jeść na surowo albo po wcześniejszym namoczeniu w wodzie, mleku albo soku. Jeszcze tylko garść ulubionych owoców i gotowe!

Spirulina. Zdjęcie: iStock

Śniadaniowa miska mocy – składniki

– 1 łyżeczka nasion chia
– 1 banan
– 150 ml świeżego soku z jabłek
– 1 łyżeczka sproszkowanej spiruliny
– sok z połowy limonki
– kilka łyżek ziarenek granatu
– jedno kiwi
– kilka plastrów gruszki
– kilka plastrów mango

Śniadaniowa miska mocy – przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia banana w plasterki, połóż go w odstępach na talerzu i włóż do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie pokrój owoce w plasterki albo kawałki. Do miksera wrzuć banana, sok z jabłek, spirulinę, sok z limonki i zmiksuj na gładką masę. Supermiskę podawaj z koktajlem ze spiruliny, owocami i nasionami chia.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację