Przejdź do treści

Wegańskie lody – idealne na lato

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Domowe lody są bardziej naturalne, bo ich głównym ich składnikiem są owoce i w zasadzie na tym można poprzestać. Sezonowe owoce są tak słodkie, że nie trzeba ich niczym dosładzać. Sklepowe sorbety to zazwyczaj zmrożone, przetworzone soki owocowe z ogromną ilością cukru. Lody, które przygotujemy sami, to 100 proc. świeżych owoców. Są lżejsze i lepiej ugaszą pragnienie.

Oprócz owoców potrzebne są nam także foremki do lodów, ale nawet jeśli ich nie mamy, można do tego użyć pojemniczków po jogurtach.

Ilość smaków i kombinacji jest przeogromna. Można użyć jednego rodzaju ulubionych owoców, zmieszać kilka razem lub stworzyć lody warstwowe. Można także wrzucić do masy całe owoce. A jeśli jesteśmy fanami zielonych smoothie, dlaczego by nie przekształcić ich w lody.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Innym przykładem prostych i bardzo smacznych lodów są lody z bananów. Są to chyba najbardziej ulubione lody wegan (i nie tylko). Skąd ich popularność? Powodów jest kilka. Po pierwsze, robi się je w mig. Wystarczy mieć w zamrażarce pojemnik z pokrojonymi dojrzałymi bananami, które trzeba tylko wyjąć i zmiksować w blenderze. Kolejnym ich atutem jest to, że słodycz bananów jest tak wysoka, że nie trzeba już do nich dodawać żadnych substancji słodzących. Do tego banany same w sobie są bardzo kremowe, a po zamrożeniu ich i zmiksowaniu ta cecha uwydatnia się jeszcze bardziej, dzięki czemu uzyskujemy wspaniałą, słodką i kremową porcję lodów.

Kolejnym bardzo dobrym roślinnym produktem do domowej produkcji lodów jest awokado. Tak, tak, chodzi o ten zielony owoc, który wszystkim kojarzy się głównie z guacamole. Awokado idealnie sprawdza się również w deserach. Jego maślana konsystencja jest idealna do przygotowywania słodkich czekoladowych kremów. A gdy taki krem zamrozimy, powstaną pyszne czekoladowe lody.

Jak widać, świat wegańskich lodów jest bardzo ciekawy i różnorodny, a przedstawione przeze mnie przykłady to i tak tylko czubek góry lodowej… Zatem, blendery w dłoń!

Kolorowe sorbety owocowe

Wybór owoców i ich ilość zależy od naszych upodobań i wielkości naszych foremek. Wystarczą nam do tego bardzo dojrzałe, słodkie owoce i blender. Na zdjęciu przedstawiłam lody zrobione z poniższych składników.

Kolorowe sorbety owocowe – składniki:

– kiwi
truskawki
mango
– borówki
– ananas
– banan + szpinak

Kolorowe sorbety owocowe – przygotowanie:

Owoce myjemy i obieramy, jeśli trzeba. Kroimy na kawałki i wrzucamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wrzucamy je do blendera kielichowego i miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki, wtykamy patyczki i mrozimy kilka godzin. Dodatek syropu słodzącego wedle uznania. Zamiast do foremek, zmiksowaną masę wlać można do plastikowego lub metalowego pojemnika i po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Lody przechowujemy w woreczku strunowym lub plastikowym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Lody bananowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Najprostszą formą takich lodów są po prostu zamrożone, a następnie zmiksowane banany. Moją wersję można by było nazwać wersją „de luxe”. Proste lody z bananów zamieniłam w iście królewski deser. Kilka ciekawych dodatków, naturalny, domowy sos czekoladowy i pyszny, zdrowy deser gotowy.

Lody bananowe – składniki (1‒2 porcje):

– 4 małe, bardzo dojrzałe mrożone banany z brązowymi plamkami (500 g)

Lody bananowe – dodatki (opcjonalnie):

– chipsy bananowe
rodzynki
– posiekane orzechy laskowe
– surowe ziarna kakaowca

Sos czekoladowy:

– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1 łyżka zmielonego surowego kakao
– 1 łyżka syropu daktylowego 

Lody bananowe – przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy składniki na sos. W drugiej przygotowujemy dodatki. Zmrożone banany wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki mus, przekładamy go do jednej lub dwóch miseczek, posypujemy dodatkami i polewamy sosem. Konsumujemy od razu.

Lody czekoladowo-malinowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Lody czekoladowo-malinowe – składniki (forma 18×18 cm, 5‒10 porcji):

warstwa malinowa: 

– 250 g malin
– 4 łyżki syropu daktylowego

warstwa czekoladowa:

– 3 bardzo dojrzałe, średnie awokado
– 6 łyżek surowego kakao lub karobu
– 20 świeżych daktyli lub 1/2 szklanki syropu daktylowego bądź klonowego
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

posypka:

– surowe ziarna kakaowca
– liofilizowane maliny

Owocowe śniadanie

Lody czekoladowo-malinowe – przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki na warstwę czekoladową i wlewamy do formy. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Maliny wrzucamy do plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce przez noc. Następnego dnia zmrożone maliny z syropem miksujemy na gładką masę i wylewamy na nasz czekoladowy spód. Ponownie wkładamy formę do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy ją z zamrażarki, czekamy 5‒10 minut, aż masa delikatnie zmięknie, i kroimy lody na porcje. Posypujemy dodatkami i serwujemy.

Lody przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kac Vegan. Jak pokonać kaca po wegańsku? Przychodzimy z pomocą!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”