Przejdź do treści

Wegańskie lody – idealne na lato

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bóle podżebrowe w ciąży - jak może pomóc osteopatia?
Bóle podżebrowe w ciąży – jak może pomóc osteopatia? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury
dziewczyna z lodem - wakacje a koronawirus
Wakacje z koronawirusem. Jak bezpiecznie wyjechać na wczasy? Radzi Ola Dufour
Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?
Małgorzata Rozenek-Majdan po porodzie, z synem Henrykiem
„Jestem grubaską”. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak naprawdę wygląda jej ciało po urodzeniu syna
kobieta i mężczyzna, aseksualność
Aseksualność to nowa orientacja seksualna? Tłumaczy Alicja Długołęcka

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Domowe lody są bardziej naturalne, bo ich głównym ich składnikiem są owoce i w zasadzie na tym można poprzestać. Sezonowe owoce są tak słodkie, że nie trzeba ich niczym dosładzać. Sklepowe sorbety to zazwyczaj zmrożone, przetworzone soki owocowe z ogromną ilością cukru. Lody, które przygotujemy sami, to 100 proc. świeżych owoców. Są lżejsze i lepiej ugaszą pragnienie.

Oprócz owoców potrzebne są nam także foremki do lodów, ale nawet jeśli ich nie mamy, można do tego użyć pojemniczków po jogurtach.

Ilość smaków i kombinacji jest przeogromna. Można użyć jednego rodzaju ulubionych owoców, zmieszać kilka razem lub stworzyć lody warstwowe. Można także wrzucić do masy całe owoce. A jeśli jesteśmy fanami zielonych smoothie, dlaczego by nie przekształcić ich w lody.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Innym przykładem prostych i bardzo smacznych lodów są lody z bananów. Są to chyba najbardziej ulubione lody wegan (i nie tylko). Skąd ich popularność? Powodów jest kilka. Po pierwsze, robi się je w mig. Wystarczy mieć w zamrażarce pojemnik z pokrojonymi dojrzałymi bananami, które trzeba tylko wyjąć i zmiksować w blenderze. Kolejnym ich atutem jest to, że słodycz bananów jest tak wysoka, że nie trzeba już do nich dodawać żadnych substancji słodzących. Do tego banany same w sobie są bardzo kremowe, a po zamrożeniu ich i zmiksowaniu ta cecha uwydatnia się jeszcze bardziej, dzięki czemu uzyskujemy wspaniałą, słodką i kremową porcję lodów.

Kolejnym bardzo dobrym roślinnym produktem do domowej produkcji lodów jest awokado. Tak, tak, chodzi o ten zielony owoc, który wszystkim kojarzy się głównie z guacamole. Awokado idealnie sprawdza się również w deserach. Jego maślana konsystencja jest idealna do przygotowywania słodkich czekoladowych kremów. A gdy taki krem zamrozimy, powstaną pyszne czekoladowe lody.

Jak widać, świat wegańskich lodów jest bardzo ciekawy i różnorodny, a przedstawione przeze mnie przykłady to i tak tylko czubek góry lodowej… Zatem, blendery w dłoń!

Kolorowe sorbety owocowe

Wybór owoców i ich ilość zależy od naszych upodobań i wielkości naszych foremek. Wystarczą nam do tego bardzo dojrzałe, słodkie owoce i blender. Na zdjęciu przedstawiłam lody zrobione z poniższych składników.

Kolorowe sorbety owocowe – składniki:

– kiwi
truskawki
mango
– borówki
– ananas
– banan + szpinak

Kolorowe sorbety owocowe – przygotowanie:

Owoce myjemy i obieramy, jeśli trzeba. Kroimy na kawałki i wrzucamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wrzucamy je do blendera kielichowego i miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki, wtykamy patyczki i mrozimy kilka godzin. Dodatek syropu słodzącego wedle uznania. Zamiast do foremek, zmiksowaną masę wlać można do plastikowego lub metalowego pojemnika i po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Lody przechowujemy w woreczku strunowym lub plastikowym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Lody bananowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Najprostszą formą takich lodów są po prostu zamrożone, a następnie zmiksowane banany. Moją wersję można by było nazwać wersją „de luxe”. Proste lody z bananów zamieniłam w iście królewski deser. Kilka ciekawych dodatków, naturalny, domowy sos czekoladowy i pyszny, zdrowy deser gotowy.

Lody bananowe – składniki (1‒2 porcje):

– 4 małe, bardzo dojrzałe mrożone banany z brązowymi plamkami (500 g)

Lody bananowe – dodatki (opcjonalnie):

– chipsy bananowe
rodzynki
– posiekane orzechy laskowe
– surowe ziarna kakaowca

Sos czekoladowy:

– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1 łyżka zmielonego surowego kakao
– 1 łyżka syropu daktylowego 

Lody bananowe – przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy składniki na sos. W drugiej przygotowujemy dodatki. Zmrożone banany wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki mus, przekładamy go do jednej lub dwóch miseczek, posypujemy dodatkami i polewamy sosem. Konsumujemy od razu.

Lody czekoladowo-malinowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Lody czekoladowo-malinowe – składniki (forma 18×18 cm, 5‒10 porcji):

warstwa malinowa: 

– 250 g malin
– 4 łyżki syropu daktylowego

warstwa czekoladowa:

– 3 bardzo dojrzałe, średnie awokado
– 6 łyżek surowego kakao lub karobu
– 20 świeżych daktyli lub 1/2 szklanki syropu daktylowego bądź klonowego
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

posypka:

– surowe ziarna kakaowca
– liofilizowane maliny

Owocowe śniadanie

Lody czekoladowo-malinowe – przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki na warstwę czekoladową i wlewamy do formy. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Maliny wrzucamy do plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce przez noc. Następnego dnia zmrożone maliny z syropem miksujemy na gładką masę i wylewamy na nasz czekoladowy spód. Ponownie wkładamy formę do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy ją z zamrażarki, czekamy 5‒10 minut, aż masa delikatnie zmięknie, i kroimy lody na porcje. Posypujemy dodatkami i serwujemy.

Lody przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kąpiel w fontannie / unsplash

Podczas upałów pozwalasz dziecku beztrosko pluskać się w miejskiej fontannie? „Chłodzisz” je gronkowcem, salmonellą i bakteriami kałowymi

Kobieta na plaży

Mięsożerne bakterie – przecinkowce w Bałtyku. Pływanie w morzu jest niebezpieczne

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Matka karmi niemowlę butelką

Czy w trakcie upałów dopajać niemowlęta wodą? Jakie są objawy odwodnienia u małych dzieci?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?