Przejdź do treści

Wegańskie lody – idealne na lato

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta z tatuażami z henny
Henna – kosmetyk ze starożytności. Czy warto ją stosować?
Bez wstydu i czule dla nastolatek w Polsce. Hello Zdrowie patronem medialnym projektu „moonka”!
Coraz więcej dzieci z groźną chorobą po przebytym COVID-19. "To jest moment, aby zacząć bić na alarm"
Coraz więcej dzieci z groźną chorobą po przebytym COVID-19. „To jest moment, aby zacząć bić na alarm”
„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
Kobieta sprawdza swój portfel
Ryzyko przeniesienia koronawirusa na banknotach jest niskie, podsumowuje Bank Anglii

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Domowe lody są bardziej naturalne, bo ich głównym ich składnikiem są owoce i w zasadzie na tym można poprzestać. Sezonowe owoce są tak słodkie, że nie trzeba ich niczym dosładzać. Sklepowe sorbety to zazwyczaj zmrożone, przetworzone soki owocowe z ogromną ilością cukru. Lody, które przygotujemy sami, to 100 proc. świeżych owoców. Są lżejsze i lepiej ugaszą pragnienie.

Oprócz owoców potrzebne są nam także foremki do lodów, ale nawet jeśli ich nie mamy, można do tego użyć pojemniczków po jogurtach.

Ilość smaków i kombinacji jest przeogromna. Można użyć jednego rodzaju ulubionych owoców, zmieszać kilka razem lub stworzyć lody warstwowe. Można także wrzucić do masy całe owoce. A jeśli jesteśmy fanami zielonych smoothie, dlaczego by nie przekształcić ich w lody.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Innym przykładem prostych i bardzo smacznych lodów są lody z bananów. Są to chyba najbardziej ulubione lody wegan (i nie tylko). Skąd ich popularność? Powodów jest kilka. Po pierwsze, robi się je w mig. Wystarczy mieć w zamrażarce pojemnik z pokrojonymi dojrzałymi bananami, które trzeba tylko wyjąć i zmiksować w blenderze. Kolejnym ich atutem jest to, że słodycz bananów jest tak wysoka, że nie trzeba już do nich dodawać żadnych substancji słodzących. Do tego banany same w sobie są bardzo kremowe, a po zamrożeniu ich i zmiksowaniu ta cecha uwydatnia się jeszcze bardziej, dzięki czemu uzyskujemy wspaniałą, słodką i kremową porcję lodów.

Kolejnym bardzo dobrym roślinnym produktem do domowej produkcji lodów jest awokado. Tak, tak, chodzi o ten zielony owoc, który wszystkim kojarzy się głównie z guacamole. Awokado idealnie sprawdza się również w deserach. Jego maślana konsystencja jest idealna do przygotowywania słodkich czekoladowych kremów. A gdy taki krem zamrozimy, powstaną pyszne czekoladowe lody.

Jak widać, świat wegańskich lodów jest bardzo ciekawy i różnorodny, a przedstawione przeze mnie przykłady to i tak tylko czubek góry lodowej… Zatem, blendery w dłoń!

Kolorowe sorbety owocowe

Wybór owoców i ich ilość zależy od naszych upodobań i wielkości naszych foremek. Wystarczą nam do tego bardzo dojrzałe, słodkie owoce i blender. Na zdjęciu przedstawiłam lody zrobione z poniższych składników.

Kolorowe sorbety owocowe – składniki:

– kiwi
truskawki
mango
– borówki
– ananas
– banan + szpinak

Kolorowe sorbety owocowe – przygotowanie:

Owoce myjemy i obieramy, jeśli trzeba. Kroimy na kawałki i wrzucamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wrzucamy je do blendera kielichowego i miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki, wtykamy patyczki i mrozimy kilka godzin. Dodatek syropu słodzącego wedle uznania. Zamiast do foremek, zmiksowaną masę wlać można do plastikowego lub metalowego pojemnika i po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Lody przechowujemy w woreczku strunowym lub plastikowym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Lody bananowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Najprostszą formą takich lodów są po prostu zamrożone, a następnie zmiksowane banany. Moją wersję można by było nazwać wersją „de luxe”. Proste lody z bananów zamieniłam w iście królewski deser. Kilka ciekawych dodatków, naturalny, domowy sos czekoladowy i pyszny, zdrowy deser gotowy.

Lody bananowe – składniki (1‒2 porcje):

– 4 małe, bardzo dojrzałe mrożone banany z brązowymi plamkami (500 g)

Lody bananowe – dodatki (opcjonalnie):

– chipsy bananowe
rodzynki
– posiekane orzechy laskowe
– surowe ziarna kakaowca

Sos czekoladowy:

– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1 łyżka zmielonego surowego kakao
– 1 łyżka syropu daktylowego 

Lody bananowe – przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy składniki na sos. W drugiej przygotowujemy dodatki. Zmrożone banany wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki mus, przekładamy go do jednej lub dwóch miseczek, posypujemy dodatkami i polewamy sosem. Konsumujemy od razu.

Lody czekoladowo-malinowe

Wegańskie lody – hit na upał!

Lody czekoladowo-malinowe – składniki (forma 18×18 cm, 5‒10 porcji):

warstwa malinowa: 

– 250 g malin
– 4 łyżki syropu daktylowego

warstwa czekoladowa:

– 3 bardzo dojrzałe, średnie awokado
– 6 łyżek surowego kakao lub karobu
– 20 świeżych daktyli lub 1/2 szklanki syropu daktylowego bądź klonowego
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

posypka:

– surowe ziarna kakaowca
– liofilizowane maliny

Owocowe śniadanie

Lody czekoladowo-malinowe – przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki na warstwę czekoladową i wlewamy do formy. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Maliny wrzucamy do plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce przez noc. Następnego dnia zmrożone maliny z syropem miksujemy na gładką masę i wylewamy na nasz czekoladowy spód. Ponownie wkładamy formę do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy ją z zamrażarki, czekamy 5‒10 minut, aż masa delikatnie zmięknie, i kroimy lody na porcje. Posypujemy dodatkami i serwujemy.

Lody przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

7 sposobów, które pomogą ci przetrwać upały. Znasz je?

Jak przetrwać upały? GIS apeluje: "ogranicz przebywanie w pełnym słońcu"

Jak przetrwać upały? GIS podsuwa cenne wskazówki

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?