Przejdź do treści

Wegańskie lody – hit na upał!

Wegańskie lody – hit na upał!
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
tabletki na dłoni
Pigułka na samotność wkrótce w aptekach?
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Domowe lody są bardziej naturalne, bo ich głównym ich składnikiem są owoce i w zasadzie na tym można poprzestać. Sezonowe owoce są tak słodkie, że nie trzeba ich niczym dosładzać. Sklepowe sorbety to zazwyczaj zmrożone, przetworzone soki owocowe z ogromną ilością cukru. Lody, które przygotujemy sami, to 100 proc. świeżych owoców. Są lżejsze i lepiej ugaszą pragnienie.

Oprócz owoców potrzebne są nam także foremki do lodów, ale nawet jeśli ich nie mamy, można do tego użyć pojemniczków po jogurtach. 

Ilość smaków i kombinacji jest przeogromna. Można użyć jednego rodzaju ulubionych owoców, zmieszać kilka razem lub stworzyć lody warstwowe. Można także wrzucić do masy całe owoce. A jeśli jesteśmy fanami zielonych smoothie, dlaczego by nie przekształcić ich w lody?

Innym przykładem prostych i bardzo smacznych lodów są lody z bananów. Są to chyba najbardziej ulubione lody wegan (i nie tylko). Skąd ich popularność? Powodów jest kilka. Po pierwsze, robi się je w mig. Wystarczy mieć w zamrażarce pojemnik z pokrojonymi dojrzałymi bananami, które trzeba tylko wyjąć i zmiksować w blenderze. Kolejnym ich atutem jest to, że słodycz bananów jest tak wysoka, że nie trzeba już do nich dodawać żadnych substancji słodzących. Do tego banany same w sobie są bardzo kremowe, a po zamrożeniu ich i zmiksowaniu ta cecha uwydatnia się jeszcze bardziej, dzięki czemu uzyskujemy wspaniałą, słodką i kremową porcję lodów.

Kolejnym bardzo dobrym roślinnym produktem do domowej produkcji lodów jest awokado. Tak, tak, chodzi o ten zielony owoc, który wszystkim kojarzy się głównie z guacamole. Awokado idealnie sprawdza się również w deserach. Jego maślana konsystencja jest idealna do przygotowywania słodkich czekoladowych kremów. A gdy taki krem zamrozimy, powstaną pyszne czekoladowe lody.

Jak widać, świat wegańskich lodów jest bardzo ciekawy i różnorodny, a przedstawione przeze mnie przykłady to i tak tylko czubek góry lodowej… Zatem, blendery w dłoń!

Kolorowe sorbety owocowe

Wybór owoców i ich ilość zależy od naszych upodobań i wielkości naszych foremek. Wystarczą nam do tego bardzo dojrzałe, słodkie owoce i blender. Na zdjęciu przedstawiłam lody zrobione z poniższych składników.

Składniki:

– kiwi
– truskawki
– mango
– borówki
– ananas
– banan + szpinak

Przygotowanie:

Owoce myjemy i obieramy, jeśli trzeba. Kroimy na kawałki i wrzucamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wrzucamy je do blendera kielichowego i miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki, wtykamy patyczki i mrozimy kilka godzin. Dodatek syropu słodzącego wedle uznania. Zamiast do foremek, zmiksowaną masę wlać można do plastikowego lub metalowego pojemnika i po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Lody przechowujemy w woreczku strunowym lub plastikowym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Lody bananowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Najprostszą formą takich lodów są po prostu zamrożone, a następnie zmiksowane banany. Moją wersję można by było nazwać wersją „de luxe”. Proste lody z bananów zamieniłam w iście królewski deser. Kilka ciekawych dodatków, naturalny, domowy sos czekoladowy i pyszny, zdrowy deser gotowy.

Składniki na lody (1‒2 porcje):

– 4 małe, bardzo dojrzałe mrożone banany z brązowymi plamkami (500 g)

dodatki (opcjonalnie):

– chipsy bananowe
– rodzynki
– posiekane orzechy laskowe
– surowe ziarna kakaowca

sos czekoladowy:

– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1 łyżka zmielonego surowego kakao
– 1 łyżka syropu daktylowego 

Przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy składniki na sos. W drugiej przygotowujemy dodatki. Zmrożone banany wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki mus, przekładamy go do jednej lub dwóch miseczek, posypujemy dodatkami i polewamy sosem. Konsumujemy od razu.

 

Lody czekoladowo-malinowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (forma 18×18 cm, 5‒10 porcji):

warstwa malinowa: 

– 250 g malin
– 4 łyżki syropu daktylowego

warstwa czekoladowa:

– 3 bardzo dojrzałe, średnie awokado
– 6 łyżek surowego kakao lub karobu
– 20 świeżych daktyli lub 1/2 szklanki syropu daktylowego bądź klonowego
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

posypka:

– surowe ziarna kakaowca
– liofilizowane maliny

Przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki na warstwę czekoladową i wlewamy do formy. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Maliny wrzucamy do plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce przez noc. Następnego dnia zmrożone maliny z syropem miksujemy na gładką masę i wylewamy na nasz czekoladowy spód. Ponownie wkładamy formę do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy ją z zamrażarki, czekamy 5‒10 minut, aż masa delikatnie zmięknie, i kroimy lody na porcje. Posypujemy dodatkami i serwujemy.

Lody przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Risotto z dyni i szałwii

Pieczona młoda kapusta

Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański sernik na zimno z owocami

Kiszone szparagi

Chipsy z pomidorków koktajlowych

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie foie gras

Tarta kokosowo-ananasowa

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Pasta „rybna” z fasoli